Afrikansk svinepest i besætning mindre end 60 kilometer fra Danmark – hvis det kommer fra vildsvin er situationen alvorlig

En tysk svinebesætning ved Rostock blev denne uge konstateret smittet af Afrikansk svinepest. Sygdommen er der tættere på Danmark end nogensinde før

Afrikansk svinepest nærmer sig nu Danmark for alvor. Det står klar efter at en svinebesætning i det nordøstlige Tyskland denne uge blev ramt af et udbrud af den frygtede sygdom. Besætningen på lidt over 4.000 slagtesvin ligger lige udenfor Rostock og er dermed mindre end 60 kilometer fra Danmark.

Udbrud af svinepest

De første tegn på sygdommen kom sidste uge. Derefter steg antallet af døde svin drastisk indtil de tyske myndigheder i mandags kunne bekræfte, at gården er ramt af svinepest. Tre andre gårde i området er under skærpet opsyn efter at have haft kontakt med den smittede besætning.

Ifølge den tyske landbrugsminister Till Backhaus er det et mysterium hvordan smitten er kommet ind i besætningen ved Rostock. Distriktet har ikke tidligere oplevet Afrikansk svinepest og prøver af mere end 800 tamsvin og 40 vildsvin har indtil nu alle været negative, men er der tale om smitte fra vildsvin er det yderst alvorligt for så er det et tegn på at sygdommen er ude af kontrol i det nordlige Tyskland.

Beskyttelseszone med radius på 3 km.

Udbruddet vækker uro i Dansk landbrug og Chefkonsulent Jan Dahl fra organisationen Landbrug og Fødevare siger til Landbrugsavisen: “Det er en bekymrende udvikling, at smitten spreder sig, og det er ikke en god udvikling, at sygdommen kommer tættere op til os”. Han fortsætter: “Hvis der er tale om et enkeltstående tilfælde, så løser tyskerne det, og området vil være fri af smitte efter et stykke tid, men da vi ikke ved det endnu, er det for tidligt at sige yderligere om spredningen af smitten”, siger Jan Dahl.

Veterinær- og fødevareovervågningskontoret i Rostock-distriktet (VLA) har oprettet en beskyttelseszone med en radius på 3 km og en overvågningszone med en radius på 10 km omkring den berørte gård. Der er yderligere otte bedrifter i udelukkelseszonen, heraf fem små bedrifter med færre end 100 svin og 20 bedrifter i observationsområdet. Disse er nu klinisk undersøgt og udtaget af officielle dyrlæger. I observationsområdet må dyr kun transporteres efter en dyrlægeundersøgelse og samtlige grise i den ramte besætning skal aflives.

Tyskland har de seneste år kæmpet med et voksende udbrud af Afrikansk svinepest blandt vildsvin og sygdommen breder sig i øjeblikket fra det østlige Brandenburg og nordpå.

Læs også: https://mitjagtblad.dk/tyskland-runder-2-500-vildsvin-med-svinepest/
Læs også:
https://mitjagtblad.dk/afrikansk-svinepest-fortsaetter-med-at-rykke-nordpaa-i-tyskland/

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Søg tilskud til forskning i vildt inden jul

Forskere der vil arbejde med jagt og vildtforvaltning kan søge midler ved Miljøstyrelsen – men kun indtil jul

Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

Observationer og spor tyder på at enlig hunulv ved Skjern har fundet en mage. Dermed tyder det på hvalpe og en ny ulveflok i området næste år.

Fortsat uvished omkring buejagt i Sverige

Myndighederne tøver med at tage en beslutning og vil nu vente på stor undersøgelse før det kan afgøres om buejagt bliver lovligt i Sverige

Skud til løbende vildt

Et kursus i drivjagt – og, om hvordan man lærer at holde hovedet koldt.

Norske grundejere og jægere nægter at deltage i massenedskydning af rener

Myndighederne har sat planer om voldsom reducering af rensdyrstammen den kommende vinter på hold. Lokale jægere vil ikke deltage i nedskydningen 
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lokal forankring, personlig service og masser af våben hos Jaktia Maribo

Trods helt nyt våbenrum og mere end 500 jagtvåben på lager er det vigtigste for en af landets ældste jagtforretninger – Jaktia Maribo - bedre kendt som Sport & Hobby – at forblive en hyggelig og lokalt forankret jagtforretning.

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.

Luftwaffes drillinger – Et slag i luften

Denne vel nok mest usædvanlige flybevæbning nogen sinde blev, efter ordre fra det tyske Luftwaffe's chef, Hermann Göring, standard på mange tyske fly under...
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner