10.000 vilde geder nedlagt i jagtkonkurrence

New Zealand slås med betydelige skader fra vilde geder. Derfor udskrev regeringen sidste år en konkurrence blandt lokale jægere. Resultatet er nu optalt. Jægerne nedlagde mere end 10.000 vilde geder på tre måneder.

New Zealandske jægere skød i løbet af efteråret 10.000 geder som del af en national konkurrence om at nedlægge vilde geder. Gederne opfattes af de New Zealandske myndigheder som skadelige for økosystemet og konkurrencen var en måde at gøre jægerne beviste om at antallet af geder skal holdes nede. I alt 10.134 vilde geder blev skudt i løbet af konkurrencen, der løb mellem august og november.

En af de 700 jægere, der tog udfordringen op og gik på gedejagt var Jesse O’Gorman, der så et opslag i en lokal butik og tænkte, at det ville være en god ting at give en chance.

”Det er god motion og sjovt at komme ud i bushen, samtidig med at man laver noget fornuftigt og hjælper miljøet. Jeg indsamlede 54 haler fra ejendomme i Wellington-regionen,” sagde Gormen til den lokale avis efter konkurrencen.

Efter konkurrencen fortsatte landmænd og lokale med at nedbringe antallet af vilde geder. Landmændene er stærkt utilfredse med de skader gederne påfører bushen og nogle gange også deres afgrøder. Formanden for den New Zealandske Landbrugsforening Wayne Langford støttede op om den ekstraordinære jagt på gederne.

“Vildegeder og andre skadedyr er et kæmpe problem overalt i landet. De spiser græs, spreder sygdom og underminerer meget af det gode miljøarbejde, der bliver udført i lokalsamfundene.” Sagde formanden og fortsatte:

“At være vild betyder, at disse dyr ikke bliver ét sted – og det er udfordringen. Gederne strejfer frit rundt på både offentlig og privat jord, så vi har alle et fælles ansvar og en rolle at spille i at holde antallet under kontrol.”

De vilde geder er ikke naturlige i den New Zealandske natur. Da europæerne kom til New Zealand i slutningen af ​​1700-tallet, havde de geder med for at få mad, de var vant til. Nogle af gederne slap hurtigt ud og spredte sig yderst effektivt i dele af landet. Der er ikke et samlet tal på antallet af geder, men der er formentlig flere 100.000 individer, som har slået sig ned på omkring 15 procent af landarealet.

Efter jagtkonkurrencen indsendte de deltagende jægere haler for at bekræfte deres resultater. De kunne vinde en jagtrejse eller penge i størrelsesordenen $1.200 til $1.400 (5.000 til 7.000 kroner) afhængigt af det område hvor gederne var nedlagt.

Læs også