Blyfri ammunition i kaliber 6,5 og mindre kalibre – Jesper Lindgaard uddyber

I juni nummeret af Mit Jagtblad, besvarer Jesper Lindgård en række af de spørgsmål, som jagtbutikkerne ofte præsenteres for, når kunderne skal rådgives om riffel- og kalibervalg i relation til blyfri ammunition. Artiklen har affødt et par yderligere spørgsmål fra en læser i Vordingborg omkring kaliber 6.5 og kaliber .222, .223 og .243. Du kan læse spørgsmålet og Jespers besvarelse nedenfor. 

Har du ikke læst Jesper’s oprindelige artikel, så finder du den her.

Læserspørgsmål til artikel vedr. blyfri ammunition

[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color_class=”otw-silver” icon_size=”medium”]Jesper Lindgaard skriver i sin artikel om blyfri riffelammunition at 6,5 er det usikkert om man kan få kugler, der kan og må bruges til det store hjortevildt – mig bekendt findes det allerede, og der er stærke kræfter der arbejder på, at få sat kravet til anslags energi lidt ned så der bliver mere at vælge imellem . I Sverige sågar, at den også bliver tilladt til elg ? Det jeg også mangler at få belyst er mulighederne for at bruge blyfri kugler i cal .222 , .223 og .243 til råvildt og til arter i udlandet -gemse kronvildt mv. Bladet Jæger har heller ikke kunnet komme med en redegørelse – herunder hvilke tvivl der er, og hvad der gøres for at få fornuftige regler. Vedr .222R er noget af det sidst, jeg har læst, at man skulle fravælge den, fordi den ekspanderede hurtigt – forfatteren glemte, at den har fint gennemskud med nosler – og lignende ammunition.
JP, Vordingborg[/otw_shortcode_info_box]

Jesper Lindgaard svarer

Tak for din henvendelse og tak for dine spørgsmål. Som udgangspunkt tog artiklen fat i de spørgsmål, som et antal jagtbutikker oplever fra kunderne. Altså spørgsmål fra jægeren/køberen, når han kommer i en jagtbutik. Der er sikkert mange flere spørgsmål, som nu dine, efter at du har læst min artikel. Tak for det. Det giver dialog og mulighed for at udveksle viden om emnet.

Helt korrekt. Der findes enkelte producenter af blyfri ammunition, der overholder de nuværende krav til bekendtgørelsen om lovkrav til ammunition. Også til klasse1 vildt. Men følger man de artikler, der findes i ”søster” bladet (hvor jeg selv har været med i et par af testene), så er udfordringen, eller måske rettere ikke, at der ikke findes ”lovligt” blyfri ammunition, der overholder nuværende lovkrav. Næ problemet ligger i, at de fleste af de danske jægeres 6,5×55 rifler ikke kan skyde med den ammunition. Stigningen i piben er ganske enkelt ikke hurtig nok. Det viser de reultater, som der er i den test jeg var med til. De ”lovlige” kugler vælter og komme på tværs i skiven. Samlingen er mildest talt heller ikke noget at skrive hjem om (se billedet nedenfor). Så jo, jeg er skam godt klar over, at der findes enkelte alternativer, der overholder gældende lovkrav. Men meget få rifler kan skyde med det.

Under Miljøstyrelsen er der nedsat et bredt udvalg på 10 personer, der kigger på at komme med et ”lovforslag”, der fornyer de gamle regler. Disse 10 personer er alle resursestærke personer, der nok skal komme med et brugbart forslag til miljøstyrelsen. De tal jeg pt. har set, er meget ”ædruelige”, hvis jeg må bruge det ord. Der kan stadig stilles mange spørgsmål. Men ændringen ligger jo heller ikke lige om hjørnet. Men det tal jeg har set, tager fint hensyn til de danske jægeres rifler. Altså at der ikke er jagtrifler, som umiddelbart bliver ”ulovlige” eller for den sags skyld ubrugelige. De vil sagtens med blyfri ammunition, kunne overholde kravene til klasse 1 og klasse 2 vildtarter..

I forhold til brug i udlandet, så er det jo en helt anden sag. Personligt mener jeg ikke danske jægere med jagt i Danmark, skal lade sig styre af udenlandske regler, for at gøre sine våben og tilhørende ammunition lovlig. Men der sker absolut ikke noget ved, at man læner sig op, eller skæver til disse regler. Især ikke hvis der ligger en faglig og saglig undersøgelse/test til grundlag for regelsættet.

I forhold til de andre kalibre du nævner .222, .223 og .243, så var dette ikke en del af de spørgsmål, der kom fra jagtbutikkerne. Derfor er disse, måske til din undren, ikke taget med. Men derfor vil jeg gerne svare på dem.

Alle kalibre kan have udfordringer med at skulle skyde med blyfri ammunition. Dette skyldes meget enkelt forskellen i massefylden contra riffelstigningen i piben. Hvilket der også forklares i artiklen. Især de lidt mindre kalibre, kan have svært ved at styre disse ”længere” blyfri projektiler. Hvor de lidt grovere kalibre er måske knap så følsomme. Derfor en man simpelthen nødt til at prøve sig frem. Heller ikke her er der udsigt til at de nævnte kalibre ikke fortsat skulle kunne bruges til at skyde klasse 2 vildt. Altså fra råvildt og nedad. Jeg har ingen steder skrevet man skal fravælge .222, fordi den ekspanderer for hurtigt. Det kommer helt an på hastighed og projektil type. Terminalballistikken kan være svær at skrive regler for. Du nævner Nosler og lignende ammunition. Her ved jeg ikke om der tales om blyholdigt eller blyfri ammunition. Med det kæmpe udvalg der er pt på markedet at ammunition og projektiler, så er der noget til alle jagtformer/typer, kalibre og rifler. Det kræver bare man kommer ud og finder det der passer til en.

Her et træfbillede fra 6,5×55 testen. Her er en ”lovlig” 6,5×55. Men som man kan se, kan piben ikke styre projektilerne.

træfbillede med kaliber 6.5 i blyfri - kuglerne "vælter"

 

Læs også