Åtelriflen

Danske jægere valfarter til Sverige og Tyskland for at dyrke anstandsjagt på vildsvin ved foderpladser – det som svenskerne kalder ”åteljakt”.

Hele 2/3 af alle vildsvin, som nedlægges i Sverige skydes om natten på ”åteljakt”. Kort fortalt lokkes de sky og nataktive vildsvin ind til en foderspreder og nedlægges fra en lukket hochsitz. Kendetegnenede for jagten er dårligt lys og ofte ganske korte skudafstande. Vildsvin har en fantastisk hørelse og er utroligt hurtigt væk ved det mindste faresignal. Jægeren får sjældent mere end en skudchance. Til gengæld er skuddene ikke vanskelige . De afgives typisk med mageligt fast anlæg. Udfordringen består primært i at se og vurdere situationen i meget dårligt lys.

Anstandsjagt på vildsvin

Vildtets størrelse: 10-300 kg
Træfområdets størrelse: Fra ø10 – 30 cm
Bevægelige mål: Nej
Typisk skudafstand: Under 50 m
Kaliberkrav: Klasse 1
Lysforhold: Natjagt – månelys
Fysisk udfordring: Ingen – totalt stillesiddende
Plads til skydning: Trangt
Temperatur: -30 til +30 grader Celcius

Riflen

Målet står stille, skudafstanden er kort, jægeren har fast anlæg. Der er alle muligheder for velplacerede skud hver eneste gang. Det eliminerer totalt fordelene ved kraftige kalibrer til denne jagtform. En .308 Winchester er et glimrende valg, præcis som andre mellemklassekalibrer, der fungerer i en kort pibe.Hvorfor skal piben være kort? Det er der faktisk flere årsager til.

Value for money

Det kan sagtens lade sig gøre at sammensætte et effektivt udstyrskit til relativt små penge uden at gå væsentligt på kompromis med brugsegenskaberne. Her er mit bud til nyjægeren – eller blot til den jæger, som i bund og grund bare vil have et stykke værktøj, som løser opgaven til lavest mulige pris. Jeg ville vælge en Browning X-bolt i kaliber .308. med en Sonic 45 dæmper og montere en Meopta Artemis 2100 7×50 RD. Alt i alt burde jeg kunne få det hele for under 14.000,- og rent skydeteknisk ville sættet med garanti leve op til langt dyrere løsninger.

Tikka T3 Forest er en rigtig arbejdshest. Jeg vælger MT modellen med 51 cm pibe i .308 Win. Du kan have fuld tillid til, at dette våben fungerer direkte fra kassen og flere generationer frem.
Tjekkiske Meopta leverer masser af optisk kvalitet for pengene og som Europæisk producent forstår de vilkårene for natjagt på svin. Jeg vælger Meostar RD 2-12×50.
En Sonic 45 lyddæmper fra Nielsen Gun Parts kan monteres for 1.500,- kr – en rigtig fornuftig investering
Vælg først og fremmest ammunition, som skyder godt i din riffel – prisen kommer i anden række! Jeg har rigtigt gode erfaringer med Hornady og ville på denne jagt vælge GMX.

På denne jagt er en lyddæmper en kæmpe fordel. Ikke så meget fordi den dæmper braget, men fordi den helt eliminerer mundingsflammen, som ellers forstærkes gennem kikkerten og ødelægger skyttens nattesyn fuldstændigt. Med en lyddæmper er der altså betydeligt bedre muligheder for at afgive opfølgende skud om nødvendigt.

