Denne måned blev afrikansk svinepest påvist i et dødt vildsvin nær Hemsbach (Rhein-Neckar-distriktet i delstaten Baden-Württember). Dermed har sygdommen spredt sig til den femte bundes delstat i Tyskland, og den findes nu i Brandenburg, Sachsen, Mecklenburg-Vorpommern, Hessen, Rheinland-Pfalz og nu Baden-Württemberg
Afrikansk svinepest (ASF) har været i udbrud i Tyskland længe, og den kom oprindeligt ind i Tyskland fra Polen, hvor virussen er et kæmpe problem. ASF smitter både vildsvin og besætninger af tamsvin, og i 2024 har smittetallene været i tårnhøje. Det går især ud over vildsvin, hvor mere end 5.900 er ramt indtil videre.
Virusset forårsager høj feber og indre blødninger hos grise, og næsten alle inficerede dyr dør. Tamgrise er mindre tilbøjelige til at blive syge, men enhver infektion er dybt alvorlig for landmænd: Hvis blot ét dyr konstateres smittet, skal alle grise i besætningen aflives.
Siden 2020 har der været 17 registrerede smitte hos tamsvin, men i 2024 har der allerede været ni udbrud – et antal, der vækker bekymring på landsplan. ASF har nemlig enorme økonomiske konsekvenser. Siden 2020 har eksport af svinekød fra Tyskland til Kina nemlig været forbudt på grund af ASF.
I lyset af det mobiliserer myndighederne i Baden-Württemberg nu alle kræfter for at begrænse spredningen af virussen i delstaten. Der er oprettet sikkerhedszoner nær Hemsbach, hvor det døde vildsvin blev fundet, og der er forbud mod jagt indenfor en radius på 15 kilometer for ikke at skræmme vildsvinene og dermed sprede sygdommen yderligere.
I en omgivende bufferzone beder myndighederne til gengæld jægere om at blive mere aktive for at dræbe syge dyr og dermed forhindre, at raske vildsvin bliver smittet. Strategien med at isolere området og bede jægere om at skyde alle svin bort ser ud til at have virket i Sverige, der sidste år fik sit første tilfælde, men som nu er ved at erklære store områder smittefri.
Forekomsten af afrikansk svinepest i skovene i Baden-Württemberg var ikke uventet. Tilfældene har nemlig været stigende i nabodelstaten Hessen siden juni. I Hessen har sygdommen endda smittet tamsvin på forskellige gårde. Der er også smittet slagtesvin i Mecklenburg-Vorpommern.
Indtil videre er der kun spekulationer om, hvordan virussen kommer fra de tyske skove og ind i grisebesætningerne. En teori er, at myg kan transportere inficeret blod fra vildsvinekroppe ind i stalde. Det er også sandsynligt, at folk introducerer virussen, for eksempel ved at gå ind i stalden med forurenede sko.
Lige nu opsættes der kilometervis af elektrisk hegn, der eftersøges døde vildsvin og udtages prøver i det ramte område.
Som nævnt ser det ud til, at svenskerne har haft succes med at bremse ASF med omtrent samme strategi, men det er usikkert, om det vil lykkes i Tyskland, da udbruddet her er meget større og spreder sig i flere områder.