Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker, at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Mens elgjagten er ved at blive skudt i gang i det meste af Sverige er de svenske myndigheder bekymrede over, at antallet af elge i vores store naboland fortsætter med at falde.

For tiende år i træk viste den seneste inventering et faldende antal elge i Sverige. Elgstammen i Sverige er i dag 20 procent mindre end den var i 2012. Det markante fald i antallet af elge har fået det svenske Naturvårdsverket til at iværksætte en undersøgelse i løbet af de kommende jagtmåneder for at finde ud af, hvad der sker med elgstammen og hvorfor det ikke er lykkedes at holde stammen antalsmæssigt hvor man forventer at have den.

En af udfordringerne er tilsyneladende, at de overordnede mål for forvaltningen af den svenske elgstamme ikke er effektivt koordinerede med de regionale og lokale mål. Det betyder, at myndighederne ikke nødvendigvis har detaljeret overblik over fødetilgang og andre regionale eller lokale forhold, der kan påvirke elgbestanden. Naturvårdsverket mistænker også, at afskydningen lokalt kan have været for høj nogle steder.

Læs også: Dansk vildsvinejæger skød elg ved uheld – kalven måtte aflives

”Antallet af elge er faldet med 20 procent i alle landsdele, men vi kommer særligt til at kigge på Nordland, Götaland og Svealand den kommende sæson.” siger sagsbehandler i Naturvårdsverket Urban Johansson. Myndighederne kommer også til at indføre et helt nyt system for inventering af elge per 1.000 hektar, der forventes at gøre optællingen mere effektiv.

Det svenske system for forvaltning af elgstammen har som mål at:

Bevare elgstammen livskraftig og holde en høj kvalitet samt sikre at stammen på lang sigt er i balance med mængden af føde”.

Det er i betydelig grad op til de lokale Vildtvårdsområder at fastlægge den konkrete afskydning ude i landet.

Den generelle elgjagt i Sverige begynder den 8. oktober, men i visse områder i Nordsverige begyndte den allerede 1. september. Bestanden anslås til omkring 300.000 dyr. Jægere nedlagde i sæsonen 2020-21 82.832 elge i Sverige.

Læs også: På elgjagt i Sverige

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Fjortenenderen

At jagtens væsen er universelt og tidløst er denne spændende fortælling fra 1920´erne af den ungarske kirurg, Stefan von Thurn-Rumbach, om en krævende jagt på en Karpatherhjort i Rumænien et fint eksempel på.

Stigende antal vildsvin nedlægges i Norge

Skal man dømme efter antallet af nedlagte vildsvin i Norge så vokser bestanden stabilt. Sidste sæson blev endnu et rekordår.

Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.
Franske jægere i demonstration

Franske jægere i demonstrationer mod forbud mod fuglejagt med fælder

Følelserne gik højt da jægere og lokale flere steder i Frankrig gik på gaden i protest imod indførelsen af forbud mod fangst af småfugle. Med millioner af stemmer i ryggen får de politikerne til at tøve   

Buejagt – tættere på

En beretning om fede oplevelser på nært hold og forøget hjerterytme.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Sådan fungerer haglbøsser og haglgeværer til jagt

Normalt skænker vi jægere ikke mekanikken mange tanker. Når blot bøssen fungerer på jagten og er relativ let at holde ren og velpudset, er vi tilfredse. Af og til kan det dog være både interessant og lærerigt lige at få lidt mere baggrundsviden.

Synlig patriotisme

En ny trend breder sig blandt amerikanske våbenproducenter og våbenejere.

Undersøgelse viste kun små forskelle mellem effektiviteten af blyholdig og blyfri riffelammunition

Mere end 500 dyr blev nedlagt da Miljøstyrelsen testede om der er forskel på effektiviteten af blyholdig og blyfri ammunition inden udfasningen af blyholdige projektiler i 2023
Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner