Foto: Jari Hytonen Unsplash

En række ”grønne” organisationer – herunder DOF og DN – har indstillet til miljøminister Lea Wermelin, at udsætninger af gråænder til jagt skal forbydes fra 2022. De vil også have udsætning af fasaner og agerhøns forbudt.

Indlæg på Facebook skrevet af Jens Ulrik Høgh

Lovestorm for jagten!

”Årsagen er ikke, at man har fået ny viden om at udsætningerne skader naturen, at udsætningerne er øget dramatisk eller andre indlysende årsager til forbud. Det eneste, der er nyt, er, at en masse jægere ikke har indberettet omfanget af deres udsætninger korrekt. Altså en ren bogføringssag – alvorlig – men ikke noget som i sig selv har nogen som helst konsekvenser for andeudsætningernes konsekvenser for natur og miljø.

Man har med andre ord foreslået en kollektiv straf til ALLE, som sætter ænder ud, fordi NOGEN ikke har indberettet deres udsætninger korrekt. Det svarer lidt til at kræve alle pizzariaer lukket, hvis nogen af dem ikke får indberettet moms korrekt. Kollektiv afstrafning er udansk og middelalderligt. I bund og grund er det et udtryk for en totalitær tankegang og helt uacceptabelt i forhold til de mange, som faktisk har styr på deres ting.

Jeg vil derfor opfordre alle, som har glæde af fuglevildtudsætning (ænder, fasaner, agerhøns) til at reagere omgående ved at skrive kortfattede og høflige mails til vore politikere. Det gælder uanset om I er professionelt engagerede i udsætninger som skytter eller fritidsskytter, om I blot nyder jagterne i konsortierne, om I er engagerede i hundearbejde, er i familie med nogen som har glæde af jagtformen eller bare sætter pris på den gode råvare i køkkenet.

Selv kan jeg ikke påstå at være den store fuglejæger (med en enkelt invitationsjagt på udsatte gråænder i mine 34 år som jæger). Ikke desto mindre kan jeg sagtens gennemskue, at hvis mulighederne for den stærkt regulerede udsætning af ænder og fasaner falder bort, så vil vi opleve et enormt frafald i den danske jægerskare og vi vil se masser af fine biotoper – for alt muligt andet end jagtbare fugle – gro til. Det vil gå hårdt ud over naturen i kulturlandskabet og det er jeg naturligvis ikke interesseret i. Derfor angår sagen ALLE reelt naturinteresserede i Danmark.

Opfordring til ALLE

Jeg synes i øvrigt heller ikke, at det er rimeligt at nedlægge op imod 1.000 naturnære arbejdspladser, blot fordi nogen ikke bryder sig om jagtformen. Jeg vil derfor opfordre ALLE jægere, der deler denne holdning, samt jeres familier og venner, som forstår problematiken, til at reagere med et lille skriv til en eller flere politikere. Herunder finder du en liste med mailadresser på miljøministeren, hendes særlige rådgiver og alle medlemmer af Folketingets miljøudvalg. Du kan også med fordel skrive til en håndfuld lokalpolitikere i dit lokalområde.

Christiansborg har tydeligvis behov for at finde ud af, at vi jægere og vore familier repræsenterer 15-17 mandater i salen og vi er ikke ligeglade med dårligt fagligt funderede forbud imod vores passion, blot fordi andre naturbrugergrupper trænger til at moralisere os på plads. Naturforvaltning skal baseres på fakta. Ikke på følelser. Skriv kort, skriv langt. Skriv om erfaringer med store jagter – og særligt små. Fokuser på de positive oplevelser, vi har med vores livsstilsvalg og SKRIV PÆNT.

Alle kan bidrage

Alle kan være med. Ung som gammel, fattig som rig. Om du er god til at stave eller sætte kommaer, er helt lige meget. Jo mere bredde der bliver, desto bedre. Jagt er en demokratisk fritidsbeskæftigelse med plads til alle. Når du har sendt en mail til en eller flere politikere, så hold tråden her aktuel og levende ved at skrive ”gjort”, ”done”, ”jordbæris”, ”hundehår” eller lige hvad du vil. DU kan gøre en kæmpe forskel ved at handle og hjælpe med at sprede budskabet. Lad os drukne vore politikere i venlige mails fra 220.000 danske jægere og vore familier.”

Med jægerhilsen

Jens Ulrik Høgh

Læs oprindeligt Facebook opslag.