Den svenske vildsvinestamme skal være langt mindre end i dag

Det meddelte den svenske landdistriktsminister denne uge. Årsagen er blandt andet udbruddet af afrikansk svinepest

Svenskerne vil reducere antallet af vildsvin i vores store naboland. Det meddelte den svenske Landdistriksminister i sidste uge. Beslutningen kommer efter at Norge tidligere på efteråret meddelte, at man vil udrydde hele den norske vildsvinestamme. Siden da har nordmændene presset Sverige for at mindske vildsvinestammen så nye svin ikke løbende kommer ind i Norge fra Sverige.

”Det er regeringen opfattelse at den svenske vildsvinestamme skal være mindre end den er i dag, men vi vil ikke have dem helt udryddet” fortalte Landdistriktsminister Peter Kullgren (Kristdemokraterne) i et radiointerview kort efter møder med den norske landbrugsminister.

Baggrunden for ønsket om færre vildsvin er især udbruddet af afrikansk svinepest i Midtsverige, men nok også at vildsvinene har fået dårlig presse og kritik fra landbruget i Sverige og Norge over en længere tid.

Landdistriktsminster Peter Kullgren vil ikke konkretisere hvor meget mindre den svenske vildsvinestamme skal være, men vil næppe gå ud med en meddelelse som denne uden, at der ligger en ambition om mærkbart færre vildsvin i Sverige bag udtalelsen.

Ministeren vil heller ikke sætte en tidsramme op for hvornår han forventer, at den svenske vildsvinestamme har den størrelse han ønsker, men sagde til gengæld at der arbejdes på at finde metoder til at sænke antallet af vildsvin.

Det skal i stor udstrækning ske gennem jagt. Peter Kullgren og de svenske myndigheder vil ændre på både regler og anvendelsen af ny teknologi under jagt, så der kan gås mere effektivt til de svenske vildsvin.

Debatten omkring vildsvin i Sverige har til tider været ophedet og der har været forslag fremme om både en halvering af stammen og en reducering af antallet af vildsvin med 90 procent. Det sidste tal har blandt andet være nævnt af svenske landbrugsforeninger.

Omvendt har vildsvinevenner påpeget, at det er en noget mærkelig logik at lade vildsvinene betale for at mennesker bringer Afrikansk svinepest ind i landet samt at vildsvinenes graven når de søger føde er godt for biodiversiteten.  

Det anslås at der er omkring 300.000 vildsvin i Sverige og cirka 2.000 i Norge. Der skydes årligt mellem 100.000 og 150.000 vildsvin i Sverige. Tallet har været faldende de seneste år.

Mellem 10.000 og 15.000 danskere jager i Sverige. Mange af dem jager vildsvin i den sydlige del af landet.

Læs også