De finske myndigheder øger kvoten på los til den kommende sæson

Bestanden af los i Finland er stigende, og myndighederne åbner for højere afskydning den kommende vinter.

Årets kvote for jagt på los i Finland (uden for rensdyr områderne) er nu offentliggjort. Den byder på 320 dyr til de finske jægere, hvilket er en lidt højere afskydning end sidste år. Jagten på los i det sydlige Finland begynder den 1. december. Kvoten fastsættes årligt alt efter hvordan stammen har udviklet sig.

Læs også: Nordjysk ulv er helt ny i Danmark

Det finske Naturresurse Institut vurderer, at den finske bestand af los ligger mellem 2155 og 2280 dyr, som er ældre end et år. Det er en øgning på omkring 100 dyr siden sidste år.

Trods den betydelige bestand af los i Finland er det finske Naturresurse Institut generelt tilfreds med los stammens samspil med det omkringliggende samfund. Instituttet mener, at kombinationen af befolkningens tolerance af de effektive rovdyr, en fornuftig forvaltning af stammen og håndteringen af skader forårsaget af losserne, fungerer godt og skaber en stabil bestand af los i Finland (i det langt større Sverige er bestanden kun lidt mere end halvt så stor som den finske bestand). Det skaber grundlag for en betydelig afskydning, der årligt fastsættes af den finske myndighed Vildtcentralen. Myndighederne begrunder blandt andet afskydningen med, at den voksende bestand af los skal holdes menneskesky, så negativ interaktion minimeres.

Enkelte steder har jagt på los dog allerede været i gang et stykke tid. Det finske system indebærer nemlig, at der kan jages los på dispensation i ren-tætte områder i Lapland allerede fra 1. oktober.

Los findes i hele Finland, men jagten koncentreres de steder, hvor losserne bevæger sig i nærheden af bebyggelse eller er en trussel mod tamdyr.

Læs også: Efterårsjagt på Tjur i Finland

Resultaterne under den finske vinterjagt på los er afhængige af vejret og især af hvor meget sne, der falder i de forskellige regioner. Sidste vinter skød finske jægere 291 af de 307 tildelte los. Vinteren inden blev det til 212 fældede losser under den finske vinterjagt. Vinterjagten på los i Finland slutter den 28. februar.

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Søg tilskud til forskning i vildt inden jul

Forskere der vil arbejde med jagt og vildtforvaltning kan søge midler ved Miljøstyrelsen – men kun indtil jul

Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

Observationer og spor tyder på at enlig hunulv ved Skjern har fundet en mage. Dermed tyder det på hvalpe og en ny ulveflok i området næste år.

Fortsat uvished omkring buejagt i Sverige

Myndighederne tøver med at tage en beslutning og vil nu vente på stor undersøgelse før det kan afgøres om buejagt bliver lovligt i Sverige

Skud til løbende vildt

Et kursus i drivjagt – og, om hvordan man lærer at holde hovedet koldt.

Norske grundejere og jægere nægter at deltage i massenedskydning af rener

Myndighederne har sat planer om voldsom reducering af rensdyrstammen den kommende vinter på hold. Lokale jægere vil ikke deltage i nedskydningen 
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lokal forankring, personlig service og masser af våben hos Jaktia Maribo

Trods helt nyt våbenrum og mere end 500 jagtvåben på lager er det vigtigste for en af landets ældste jagtforretninger – Jaktia Maribo - bedre kendt som Sport & Hobby – at forblive en hyggelig og lokalt forankret jagtforretning.

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.

Luftwaffes drillinger – Et slag i luften

Denne vel nok mest usædvanlige flybevæbning nogen sinde blev, efter ordre fra det tyske Luftwaffe's chef, Hermann Göring, standard på mange tyske fly under...
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner