Flere observationer af guldsjakal i Tyskland – bestanden vokser

Adskillige observationer af guldsjakaler flere steder i Tyskland tyder på at bestanden vokser – De sjældne dyr er også set i Danmark

For anden gang dette efterår melder myndighederne i Niedersachsen om observation af en guldsjakal i området. Den sjældne art er størrelsesmæssigt større en ræven men mindre en ulven, og ikke så kontroversiel som dens store fætter.

Det var sidst i september, at en jæger observerede guldsjakalen nær byen Uelzen i Niedersachsen.

Under en morgenjagt i august bemærkede jægeren et rovdyr omkring 100 meter væk. Først antog han, at det var en ræv og begyndte at lokke ”ræven” til sig med fuglekald, men da den kom tættere på, kunne han se, at der var noget galt. Dyret kom ind på en eng med noget kortere græs, og her kunne jægeren se, at ”ræven” havde meget lange ben og var forbavsende stor. Dyret havde også en meget kort hale, der bestemt ikke lignede en rævehale. Da fattede han, at han stod overfor en guldsjakal.

Læs også: Slagterens dublet på bjergzebra i Namibia

Sjakalen blev hængende i 2-3 minutter og forsvandt så. En uge senere blev det samme dyr fotograferet af et vildtkamera i området.

Samtidig meldes der om et par guldsjakaler i delstaten Baden-Wurttemberg og om observationer nær Celle, Osnabrück og Cuxhaven. Antallet af guldsjakaler ser dermed ud til at stige i Tyskland, men dyrene ses ikke som et problem. De angriber nemlig ikke husdyr, men lever primært af ådsler, gnavere, padder og insekter.

Sjakalerne kan blive omkring en meter høje og vejer mellem 8 og 15 kilo. Guldsjakalerne kommer oprindeligt fra Asien og er fredede i Tyskland.

Trafikdræbt guldsjakal fra Karup 2015. (foto: DTU, Veterinærinstituttet)

Tyske ulveeksperter påpeger, at guldsjakaler er meget tilpasningsdygtige og regner med at antallet af guldsjakaler i Tyskland vil stige i fremtiden. Også i Danmark er der observeret guldsjakaler. Det skete sidste gang i 2018, men i perioden 2015-2018 var der i alt syv observationer af guldsjakaler i Danmark. Alle i Jylland.

Kortet her – fra websiden Ulveidanmark.dk – viser de steder hvor der er observeret guldsjakaler i Jylland. Karup juni 2015, Lille Vildmose 5/8-2016, Thorsminde 5/2-2017, Floutrup 12/3-2017, Lille Vildmose 31/3-2017 og nær Hønning Plantage 7/2-2018.

Læs også