Det fornuftige valg

Skulle jeg vælge et sæt udstyr sammensat af anerkendte mærker i rigtig god kvalitet til rimelige penge, ville mit valg af bukkeriffel falde på en Tikka T3 Forest med træskæfte og 51 cm. pibe i kaliber .308 Winchester. Tikkas rifler er kendt for deres driftsikkerhed og præcision. Det er et ukompliceret og gennemprøvet valg. Det kan ikke gå galt. Jeg ville montere en Meopta Meostar RD 2-12×50 på toppen, skyde riflen ind på 150 meter og glemme alt om kliktårne og afstandsmålere. Samlet set ville det hele til vejledende udsalgspriser koste mig i omegnen af 20.000,-

En Browning X-bolt i kaliber .308 giver masser af kvalitet til prisen. I forbindelse med montage af dæmperen, ville jeg vælge at få afkortet piben til omkring 45 cm.
Mit valg af kikkert falder på Meopta Artemis 2100 7×50 RD. En kikkert med fast forstørrelse og lys. Du behøver ikke nogen zoom i mørket og med fast forstørrelse får du optimal lysgennemstrømning og en supersolid kikkert optimeret til natjagt. Prisen er under 5.000,- kr – et røverkøb for en europæisk natkikkert med lys.
Også i denne kategori falder mit valg af lyddæmper på en Sonic 45 fra Nielsen Gun Parts. Det fås ikke billigere og kvaliteten er rigtigt god i forhold til prisen!
Endnu engang handler ammunitionsvalget om, hvad der fungerer godt i riflen (og grisen) mere end det handler om prisen. En bonded kugle som Geco Plus fungerer fint i de fleste våben, er meget pålidelig og giver begrænset kødskade. Den er også relativt billig – prøv den!

At pladsen er trang i de fleste ”grisehuse” er en anden god grund til at begrænse længden. Man skal i den forbindelse huske, at førnævnte lyddæmper trækker meget i den gale retning. Våbnet skal være så kort som muligt med dæmperen monteret.

Til denne form for jagt er riflens vægt og balance relativt underordnet. Det samme gælder magasinkapaciteten. Til gengæld er det ekstremt væsentligt, at riflen kan afsikres lydløst og at den er enkelt at betjene i totalt mørke.

På åteljagten er hysterisk præcision ikke så vigtig. Kan riflen samle grupperne på 6-7 cm på 100 meter er det faktisk rigeligt – langt de flaste skud afgives alligel på blot 20-30 meter.

Ammunitionen

Vælg tunge stærke kugler. De ødelægger mindst muligt kød og giver god dybdevirkning. På de små grise er kødødelæggelsen – eller helst manglen på samme – det væsentlig. På en stor orne i isfyldt vinterpels er god dybdevirkning alfa og omega.
Bondede kugler – Norma Oryx, Geco Plus og Winchester Powermax osv – fungerer fint. Vælg de tungeste på hylden. Jeg har også gode erfaringer med blyfri projektiler – herunder Hornady GMX, RWS HIT og Barnes X.

Undlad at vælge bløde ikke-bondede blyprojektiler til denne jagt. De ødelægger bare en masse kød til ingen verdens nytte – og det er jo kødet man arbejder for!

Sigtet

Her ligger den største udfordring til udstyret. For vildsvinejagt om natten er en af de mest mørkelagte jagtformer jeg kender til. Ofte er eneste lyskilde en halv måne under vekslende skydække. Det er så mørkt, at du ikke kan se grisene med det blotte øje men kun igennem en lysstærk kvalitetskikkert.

Konventionelle kikkerter er lovlige i alle lande, hvor der jages vildsvin om natten. De tysktalende lande er stadig førende i dette ekstreme optik-segment. De handler først og fremmest om lysgennemstrømning og de bedste sigtekikkerter præsterer at slippe 95-96% af det sparsomme nattelys igennem til skyttens øje.
Det optimale billede i dærligt lys opnås, når kikkertens udtrædelsespupil (tværsnittet af det lysstrålebunde, som forlader kikkerten) modsvarer skyttens egen mørkepupil. Relativt unge skytter – typisk under 40 år – har større mørkepupiller end ældre skytter. Målene varierer fra person til person, men ofte vil det være sådan at en ældre jæger har det samme ud af en kikkert med 50 mm objektiv som en med 56 mm. Derfor skyder jeg selv med en 2.5-10X50 med forstørrelsen på omkring 8X, hvilket giver en udtrædelsespupil omkring 6 mm. Da jeg var yngre end mine nu 43 år fik jeg lidt mere ud af en 3-12X56 på 8X forstørrelse fordi mine mørkepupiller var 7 mm eller lidt større.
Et fint rødt lyspunkt i trådkorsets centrum er en stor hjælp til skudplaceringen på en klumpet sort silhouet i mørke omgivelser. Sort trådkors på sort gris er en dårlig kombination.

