Aimpoint har brugt masser af kræfter på at udvikle et omfattende skydetræningsprogram for militær og politi. Nu vender de blikket mod jægere …

Aimpoint Shooting Academy blev for alvor introduceret til offentligheden i samarbejde med Hunters Video i slutningen af 2015 i forbindelse med en konkurrence om et par pladser i den næste Wild Boar Fever film. Aimpoint har gennem nogle år udviklet et træningsforløb for politi og militær, og det er erfaringer og metoder herfra, som nu overføres til jagtens univers. Aimpoint og Hunters Video stod i forbindelse med førnævnte konkurrence bag en specialversion af skydeseminaret, som i den anledning blev døbt til ”Wild Boar Fever Academy”.

De få heldige

20 heldige jægere blev i en online konkurrence om pladserne trukket ud af et deltagerfelt på omkring 50.000 personer og kunne således tjekke ind på kurset og finalen i Malmø. Ud af de 20 deltagere skulle der findes to vindere af en rolle i den næste Wild Boar Fever film samt en Sauer 404 med Aimpointsigte til evig arv og eje.

Under forløbet blev deltagerne vurderet, og konkurrencen var hård. Ud over skydning blev deltagerne også udsat for filmede interviews. Om fredagen ankom deltagerne til rundvisning på Aimpoints fabrik og hovedkontor i Malmö. Efter frokost præsenterede Aimpoint og Hunters Video – samt forskellige samarbejdspartnere som Sauer, Hornady og Härkila – deres produkter. Udstyr, som skulle benyttes under arrangementet og senere under filmindspilningen.

Der skulle testskydes våben, inden gruppen stiftede bekendtskab med Aimponts fagstærke og meget pædagogiske skydeinstruktør Erik Ås. Erik har en lang fortid i forsvaret bag sig, men er nu en del af Aimpoint holdet.

Åbne øjne!

Det første budskab Erik Ås kom med var:  ”Vær modtagelige for de detaljer og råd i får omkring jeres skydning og brug dette i jeres skydeteknik. Målet er, at I alle skal tage noget med fra dette kursus. Ens for alle er, at I skal holde jeres øjne åbne.”

Instruktørens militære baggrund fornægtede sig ikke. Han fortalte lidt om de kommende dage, og deltagerne blev delt ud i grupper, som cirkulerede rundt mellem forskellige stationer.

Våbnene skulle indskydes i en skydetunnel, og efterfølgende blev deltagerne udsat for en slags jagtprøve. Deltagerne blev interviewet på skift. Det tog resten af fredagen.

Simulatorskydning

Lørdag morgen blev deltagerne afhentet af en stribe taxier, og de blev derefter kørt til Jakt och Skytte i Staffanstorp – et skydecenter med en moderne skydebiograf og et sted, som Aimpoint samarbejder en del med. Erik Ås tog ordet og talte om instinktiv skydning og korrekt kropsstilling. Med forskellige demonstrationer viste han, hvordan man placerer sig og håndterer riflen korrekt.

Seminariet fortsatte ved forskellige skydesimulatorer, hvor der blev talt om skydning til stillestående mål og mål i bevægelse og om, hvordan skuddet afgives bedst.

Erik har samme opfattelse som Jocke Smålänning, når det gælder skud til stillestående mål. Man bør bevæge sig ind på målet nede fra, når man fokuserer gennem siget. Hans teknik i forhold til de bevægelige mål har meget tilfælles med lerdueskydning. Her trækker man igennem målet bagfra.

Teorierne blev efterprøvet og trænet i biografen, og det skete hele tiden med kompetente instruktører på sidelinjen. Der blev cirkuleret mellem posterne, og på den måde fik alle prøvet alt.

Søndag var finaledag

Lige uden for Malmö ligger Spillepengens Skjutbana. Et lækkert skydeanlæg tæt ved det centrale Malmö. Her skulle de sidste afgørende prøver tages. To skydestationer blev gjort klar. Skydning på bevægelige mål og faldmål. Ind i mellem blev der fotograferet til Aimpoints kommende katalog og kalender.

”Det har været en fantastisk weekend, meget givende og hele rejsen værd”, sagde Karl Froschauer, som kommer fra Østrig. Når man snakkede med de andre, var billedet det samme.

Ved starten af weekendens konkurrenceforløb lovede Aimpoints direktør, Lennart Ljungfeldt, at det ville koste blod, sved og tårer at gennemføre Aimpoints Shooting Academy. Ingen kunne dog huske nogle tårer undervejs. Ved afslutningsceremonien udråbte Michael Mack van Hauen de to vindere, og det blev Frederic Hanner fra Tyskland og Karl Froschauer fra Østrig, som løb af med sejren og de to eftertragtede pladser.

Alle ville gerne have vundet og havde arbejdet hårdt, men alle var også glade og taknemmelige for, at de havde været med. En konkurrence i verdensklasse! De glade vindere fik som sagt ikke bare chancen for at jage på Franz Albrecht Oettingen-Spielbergs eget terræn nær Berlin, de vandt også en Sauer 404 med luksusskæfte, den nye Aimpoint Micro H-2 samt Härkilas Prohunter sæt.

Helt og aldeles en gevinst ud over det sædvanlige!

Vil du også på skydekursus?

Aimpoint er kun netop kommet igang med kursusvirksomheden Aimpoint Shooting Academy, og kapaciteten er desværre fortsat stærkt begrænset i forhold til efterspørgslen. Lige nu ser man på mulighederne for at udvide antallet af instruktører, så man kan tilbyde seminarerne til et bredere publikum.

Faktaboks:

Vore egne erfaringer med Aimpoint Shooting Academy

Af Jens Ulrik Høgh

Jeg har selv deltaget i en to-dages version af Aimpoints Shooting Academy i starten af december 2014. Det skete i selskab med en broget flok våbenjournalister fra Europa og Nordamerika.

De to dage forløb i selskab med skydeinstruktør Erik Ås på hhv. skydebiograf/elektronisk simulator og på skydebane med forskellige våben (både riffel og hagl) til et mylder af forskellige mål. Træningsdagene blev efterfulgt af to dages drivjagt.

Jeg lytter altid til skydeinstruktørers teorier og prøver dem altid villigt af. Størsteparten af den metode, som der blev undervist i, anvender jeg i forvejen, men jeg fik alligevel en hel del fine detaljer med mig fra kurset og må helt ærligt sige, at jeg er imponeret over instruktørens evne til at visualisere for kursisterne, hvad det hele drejer sig om. Jeg så adskillige erfarne jægere blive væsentligt bedre skytter på løbende mål – det har jeg ikke oplevet på den måde tidligere!

At kurset i praksis er særdeles effektivt, blev for mig bevist på de to dages efterfølgende jagt. Her præsterede den samlede gruppe at nedlægge omkring 40 stykker vildt med et gennemsnit på cirka 1,5 skud pr. dyr. Dette er et særdeles hæderligt resultat på drivjagt for en samlet gruppe og betydeligt bedre end tilsvarende drivjagter med journalister, som jeg har været på tidligere. Der var helt åbenbart en del, som havde lært sig en masse!

Jeg håber inderligt, at Aimpoint snart får bygget en større undervisningsorganisation med flere instruktører, så Aimpoint Shooting Academy kan tilbydes et bredere udsnit af jægerne. Får du nogensinde chancen for at booke plads på et af disse kurser, kan jeg kun opfordre dig til at gribe den!