Afstandsmåler, rangefinder

En afstandsmåler er ikke bare en afstandmåler – hvilke scorer topkarakter?

Hvis afstanden til målet ikke overstiger 170-180 meter, er den stort set ligegyldig på praktisk jagt med de mest almindelige riffelkalibrer. Riflen kan i de fleste tilfælde indskydes således, at træfpunktet højest afviger med 4-5 centimenter helt ud til disse afstande – og noget længere for specielt fladtskydende kalibrer.
Medmindre der er tale om meget små mål, er det med andre ord kun strengt nødvendigt at kende den præcise afstand, hvis skudholdene bliver længere.

I min tid som riffeljæger har jeg oplevet behovet for at afgive lange skud i to forskellige situationer: På jagt i åbent landskab (herunder bjerge) og ved aflivning af anskudt vildt. Diciplinen forudsætter udover en rolig hånd og et godt øje også et indgående kendskab til kuglebanen for den ladning, der anvendes, og en meget præcis måling af afstanden til målet. På 300 meters afstand kan en fejlvurdering af afstanden på mindre end 10% nemt udgøre forskellen på succes og fiasko.

Held er for de uforberedte

Er der ingen dækning, kan vildtet se jægeren på lang afstand, og så må man være parat til at tage længere skud end normalt, hvilket alle, som har jaget f.eks. pronghorn på den nordamerikanske prærie eller springbukke i Kalahari, kan bevidne. Det er så godt som umuligt at gætte afstanden på øjemål og har man ikke masser af erfaring med vildtarten, man jager, er det også stort set umuligt at beregne afstanden ved vurdere, hvor meget vildtet fylder i trådkorset i sigtekikkerten. Kun en præcis laserafstandsmåler gør de lange skud mulige i praksis.

Skyder man lange skud i stejle vinkler op eller ned påvirkes kuglebanen dramatisk. Jager man i bjerge, har man derfor brug for at kende den såkaldte ballistiske afstand. Det er den afstand, som skudafstanden i den pågældende vinkel svarer til, hvis skuddet havde været afgivet vandret. Der kan være stor forskel på den ballistiske afstand og den direkte afstand til målet, så uden en moderne laserafstandsmåler med indbygget vinkelmåling skyder bjergjægeren i blinde.

Afstandsmåler, leica, gemsejagt

Den erfarne jæger kender sine begrænsninger på de lange skudhold. Selv under optimale vindforhold er et skud på 400-500 meter en usikker affære. Meget kan gå galt, når projektilet er et sekund om at nå frem og har mistet langt det meste af sin energi. I den situation, hvor man har et anskudt stykke vildt foran sig, som skal aflives, forsvinder alle forbehold, og det eneste, man skal tage hensyn til, er sikkerheden. Jeg har mere end en gang aflivet et skadet stykke vildt på over 500 meters afstand – men aldrig uden en afstandsmåler.

Afstandsmåler i rivende udvikling

Man kan groft sagt sige, at kikkerter med indbygget laserafstandsmåler konkurrerer på tre forskellige egenskaber: Optik, ergonomi og elektronik.

For så vidt angår selve optikken, er det svært at få øje på den reelle udvikling de seneste år. Til gengæld er der sket rigtigt meget med ergonomien, og de seneste generationer ligger væsentligt bedre i hånden end de tidligere, hvilket gør det lettere og mere behageligt at anvende dem med den hurtighed og præcision, som er nødvendig.

Den hastigste udvikling sker dog på elektronikken. Mængden af funktioner, præcisionen af den ballistiske beregning og målehastigheden bliver bedre og bedre for hver model, og her er der virkelig tale om forskelle, der betyder meget i praksis.

safarijagt
En afstandmåler kan betyde alt i sidste afgørende sekunder inden skuddet falder.

Som jæger må man gøre op præcis hvilke behov, man har. Personligt ville jeg ikke vælge en model uden en god vinkelmåler og en ballistisk computer, som giver mig præcis information om, hvordan jeg skal afgive mit skud – uanset om jeg vælger at holde over målet eller at indstille min kikkert med enten almindeligt kliktårn eller kuglebanekompensator. I min verden giver det ingen mening at vælge et præcisionsprodukt, som ikke leverer det nødvendige input i alle tænkelige situationer.
Et godt alternativ til kikkerten med indbygget laserafstandsmåler er en almindelig kikkert og en lommeafstandsmåler. Det kan under alle omstændigheder være en god ide at medbringe sådan en som back-up på dyre jagtrejser, hvor lange skud må forventes. Det er så ærgeligt at misse en skudchance på grund af utilstrækkeligt udstyr.

Tre forskellige metoder
Man kan omsætte afstandsmålerens måleresultater til træf på tre forskellige måder.

1.      Kuglebanekompenstor på sigtekikkerten
Langt de fleste store producenter af sigtekikkerter tilbyder modeller med ballistisk kliktårn. Det giver brugeren mulighed for at kalibrere kliktårnet til den ladning, der anvendes på jagten. Alt, man i så fald behøver at vide, er den ballistiske afstand til målet, som kliktårnet derefter justeres ind på. Præcis og relativt hurtig metode.

2.      Kuglebanekompensator i trådkors
Enkelte sigtekikkertproducenter tilbyder kikkerter med kalibrerede trådkors, som angiver træfpunktet på forskellige afstande for en bestemt ladning. Skal metoden være nogenlunde præcis, bør trådkorset kalibreres efter brugerens nøjagtige ladning. Metoden er lynhurtig i anvendelse – man behøver blot at kende den ballistiske afstand. Dog er præcisionen ikke særlig god, og den maksimale skudafstand er begrænset.

