Eksplosion i antallet af svenske ryper

Svenske Jægere og forskere forudser en rypeeksplosion i Nordsverige til den kommende jagtsæson.

Formelle og private optællinger og observationer tyder på exceptionelt mange af de eftertragtede fugle. Det er varmen og det tørre forår, der har givet ryperne optimale betingelser under forårets rugeperiode. Varmen er fortsat det meste af juni måned og nu er rypekyllingerne i topform.

Ryperne har ikke problemer med sne, mens de ruger, men meget regn og kulde i foråret tager livet af en stor del af kyllingerne. En anden faktor i antallet er situationen for ræve og andre rovdyr i området.

Rypejagten i Sverige afvikles i fjeldene og på de store heder og moseområder i Nordsverige. Jagten sker ofte med stående hund.

Bestanden af ryper i Sverige er generelt vokset de seneste år og forskning tyder på, at der kommer et år med voldsomt mange ryper hver 10-12 år. 2020 var dog ikke forudset til at være et sådant år, så årets gode udsigter skyldes mest sandsynligt udelukkende det gode vejr.

Både antallet af ryper og jagtudbyttet i Nordsverige svinger voldsomt fra år til år. Enkelte år byder på op mod 800.000 rugende par, mens antallet af rugende par i katastrofeår kun lige runder 100.000. Et gennemsnitsår nedlægges der op mod 50.000 ryper, men også antallet af nedlagte fugle svinger voldsomt.

Der findes tre typer ryper: Fjeldrype, dalrype og hvidhalet rype. Den berømte skotske rype (grouse) figurerede tidligere som en selvstændig art, men regnes i dag som en underart af dalrypen.

Svenskerne har premiere på Rypejagten den 25. august.

LÆS OGSÅ

Tiroooo – Tjurkok

EU forslaget der kunne spolere jagten

Læs også