Har man tilladelse til det, kan man nogen steder supplere kikkerten med en lampe monteret på riflen. Skal det setup fungere er det bedst hvis lampen lyser rødt eller grønt og kan betjenes med en knap på forskæftet. Desuden er det væsentligt at lampen kan justeres effektivt ind, så den oplyser området omkring centrum af kikkertens synsfelt. Lamper monteret på riflen giver i reglen nogle sekunders skydetid efter at de er tændt.

En teknisk mere avanceret løsning er et lysforstærkende natsigte, som også kræver en særlig tilladelse at anvende på jagt de fleste steder i Europa. Et sådan sigte kombineret med en IR-lampe gør det muligt at jage i totalt mørke.

Der er flere typer at vælge imellem. Det enkleste er et selvstændigt sigte, som monteres på riflen som et hvilket som helst almindeligt kikkertsigte. De typer, der monteres på den eksisterende kikkert er mere fleksible. Nogle monteres bag på kikkerten og ser målet igennem den eksisterende kikkert. Disse behøver ingen indskydning men ændrer fundamentalt på skydestillingen, den den normale plads imllem øje og kikkert delvist optages af NV-sigtet.

Andre typer sættes foran en eksisterende kikkert. Det betyder, at riflen skal indskydes, men også at den under jagt kan betjenes helt normalt. Man ser målet igennem den sædvanlige kikkert i samme skydestilling, som man plejer.

Ekstra udstyr

En aftagelig rem er god at have. Klik den af når du sidder og venter på grisene.

Køb et solidt futteral og et godt rensesæt, affyr mindst 200 skud på skydebanen årligt og vedligehold dit våben omhyggeligt.

Afficionadoens valg

Mauser 03 – Zeiss Victory HT 2.5-10×50 – A-Tec Carbon 02. I mine øjne det bedste af det bedste og det koster i omegnen af 45.000,- Til gengæld får man et optimalt våben som superenkelt kan forvandles og tilpasses til en hvilken som helst jagtform.


Hvis jeg var helt fri for at skele til økonomien, ville mit valg af griseriffel falde på Mauser M03 Solid. Jeg ville vælge en ultra-kort pibe (47 cm) i .308 Win uden åbne sigtemidler og med mundingsgevind. Mauseren er lydløs og nem at betjene i totalt mørke. At våbnet er modulopbygget betyder desuden, at det med små modifikationer kan tilpasses alle tænkelige jagtformer.
Det ultimative konventionelle natsigte findes i HT serien fra Zeiss. Det tyske firma er netop kendt for at ligge i spidsen, når det gælder lystransmission og de store kikkerter i HT serien er optimeret til netop denne form for jagt. Da jeg efterhånden er kommet over på den voksne side af 40 år, er 2.5-10×50 et lige så godt valg for mig som en 3-12×56. Yngre jægere – med yngre øjne – kan få lidt mere ud af den store.
Der skal naturligvis en førsteklasses lyddæmper på den ultimative griseriffel. En A-Tec Carbon 02 tilføjer ikke meget vægt og bygger kun 15 cm på piben. I alt bliver min pibe med dæmper altså kun 62 cm – det kan ikke gøres meget mere kompakt.
Med blyfri Norma ECOSTRIKE får jeg både god dybdevirkning og minimal kødødelæggelse. Det duer!