Afskydning af kontroversiel gnaver vokser markant

Antallet af nedlagte Coypu i Tyskland rundede for første gang 100.000 sidste år. De uønskede gnavere har ikke etableret sig i Danmark endnu

- Annonce -

Afskydningen af Coypu i Tyskland slog sidste år rekord. Coypu! Hvad hulen er det? – vil mange danske jægere nok spørge. Coypu er en lille gnaver, der oprindeligt kommer fra Sydamerika, men som de seneste årtier har spredt sig effektivt i Tyskland. Så effektivt, at det samlede antal nedlagte Coypu i jagtåret 2020-21, ifølge en pressemeddelelse fra det tyske jægerforbund Deutscher Jagtverband (DJV)), var 101.108 stykker.

DJVs data viser, at Coypu, der også kendes som sumpbæver eller bæverrotte, er til stede i samtlige tyske Bundesländer fra Bayern til Holsten. De invasive gnavere trives især i fugtige områder og ses derfor ikke mindst i vandrige regioner – for eksempel langs floderne Ems, Weser og Rhinen (nær grænsen til Holland) samt Elben i det centrale Tyskland.

Læs også: Haren, sneppen og den gode jagt, der altid får humøret til at stige

Sumpbæveren er en stor gnaver, der har en 40- 60 cm lang krop og en 30-45 cm lang hale. Den kan veje mellem 5 og 9 kg. Pelsen er brun eller gulbrun med hvide pletter forrest på snuden. Halen er rund og skællet med sparsom hårvækst. Coypuen har svømmehud på bagpoterne og har et fodaftryk på op til 15 cm. Fortænderne er fremtrædende og tydeligt gul-orange. Sumpbævere bliver kønsmodne efter 4-8 måneder og kan nedkomme med kuld på 2-9 unger.

Sumpbæveren er kun observeret på to lokaliteter i Danmark i perioden 2007-2009, og arten betegnes som relativ sjælden. De enkelte fund i Danmark menes at være undslupne eller udsatte fra fangenskab. Årsagen, til at sumpbæveren tilsyneladende endnu ikke har etableret en fast bestand i Danmark, er formentlig, at de danske vintre er for kolde. Det kan imidlertid ændre sig, hvis klimaet forandrer sig i de kommende årtier.

Sumpbævere spiser særligt planter fra vådområder, men også afgrøder og ferskvandsmuslinger. Store populationer af sumpbævere kan konvertere marskland til åbent vand ved at spise planterne. Dette kan føre til ødelæggelse af levesteder for sjældne fugle, fisk og hvirvelløse dyr.

Læs også: Derfor buejagt

Den effektive lille gnaver kan også lave betydelige skader på dæmninger, diger og andre installationer. Derfor er den ikke populær i Tyskland. Der er således også generel tilfredshed med, at tyske jægere har øget afskydningen markant.

To andre kontroversielle pelsdyr – vaskebjørne og mårhunde – har også formeret sig effektivt i Tyskland. Ifølge DJV nedlagde tyske jægere sidste år 200.163 vaskebjørne og 33.010 mårhunde.

Læs også: Ny webside skal støtte jægerne i kampen mod invasive arter i Danmark

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner