Daimi – den enøjede ruhår

Uanset hvor velforberedte vi er på ulykker, så opstår der en sjælden gang situationer, vi ikke er herre over. Som den dag i december, hvor den ruhårede Daimi kom alvorligt til skade med sit øje.

Nordens (muligvis) eneste ruhåret søgehunde

Lise Lotte Jensen er opvokset med jagt samt avl af ruhårede jagthunde. I en alder af 18 år begyndte hun at træne sine egne hunde og har i dag mere end 40 års erfaring med dette. Til daglig laver Liselotte jagt- og søgehunde. Søgehunde, der bruges til at finde narko og bomber. Faktisk er Lise Lotte den eneste af sin slags i hele Danmark, og hvad vi ved af, den eneste i hele Norden, der har trænet ruhårede til at blive søgehunde, hvilket er meget atypisk. Almindeligvis bruger malinois, springer eller labrador. Begge af Lise Lottes hunde, Diva og Daimi bruges til markprøver, på jagt og som søgehunde. Det er altså begge hunde med et meget højt aktivitetsniveau – rigtige arbejdsheste.

Liselottes ruhår apporterer en ræv

Et øje på vrangen

Det er en kold morgen i december. Lise Lotte pakker til en hel dag på jagt med sine to ruhårede hunde, Diva og Daimi. Som altid er der pakket førstehjælpskit, hvilket er noget, som Lise Lotte altid medbringer, da hun godt er klar over, at der med brugshunde altid er en risiko for ulykker.

Alt går strygende. Stemningen er god og de flotte fasaner falder, og begge hunde arbejder godt. Lise Lotte fortæller: ’’Daimi hader, som alle andre filtet burre. Hun plejer at komme til mig og gnide sit hoved op ad mine ben, hvortil jeg fjerner dem, så hun straks er klar til at arbejde videre. Men hun fortsætter med at gnide sig, trods jeg fjerner det værste. Det undrer mig. Jeg sætter mig på knæ og tager et nærmere kig. Her opdager jeg, at øjet ser ud, som om det nærmest er vendt helt rundt, og ud pibler blodet. Mit hjerte banker, og jeg er udmærket klar over at mit førstehjælpskit ikke kan redde hendes øje. Jeg får hurtigt råbt føreren af jagtvognen op og med fuld fart kommer vi tilbage til bilerne. Vi kører straks mod dyrlægen. Men trods min hurtige reaktion går der alligevel et par timer, før vi er fremme.’’

Dedikeret genoptræning betaler sig

Daimi bliver opereret, men man finder efterfølgende ud af, at øjet ikke står til at redde. Daimi vil komme sig og leve et liv uden smerter. En ellers almindelig jagtdag, der afsluttede på tragisk vis.

Daimi er en hund, der elsker at arbejde. Så snart Daimi var helet og i bedring, igangsatte Lise Lotte langsomt genoptræningen. Ventetiden var blevet brugt på at læse grundigt op på, hvad det vil sige at miste et øje. Med kun ét øje mister man en del af sin koordineringsevne og evnerne til at afstandsbedømme ud, ind, op og ned. Det er langt nemmere at gøre, hvis man har to øjne. Dette er noget, der skal trænes op på ny – uanset om man er menneske eller hund. Til Daimis held så har arbejdet som narkohund givet hende en hel del færdigheder, som kommer til gavn. Blandt andet evnen til at kravle på stiger og balancere på tynde planker. Lise Lotte har gjort brug af træning med bold, fx kaste og gribe øvelser. I dag, kun et halvt år efter den alvorlige ulykke, er Daimi tilbage i sin bedste form. Hun er fortsat en dygtig og yderst velfungerende markprøve, – jagt, – og narkohund. Lise Lotte er også mere eller mindre tilbage, men mærker stadig nervøsiteten i kroppen, når Daimi arbejder i selvsamme omgivelser som forårsagede ulykken.

Selv den mest forberedte kan komme til kort

Vi kan være nok så forberedte til jagten. Med førstehjælpskit og det hele. Men nogle gange hænder det, at selv den mest forberedte kan komme til kort. Alvorlige ulykker kan ske. Jagthunde er brugshunde. De er ofte hårdtarbejdende. De elsker det. Men indimellem går det galt, – som med Daimi. Trods den tragiske oplevelse er hund og ejer vendt stærkt tilbage. Daimi lever fortsat et dejligt aktivt liv, præcis som hun elsker det.

En historie om et kæmpe chok, at tage hurtig affære og tro på, at det hele nok skal gå.

Læs også: Portræt af den ruhårede hønsehund

Forrige artikelBøffel med bue
Næste artikelSigtemidler til bukkejagten
- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Imponerende dansk guldhjort

Månedens trofæ - hjorten der overgår alle andre!
liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser igang

En fortælling om Irlands sorte spøgelse. Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser i gang – hver gang og hele tiden.
Rudel med kronvildt i naturen

Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

En undersøgelse baseret på sidste års jagt viser, at en del kronvildt skydes på tidspunkter hvor det er ulovligt.
Buejæger

Miljøstyrelsen forlænger tilladelse til hjortejagt med bue og pil

Forsøgsordningen med tilladelse til jagt på de tre store hjortearter er blevet forlænget med et år frem til 31. august 2022. Buejægere, der deltager i...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
Våbenrum med haglvåben

De forskellige typer af haglbøsser til jagt

Vi har hver især en grund til at vælge vor bøssetype, eksempelvis over-og-under, side-by-side ’en eller halv-automaten. Vi ser nærmere på de forskellige typer haglgeværer, og hvad de kan.

1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo

Hvad er det bedste gevær?

Hvad er det bedste gevær? Det svarer nogenlunde til at spørge, hvilken hunderace er den bedste?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner