Montana åbner for jagt på grizzlybjørne efter langtrukkent slagsmål med føderale myndigheder

For første gang siden Grizzlybjørne blev fredet i USA ser det ud til, at der åbnes for jagt på de berømte bjørne i større stil

Delstaten Montana åbner nu for jagt på Grizzlybjørne, og flere andre stater overvejer at følge trop og åbne for kontrolleret jagt på de store bjørne. Grizzlybjørne har været fredet i USA (undtagen Alaska) siden 1975, hvor myndighederne anslog, at der var færre end 1.000 bjørne tilbage i USA. Bare hundrede år tidligere var der – ifølge beregninger – mere end 50.000 Grizzlybjørne alene i den vestlige del af USA

De nye jagttider kommer efter at Præsident Trump besluttede, at delstaterne selv skal forvalte jagten og dermed selv kan åbne og lukke for jagt på bjørnene. Sagen har dog været i hårdknude en periode fordi, de føderale myndigheder har været uenige i at give de enkelte stater den nødvendige bemyndigelse og derfor har ført et større juridisk slagsmål for at forhindre det. De føderale myndigheder opfatter fortsat Grizzlybjørnene som alvorligt truede.

Læs også: Bjørnejagt på hesteryg i Idaho

Jagten skal ske i flere bjergområder, hvor Montana grænser op til andre stater. Det er derfor ambitionen at arbejde sammen om at kontrollere jagten, der blandt andet skal ske i nationalparkerne Yellowstone og Glacier, hvor der anslås at leve henholdsvis 900 og 800 Grizzlybjørne. Ud over at staterne mener, at stammen kan bære en begrænset afskydning, skal jagten også anvendes til at kontrollere bjørnenes angreb på husdyr og i enkelte tilfælde mennesker. Også Wyoming og Idaho arbejder med planer om at åbne for kontrolleret jagt på Grizzlybjørne.

En Grizzlybjørn vejer normalt mellem 180 og 410 kilo, men meget store hanner kan veje op mod 650 kilo. Navnet Grizzlybjørn kommer fra engelsk. Oprindeligt blev bjørnen kaldet ”grizzled” – gråskimlede eller gråsprængt efter farven på deres pels.

Det er endnu uklart præcist hvordan jagten skal administreres, og hvornår der åbnes for jagt på de berømte bjørne udenfor Alaska, men det bliver sandsynligvis allerede i løbet af det kommende år.

Læs også: Bjørne og bjerggeder i Kamchatka

Læs også