En epidemi af virussygdommen bluetongue, der rammer drøvtyggere som kvæg, får, geder og hjortevildt har igennem længere tid raset på det europæiske fastland, og den er nu også en realitet i hele Danmark. Sygdommen kan ikke smitte mennesker og spredes i praksis udelukkende gennem overførsel med mitter – små blodsugende insekter – og altså ikke ved kontakt imellem syge og raske dyr.
Sygdommens forløb er vidt forskelligt afhængigt af hvilken dyrearten, der smittes. Kvæg udviser sjældent symptomer, mens for eksempel får bliver meget syge og kan have en høj dødelighed på op imod 25-30%. Syge dyr må ikke slagtes, men man slår dem heller ikke pr. automatik ned. Da der sidste gang var et større udbrud af bluetongue i Europa, klassificerede EU sygdommen som ”samfundsfarlig”. Sådan ser myndighederne ikke længere på sagen, men man betragter infektionen som et erhvervsøkonomisk problem.
Hjortevildtet kan også rammes af sygdommen, men der er indtil videre kun konstateret alvorlige symptomer for kronvildt. Da sygdommen som nævnt ikke smitter mennesker og udelukkende spreder sig via blodsugende insekter, får epidemien ikke umiddelbart nogen konsekvenser for jægere i Danmark. Kødet fra smittede dyr er 100% spiseligt, og mitter stikker ikke døde vildtkroppe.
I Tyskland, hvor epidemien har raset i mere end et år, er der heller ikke rapporteret om mærkbare konsekvenser for vildtet. Meget tyder altså på, at sygdommen heller ikke den vej rundt får konsekvenser for jagten, og vildtkød og trofæer kan fortsat transporteres frit imellem ramte og smittefrie regioner. Se mere her: foedevarestyrelsen.dk