Det svenske jægerforbund vil have forårsjagt på råbuk stoppet

Til maj 2022 åbner Sverige for jagt på forårsbuk, men de svenske jægere er ikke alle begejstrede for ideen. Jägereforbundet går nu ud og kræver forårsjagten stoppet

Mens mange danske jægere er begyndt at se frem til forårsjagt på råbuk i Sverige fra 1. maj næste år, er det svenske jægerforbund ved at få kolde fødder omkring den nye jagttid på råbuk. Jægerforbundet – og især afdelingerne i det sydlige Sverige – er bange for at den svenske rådyrstamme skydes skæv og at kønsfordelingen bliver forkert, når der åbnes for forårsjagt. Svenskerne er ikke mindst bange for at udenlandske (i stor stil danske) jægere, skal gå for hårdt til råbukkene og påvirke sammensætningen af den svenske råvildtbestand.

Læs også: Forårsjagt på buk på vej i Sverige

Problemstillingen er ikke helt ukendt i Danmark, hvor der i årevis har været diskussion om rådyrstammerne især på Sjælland og Fyn efter at andelen af større bukke ser ud til at være faldet mange steder.

Bekymringen fra det svensk jægerforbund har nu fået forbundet til at opfordre de svenske myndigheder til at genoverveje forårsjagten på buk. Opfordringen kommer efter konsultationer med jægerforbundets sydligste afdelinger, hvor bekymringen er størst.

”Vi havde for nylig et møde med alle de lokale afdelingers formænd, hvor de udtrykte deres uro omkring forårsjagt på buk. Den uro omkring hvordan forårsjagt på buk påvirker stammen, må vi tage alvorligt. Det går ikke at nøjes med at kigge på biologi. Regeringen må se helheden og forstå, at der også er mennesker inde i dette regnestykke,” sagde Jägereforbundets formand Peter Eriksson for nylig. Han fortsatte.

”Regeringen og rigsdagen plejer at tale meget om behovet for etik, og om at jagt skal forvaltes på en klog og holdbar måde. Når jægerne melder så klart ud, som de gør om det her, så bør magthaverne lytte,” sagde Peter Erikson.

Tidligere har forårsjagt på råbuk kun været tilladt i de såkaldte Tjernobyl Län i det nordlige Sverige: Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Västernorrland og Västerbotten. Efter Tjernobylkatastrofen målte Länene højere radioaktivitet i råvildtet om efteråret end om foråret, hvorfor forårsjagt på buk blev indført.

Læs også: Bukkejagt i Sverige

De nye jagttider med bukkejagt i hele Sverige fra 1. maj til 15. juni indførtes efter at Naturvårdsverket (Sverige naturstyrelse) sidste år foreslog de nye jagttider, og regeringen godtog forslaget. Ifølge Jägereforbundet var det en rigtig dårlig ide, og jægerne ønsker at bibeholde de gamle jagttider, hvor bukkejagten i Sverige begynder den 16. august.

Læs også: Verdensnaturfonden giver vildkød topkarakter

Læs også