Flåtbid

Bukkejagten er gået ind, hvilket er ensbetydende med højsæson for de små blodtørstige flåter. De kan være farlige, hvorfor vi opfordrer alle vores med-jægere til at være opmærksomme efter en dag ude i naturen.

Kig dig selv efter – eller få en til det

Når vi bevæger os gennem marken, det høje græs eller skovbunden, så risikerer vi at støde på flåterne. De kan kravle rundt på kroppen i timevis inden de bider sig fast. Derfor er det vigtigt, at se sig selv efter når man kommer hjem – eller endnu bedre, få en kammerat, familiemedlem til det. Flåter kan bide sig fast alle steder, men dette er de mest almindelige steder på kroppen:

Flåtbid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad gør jeg, hvis uheldet er ude og jeg er blevet bidt?

Det gælder om at fjerne flåten hurtigst muligt inden eventuel smitte overføres. Borrelia og ehrlichia overføres først efter 24-48 timer. Men bærer flåten TBE-virus, så sker smitteoverførelsen inden for få minutter efter biddet. Se her, hvordan en flåt kan fjernes.

Efter at du har fjernet flåten, skal du holde et godt øje med, at der ikke opstår et rødt område, der er større end 5 cm. Det røde udslet opstår normalt i løbet af 1-4 uger. I så fald opfordres du til at søge læge. Andre symptomer kan være feber, hovedpine og udstrålende smerter i arme og ben.

Vidste du?

Der findes en vaccine mod TBE-virus. TBE er en forkortelse for Tick Borne Encephalitis. Det er en infektion i hjernen og rygmarven (centralnervesystemet), som overføres af flåtbid.  Vaccination mod TBE er muligt både til børn og voksne.

Læs om forskellen på TBE og borrelia infektion.
Læs også artiklen: TBE – flåtbåret hjernebetændelse.