Ligesom de fleste andre lande i Europa, der lever med en voksende bestand af ulve, er der i Finland diskussioner omkring de kontroversielle rovdyr og deres effekt på vildt og husdyr. Debatten fører nu til, at det finske Land- og Skovministerium ønsker at ændre reglerne for licenser til at aflive i ulve i områder med problemer, og man ønsker at ændringerne skal træde i kraft hurtigt.
Derfor blev et udkast sidst i maj sendt i høring hos en række interessenter, således at de nye regler vil kunne indføres allerede i år.
Blandt de faktorer, som ministeriet ønsker at tage med i beregningen, når der skal tages stilling til problemer med ulve, er dyrenes biologiske adfærd. Det vil for eksempel betyde, at der skal tages hensyn til det faktum, at ulve jager i flok, og at en tilladelse ikke skal gælde et konkret ”problemdyr” men hele flokken i det område, hvor tamdyr eller vildt er særligt hårdt ramt. Den normale procedurer er, at dispensationer kræver, at en konkret ”problemulv” identificeres, og at kun netop den må tages væk.
Områder, hvor der kan gives dispensation til at jage problemulve, skal også være større. Samtidig vil forslaget gøre det lettere at fange og flytte ulve, der er til alvorlig gene for lokalområdet. Det foreslås yderligere, at den periode, hvor jægere kan få lov at jage problemulve, skal forlænges med ti dage yderligere end hidtil. Det vil sige at perioden bliver på i alt 31 dage.
Det vil stadig være det, finnerne kalder Vildtcentret, der træffer afgørelse fra sag til sag, og udgangspunktet er stadig at målrette dispensations-jagt konkrete individer. Såfremt den nye lov vedtages, kan der ekstraordinært åbnes for jagt på flokke og i større områder.
Udkastet til de nye regler er tilgængeligt i høring for interesseorganisationer frem til 18. juni, da det finske Land- og Skovbrugsministerium ønsker at få ændringerne effektueret allerede i den igangværende græsningssæson. Der har allerede været flere ulveangreb på får i løbet af foråret, og de seneste år har fåreholderne i for eksempel Björkö i Korsholm (ved den finske vestkyst) haft store problemer med, at ulve angriber deres får.
De første reaktioner tyder dog på, at det ikke bliver helt nemt for finnerne at ændre på reglerne. WWF (World Wildlife Foundation) Finland har blandt andet påpeget omkring en del af forslaget, der åbner for at fange og flytte problemulve, at EU-Domstolen har tidligere fastslået, at der ikke nationalt kan tilføjes undtagelser, der ikke er acceptable ifølge EU´s såkaldte naturdirektiv.
Omvendt hilser de finske fåreavlere forslaget velkommen. De mener, at det er alt for sent, at ministeriet er kommet i gang med at ændre på reglerne, så problemulve kan jages mere effektivt.
Det anslås, at der er omkring 300 ulve i Finland. Bestanden i Finland er i gennemsnit steget med 10 procent om året over de seneste 30 år. Stigningen har dog ikke været jævn, og der har også været perioder, hvor ulvebestanden er faldet i flere år i træk. Mens nogle mener at 300 individer er et passende antal, mener andre, at det ikke er nok til at holde ulvestammen genetisk sund. Hvis Ministeriet får sin vilje, vil de nye regler træde i kraft senere i år.