3.      Ballistisk udregning og justering af sigtekikkert
På baggrund af afstandsmåling, vinkelmåling samt målinger eller estimater af temperatur, lufttryk og luftfugtighed kan en ballistisk computer udregne, hvor meget det er nødvendigt at justere på sigtekikkerten for at træffe målet. Rimelig præcis metode, men omstændelig og dermed langsom. Stor risiko for fejl.

4.      Ballistisk udregning og overhold
På baggrund af afstandsmåling, vinkelmåling samt målinger eller estimater af temperatur, lufttryk og luftfugtighed kan en ballistisk computer udregne, hvor meget det er nødvendigt at holde over målet for at træffe det. Metoden kræver et vist kendskab til vildtet, der jages, for at vurdere overholdet nogenlunde korrekt i forhold til dyret. På store afstande, hvor der skal sigtes langt over målet, er metoden upræcis.

Zeiss Victory 10x45 T* RF Afstandsmåler,

Zeiss Victory 10×45 T* RF

Afstandsmålerne fra Carl Zeiss er med godt 5 år på bagen ved at være oppe i årene. Optikken er – ikke overraskende – fremragende! Modellerne er også kendt for høj driftsikkerhed samt hurtige og præcise målinger. Ergonomien er udmærket, men ikke fuldt på højde med nyere modeller fra Leica og Swarovski.

Modellernes alder kommer desværre til udtryk i elektronikken – der er sket meget, siden disse afstandsmålere kom på markedet. Modellerne fra Zeiss er ikke udrustet med vinkelmålere og er derfor ikke bjergjægerens førstevalg. Den ballistiske computer er den simpleste i high-end segmentet og giver ikke brugeren så mange muligheder for finkalibrering som nyere modelserier fra konkurrenterne. Desuden giver enheden kun værdier for overhold og kun ud til 500 meter.

Mange langdistanceskytter forestrækker alligevel Zeiss’ afstandsmåler p.g.a. målehastighed, nøjagtighed og driftsikkerhed. Vi venter i spænding på den næste modelserie fra Zeiss.

Technical specifications:
Forstørrelse: 10x
Synsfelt 1,000 m: 110 m
Maksimal måleafstand: 1,200 m
Måletid: 0.5 s
Præcision: +/- 1 m
Batterilevetid: Over 10,000 målinger
Vægt: 995g

Læs mere: Zeiss Victory 10×45 T* RF

Leica Geovid HD-B 42 afstandsmåler

Leica Geovid HD-B 42

Leica har ligget med helt fremme i udviklingen af kikkerter med integreret afstandsmåler, siden producenten introducerede de første modeller af Leica Geovid for mere end et årti siden. Seneste skud på stammen er Geovid HD-B modellerne, som er noget af det mest avancerede på markedet lige nu.

Den optiske kvalitet er fremragende, men det, der for alvor udmærker denne model, er en fantastisk god ergonomi og de mest avancerede ballistiske funktioner blandt alle alternativerne. Leica’en måler såvel vinkel som temperatur og lufttryk og giver brugeren valgfrit feedback i form af enten: Ballistisk afstand, kikkertjustering i form af antal klik (kalibreret efter brugerens kikkert) eller overhold. Uanset hvordan man vælger at kompensere på lange afstande, kan kikkerten altså sættes op til at give en præcis værdi. Desuden kan modellen lave alle ballistiske beregninger på baggrund af brugerens egne ballistiske data på et micro SD card – altså 100% kalibreret til brugerens ladning.

Eneste lille ulempe med denne kikkert er, at man skal vænne sig til at finde den rigtige af de to identiske funktionsknapper, som anvendes til at måle afstand med eller tilgå brugermenuen. Leica’en savner optisk og elektronisk intet i forhold til selv den mest krævende riffeljægers behov.

Technical specifications:
Forstørrelse: 10x
Synsfelt 1,000 m: 114 m
Maksimal måleafstand: 1,800 m
Måletid: 0.3 s
Præcision: +/- 1 m
Batterilevetid: Ca. 2,000 målinger
Vægt: 945g

Læs mere: Leica Geovid HD-B 42

Swarovski EL Range 8x42 W B afstandsmåler

Swarovski EL Range 8×42 W B

Swarovskis jagttilpassede kikkert med laserafstandsmåler giver brugeren den ballistiske afstand inklusive kompensation for skudvinklen. Enheden måler ikke temperatur, lufttryk eller andre parametre, og den rummer ingen ballistisk computer.

Hvis man som jæger anvender sigtekikkert med kalibertilpasset ballistisk kliktårn, behøver man ikke andet end netop den ballistiske afstand, men man kan altså ikke bruge Swarovskiens feedback, hvis man vil vide, hvor meget man skal holde over målet, eller hvor mange klik man skal justere sin sigtekikkert for at ramme plet på den målte afstand. Rigtig mange jægere behøver ikke disse muligheder, og for dem er Swarovskien et godt valg, som ikke rummer mange muligheder for fejlbetjening i ”kampens hede”.

Den optiske kvalitet er fremragende og de ergonomiske egenskaber ligeså. Alt andet ville da også være underligt, når der står Swarovski på produktet!

Technical specifications:
Forstørrelse: 8x
Synsfelt 1,000 m: 137 m
Maksimal måleafstand: 1,375 m
Måletid: 1 s
Præcision: +/- 1 m
Batterilevetid: Ca. 1,000 målinger
Vægt: 895g

Læs mere: Swarovski EL Range 8×42 W B

Læs også

Blaknite Optics – Ny termisk natoptik

NIKON Laserforce – håndkikkert med afstandsmåler