Afrikansk svinepest fortsætter med at rykke nordpå i Tyskland

Det er mindre end et år siden, at det første tilfælde af afrikansk svinepest blev konstateret på tysk jord. Siden da er der fundet 1.488 tilfælde i vildsvin, og for blot 4 uger siden blev den første tamsvinsbesætning ramt. Det seneste fund i vildsvin er det hidtil nordligste.

Det tyske jægerforbund betegner et tilfælde af afrikansk svinepest hos et vildsvin skudt i det nordøstlige Brandenburg som det første tilfælde af afrikansk svinepest i Nordtyskland. Vildsvinet – en årsgris – blev for nyligt skudt nær byen Criewen tæt på den polske grænse. Criewen ligger omkring 80 kilometer nordøst for Berlin og cirka 400 kilometer fra den danske grænse. Dermed er der fundet 1488 vildsvin med afrikansk svinepest i Tyskland.

Afrikansk svinepest fundet i vildsvin tæt på Berlin
Den frygtede afrikanske svinepest fortsætter med at sprede sig langs den tyske grænse til Polen. I august dukkede det første tilfælde op i det nordlige Brandenburg.

Den tyske forbrugerbeskyttelsesminister Ursula Nonnemacher er bekymret over spredningen mod nord, men har erklæret sig tilfreds med opførelsen af flere hegn langs grænsen til Polen. Alligevel stiger antallet af smittede vildsvin og de sidste 4 uger er der også fundet de første tilfælde af afrikansk svinepest hos tamsvin i Brandenburg. Den tyske landbrugsforening LBV er dybt bekymret over udviklingen og har tilbudt at overtage koordinationen af kampen mod den frygtede sygdom.

Læs også: Første tilfælde af afrikansk svinepest bekræftet i Tyskland

Første tilfælde af svinpest fundet for mindre end et år siden

Det første tilfælde af afrikansk svinepest blev fundet i Tyskland i september sidste år i Brandenburg. Siden er der også fundet tilfælde i Sachsen længere sydpå.

Danmark har aldrig haft et tilfælde af afrikansk svinepest, men et udbrud vil være katastrofalt for den store danske svineproduktion. Fødevarestyrelsen har derfor udviklet et sæt forholdsregler for danske jægere, der skal på jagt i lande, hvor afrikansk svinepest florerer for at minimere risikoen for at jægerne tager pesten med hjem. Reglerne anbefaler følgende tiltag:

  • Før hjemrejsen til Danmark, vaskes alt udstyr inkl. tøj, skydestok, våben og støvler.
  • Efter hjemkomst vaskes tøjet i enzymholdigt vaskemiddel ved mindst 60˚. Herefter lægges tøjet i blød i et godkendt desinfektionsmiddel, fx Vircon S.
  • Hunde brugt til jagt må, på grund af mulig smittespredning, ikke komme i kontakt med danske grise.
  • Undlad enhver direkte og indirekte kontakt til danske husdyr inden for de første 48 timer efter ankomsten til Danmark.

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside inden du tager på jagt i et land, hvor der er konstateret afrikansk svinepest.

Læs også: Vildsvin (muligvis) udryddet i Danmark

Læs også