175 år med ZEISS: Fra lille værksted til højteknologisk verdensfirma

ZEISS, verdens førende virksomhed inden for optik og optoelektronik, fejrer i år 175-års jubilæum.

PRESSEMEDDELELSE

Den 17. november 1846 etablerede den unge finmekaniker Carl Zeiss et beskedent finmekanisk værksted i den tyske by Jena. Hvad den unge Carl Zeiss ikke vidste, var at værkstedet siden skulle udvikle sig til et højteknologisk verdensfirma med milliardomsætning og aktiviteter i 50 lande.

En væsentlig del af forklaringen på den markante udvikling er, at Carl Zeiss 20 år efter etableringen af værkstedet i Jena gik sammen med fysikeren og matematikeren Ernst Abbe. Samarbejdet mellem Ernst Abbe og Carl Zeiss blev afgørende for, at videnskabeligt funderet innovation lige siden har været en del af ZEISS’ DNA.

ZEISS har bidraget med udvikling og udstyr til en lang række teknologiske milepæle, startende med de første mikroskoper som Carl Zeiss byggede på det lille værksted i Jena. Siden var ZEISS med ved den første månelanding i 1969, hvor fotos fra månen blev optaget med ZEISS-kameralinser, der var udviklet specielt til brug i rummet. Kameralinserne lagde grunden til de linser, der senere skulle blive udviklet til litografioptik.

Desuden har en række nobelpristagere arbejdet med ZEISS-mikroskoper, heriblandt Robert Koch, som opdagede tuberkulose, Allvar Gullstrand, som arbejdede tæt sammen med ZEISS om forskning i øjet og synsevnen, samt Christiane Nüsslein-Volhard, som forsker i genetisk kontrol inden for fosterets tidlige udvikling.

Legendarisk inden for måleteknik

I 1919 lancerede ZEISS den første præcisions mikrometerskrue, og dermed blev grundstenen sat til firmaets legendariske position inden for metrologi. De første måleinstrumenter havde deres udspring i produktionen af mikroskoper. I dag er ZEISS’ segment for industriel måleteknik internationalt førende producent af multi-dimensionelle måletekniske løsninger. Disse løsninger omfatter maskiner til koordinatmåling, optiske og multi-sensoriske systemer samt metrologi-software til bilindustrien, flyindustrien, fremstillingsindustrien, plastindustrien og meditech-branchen. Innovative teknologier som fx 3D X-ray måleudstyr indgår også i porteføljen.

Kritisk situation efter den tyske genforening

Walther Heger, der er ZEISS’ direktør for Sverige, Finland, Norge og Danmark, har været med de seneste 25 af de 175 år. Walther Heger er ikke i tvivl om, at ZEISS er noget ganske særligt:

– Det er helt unikt, at en global fondsejet virksomhed bliver 175 år. Man taler tit om, at ZEISS’ historie er et spejlbillede af Tysklands historie. En af de store milepæle i både ZEISS’ og Tysklands historie er genforeningen i 1989, som bl.a. førte til, at de daværende to ZEISS-firmaer i henholdsvis Vesttyskland og DDR blev sammenlagt til ét firma. Det var ikke uproblematisk at gennemføre denne sammensmeltning af det vesttyske Carl Zeiss og det østtyske Carl Zeiss Jena.

Euforien blev hurtigt afløst af økonomisk krise, og i en stor del af 1990’erne var situationen kritisk for ZEISS. Derfor måtte der foretages en omorganisering af firmaet. Siden begyndelsen af 00’erne har firmaets udvikling været en succeshistorie, og de seneste 10-12 år har vi sat den ene omsætningsrekord efter den anden. Jeg ser frem til de kommende års spændende udvikling hvor vi bl.a. vil fokusere på den fortsatte digitalisering, bæredygtighed og udviklingen inden for el- og hybridbiler. Desuden vil det få stor betydning, hvordan Kina udvikler sig – både som marked for vores produkter og i det hele taget, siger Walther Heger.

Læs også: https://mitjagtblad.dk/nyt-dansk-jagtrejsebureau-slaar-doerene-op-i-naestved/

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Søg tilskud til forskning i vildt inden jul

Forskere der vil arbejde med jagt og vildtforvaltning kan søge midler ved Miljøstyrelsen – men kun indtil jul

Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

Observationer og spor tyder på at enlig hunulv ved Skjern har fundet en mage. Dermed tyder det på hvalpe og en ny ulveflok i området næste år.

Fortsat uvished omkring buejagt i Sverige

Myndighederne tøver med at tage en beslutning og vil nu vente på stor undersøgelse før det kan afgøres om buejagt bliver lovligt i Sverige

Skud til løbende vildt

Et kursus i drivjagt – og, om hvordan man lærer at holde hovedet koldt.

Norske grundejere og jægere nægter at deltage i massenedskydning af rener

Myndighederne har sat planer om voldsom reducering af rensdyrstammen den kommende vinter på hold. Lokale jægere vil ikke deltage i nedskydningen 
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lokal forankring, personlig service og masser af våben hos Jaktia Maribo

Trods helt nyt våbenrum og mere end 500 jagtvåben på lager er det vigtigste for en af landets ældste jagtforretninger – Jaktia Maribo - bedre kendt som Sport & Hobby – at forblive en hyggelig og lokalt forankret jagtforretning.

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.

Luftwaffes drillinger – Et slag i luften

Denne vel nok mest usædvanlige flybevæbning nogen sinde blev, efter ordre fra det tyske Luftwaffe's chef, Hermann Göring, standard på mange tyske fly under...
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner