Det svenske jægerforbund vil have forårsjagt på råbuk stoppet

Til maj 2022 åbner Sverige for jagt på forårsbuk, men de svenske jægere er ikke alle begejstrede for ideen. Jägereforbundet går nu ud og kræver forårsjagten stoppet

Mens mange danske jægere er begyndt at se frem til forårsjagt på råbuk i Sverige fra 1. maj næste år, er det svenske jægerforbund ved at få kolde fødder omkring den nye jagttid på råbuk. Jægerforbundet – og især afdelingerne i det sydlige Sverige – er bange for at den svenske rådyrstamme skydes skæv og at kønsfordelingen bliver forkert, når der åbnes for forårsjagt. Svenskerne er ikke mindst bange for at udenlandske (i stor stil danske) jægere, skal gå for hårdt til råbukkene og påvirke sammensætningen af den svenske råvildtbestand.

Læs også: Forårsjagt på buk på vej i Sverige

Problemstillingen er ikke helt ukendt i Danmark, hvor der i årevis har været diskussion om rådyrstammerne især på Sjælland og Fyn efter at andelen af større bukke ser ud til at være faldet mange steder.

Bekymringen fra det svensk jægerforbund har nu fået forbundet til at opfordre de svenske myndigheder til at genoverveje forårsjagten på buk. Opfordringen kommer efter konsultationer med jægerforbundets sydligste afdelinger, hvor bekymringen er størst.

”Vi havde for nylig et møde med alle de lokale afdelingers formænd, hvor de udtrykte deres uro omkring forårsjagt på buk. Den uro omkring hvordan forårsjagt på buk påvirker stammen, må vi tage alvorligt. Det går ikke at nøjes med at kigge på biologi. Regeringen må se helheden og forstå, at der også er mennesker inde i dette regnestykke,” sagde Jägereforbundets formand Peter Eriksson for nylig. Han fortsatte.

”Regeringen og rigsdagen plejer at tale meget om behovet for etik, og om at jagt skal forvaltes på en klog og holdbar måde. Når jægerne melder så klart ud, som de gør om det her, så bør magthaverne lytte,” sagde Peter Erikson.

Tidligere har forårsjagt på råbuk kun været tilladt i de såkaldte Tjernobyl Län i det nordlige Sverige: Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Västernorrland og Västerbotten. Efter Tjernobylkatastrofen målte Länene højere radioaktivitet i råvildtet om efteråret end om foråret, hvorfor forårsjagt på buk blev indført.

Læs også: Bukkejagt i Sverige

De nye jagttider med bukkejagt i hele Sverige fra 1. maj til 15. juni indførtes efter at Naturvårdsverket (Sverige naturstyrelse) sidste år foreslog de nye jagttider, og regeringen godtog forslaget. Ifølge Jägereforbundet var det en rigtig dårlig ide, og jægerne ønsker at bibeholde de gamle jagttider, hvor bukkejagten i Sverige begynder den 16. august.

Læs også: Verdensnaturfonden giver vildkød topkarakter

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Søg tilskud til forskning i vildt inden jul

Forskere der vil arbejde med jagt og vildtforvaltning kan søge midler ved Miljøstyrelsen – men kun indtil jul

Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

Observationer og spor tyder på at enlig hunulv ved Skjern har fundet en mage. Dermed tyder det på hvalpe og en ny ulveflok i området næste år.

Fortsat uvished omkring buejagt i Sverige

Myndighederne tøver med at tage en beslutning og vil nu vente på stor undersøgelse før det kan afgøres om buejagt bliver lovligt i Sverige

Skud til løbende vildt

Et kursus i drivjagt – og, om hvordan man lærer at holde hovedet koldt.

Norske grundejere og jægere nægter at deltage i massenedskydning af rener

Myndighederne har sat planer om voldsom reducering af rensdyrstammen den kommende vinter på hold. Lokale jægere vil ikke deltage i nedskydningen 
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lokal forankring, personlig service og masser af våben hos Jaktia Maribo

Trods helt nyt våbenrum og mere end 500 jagtvåben på lager er det vigtigste for en af landets ældste jagtforretninger – Jaktia Maribo - bedre kendt som Sport & Hobby – at forblive en hyggelig og lokalt forankret jagtforretning.

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.

Luftwaffes drillinger – Et slag i luften

Denne vel nok mest usædvanlige flybevæbning nogen sinde blev, efter ordre fra det tyske Luftwaffe's chef, Hermann Göring, standard på mange tyske fly under...
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner