Flere observationer af guldsjakal i Tyskland – bestanden vokser

Adskillige observationer af guldsjakaler flere steder i Tyskland tyder på at bestanden vokser – De sjældne dyr er også set i Danmark

For anden gang dette efterår melder myndighederne i Niedersachsen om observation af en guldsjakal i området. Den sjældne art er størrelsesmæssigt større en ræven men mindre en ulven, og ikke så kontroversiel som dens store fætter.

Det var sidst i september, at en jæger observerede guldsjakalen nær byen Uelzen i Niedersachsen.

Under en morgenjagt i august bemærkede jægeren et rovdyr omkring 100 meter væk. Først antog han, at det var en ræv og begyndte at lokke ”ræven” til sig med fuglekald, men da den kom tættere på, kunne han se, at der var noget galt. Dyret kom ind på en eng med noget kortere græs, og her kunne jægeren se, at ”ræven” havde meget lange ben og var forbavsende stor. Dyret havde også en meget kort hale, der bestemt ikke lignede en rævehale. Da fattede han, at han stod overfor en guldsjakal.

Læs også: Slagterens dublet på bjergzebra i Namibia

Sjakalen blev hængende i 2-3 minutter og forsvandt så. En uge senere blev det samme dyr fotograferet af et vildtkamera i området.

Samtidig meldes der om et par guldsjakaler i delstaten Baden-Wurttemberg og om observationer nær Celle, Osnabrück og Cuxhaven. Antallet af guldsjakaler ser dermed ud til at stige i Tyskland, men dyrene ses ikke som et problem. De angriber nemlig ikke husdyr, men lever primært af ådsler, gnavere, padder og insekter.

Sjakalerne kan blive omkring en meter høje og vejer mellem 8 og 15 kilo. Guldsjakalerne kommer oprindeligt fra Asien og er fredede i Tyskland.

Trafikdræbt guldsjakal fra Karup 2015. (foto: DTU, Veterinærinstituttet)

Tyske ulveeksperter påpeger, at guldsjakaler er meget tilpasningsdygtige og regner med at antallet af guldsjakaler i Tyskland vil stige i fremtiden. Også i Danmark er der observeret guldsjakaler. Det skete sidste gang i 2018, men i perioden 2015-2018 var der i alt syv observationer af guldsjakaler i Danmark. Alle i Jylland.

Kortet her – fra websiden Ulveidanmark.dk – viser de steder hvor der er observeret guldsjakaler i Jylland. Karup juni 2015, Lille Vildmose 5/8-2016, Thorsminde 5/2-2017, Floutrup 12/3-2017, Lille Vildmose 31/3-2017 og nær Hønning Plantage 7/2-2018. 

Læs også: Forskere efterspørger både vinger fra ænder og harer fra jægerne

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Søg tilskud til forskning i vildt inden jul

Forskere der vil arbejde med jagt og vildtforvaltning kan søge midler ved Miljøstyrelsen – men kun indtil jul

Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

Observationer og spor tyder på at enlig hunulv ved Skjern har fundet en mage. Dermed tyder det på hvalpe og en ny ulveflok i området næste år.

Fortsat uvished omkring buejagt i Sverige

Myndighederne tøver med at tage en beslutning og vil nu vente på stor undersøgelse før det kan afgøres om buejagt bliver lovligt i Sverige

Skud til løbende vildt

Et kursus i drivjagt – og, om hvordan man lærer at holde hovedet koldt.

Norske grundejere og jægere nægter at deltage i massenedskydning af rener

Myndighederne har sat planer om voldsom reducering af rensdyrstammen den kommende vinter på hold. Lokale jægere vil ikke deltage i nedskydningen 
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lokal forankring, personlig service og masser af våben hos Jaktia Maribo

Trods helt nyt våbenrum og mere end 500 jagtvåben på lager er det vigtigste for en af landets ældste jagtforretninger – Jaktia Maribo - bedre kendt som Sport & Hobby – at forblive en hyggelig og lokalt forankret jagtforretning.

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.

Luftwaffes drillinger – Et slag i luften

Denne vel nok mest usædvanlige flybevæbning nogen sinde blev, efter ordre fra det tyske Luftwaffe's chef, Hermann Göring, standard på mange tyske fly under...
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner