Flere tilfælde af hærværk og angreb på jægere

Både i Tyskland og i Sverige ses en stigning i antallet af rapporterede tilfælde af hærværk på jagttårne og hytter eller direkte forsøg på at skade jægere. I Danmark ser det indtil videre roligt ud. 

Rapporter fra vores nabolande tegner et billede af en svag, men tydelig stigning i antallet af angreb, hærværk og ødelæggelse af jagttårne, hytter og andre jagtrelaterede installationer. I Sverige har der også været enkelte tilfælde hvor jægere er blevet angrebet eller chikaneret af anti-jagt eller dyrerets aktivister.

Senest sidst i august blev to såkaldte ”Kanzlere” (høje jagttårne med tag og plads til flere personer) væltede og ødelagt i delstaten Hessen i Tyskland. Tidligere på året er der også rapporteret om ødelagte tårne i Rheinland-Pfaltz og Nordrhein-Westfalen. I Rheinland-pfaltz var der yderligere et tilfælde, hvor en jagthytte er blevet oversprøjtet med rød maling, mens døre og vinduer er blevet knust.

Mens episoderne i Tyskland er spredte og ofte indebærer, at jagttårne væltes eller påkøres, er der mere gods i de svenske jagtmodstandere (som ikke nødvendigvis står bag alle tilfælde af hærværk)

Læs ogsåThisted siger klart nej til natur-nationalpark

Blandt de mere ubehagelige episoder i Sverige er en situation fra 2019, hvor ukendte gerningsmænd monterede sprængstof bag på skiven på en jagtskydebane. En kvindelig jæger, der derefter ramte skiven, blev noget chokeret da skiven eksploderede foran øjnene på hende. Dele fra skiven fløj mere end 15 meter og politiet vurderede, at det kunne være gået rigtigt galt, hvis skytterne havde stået tættere på skiven.

Også den kendte svenske forfatter og jæger Jan Guillou har oplevet ubehagelig sabotage på det nærmeste. Sidste år fandt forfatteren, der bor nord for Stockholm, sin avlskronhjort død i hans indhegnede område. Hjorten havde en værdi af 100.000 svenske kroner. Andre dyr i hegnet var lukket ud. Guillou var dog ikke sikker på om det var aktivister eller lokale, der stod bag det undslupne kronvildt.

Blandt de seneste episoder i Sverige er et tilfælde – sidst i august – hvor aktivister savede i et jagttårn i Vestre Götaland, hvilket kunne have medført en alvorlig ulykke, hvis det ikke var blevet opdaget i tide.

Svenske jægere har tidligere foreslået, at politiet opretter ”sabotage mod jagt og jægere” som en særlig kategori (brottsnummer) for at gøre opklaringsarbejdet lettere og skabe et overblik over antallet af episoder.

Læs også: Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

Samtidig satte det svenske Center mod voldsparat ekstremisme allerede sidste år fokus på dyreretsaktivistiske miljøer for at få mere viden om, hvad det er der foregår. Dele af miljøet har som nævnt vist sig villige til at anvende vold og sabotage i deres kamp for deres definition af dyrerettigheder. Center mod voldsparat ekstremisme understreger dog, at fokus er på voldsparathed ikke på dyrerets-aktivisme som ideologi eller ide.

Den svenske rigsdag vedtog i sommer en skærpelse af straframmen for angreb på eftersøgsjægere eller chikane af deres familier.

I Danmark er vi tilsyneladende, indtil videre, sluppet for ubehagelige episoder, hvor jægere angribes eller chikaneres og Danmarks Jægerforbund kender ikke til nogle tilfælde af hærværk eller overfald på jægere. Forbundet er dog bevist om, at den generelle udvikling i samfundet kan medføre mere kritik af jagt og jægere i fremtiden.   

 

 

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser igang

En fortælling om Irlands sorte spøgelse. Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser i gang – hver gang og hele tiden.
Rudel med kronvildt i naturen

Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

En undersøgelse baseret på sidste års jagt viser, at en del kronvildt skydes på tidspunkter hvor det er ulovligt.
Buejæger

Miljøstyrelsen forlænger tilladelse til hjortejagt med bue og pil

Forsøgsordningen med tilladelse til jagt på de tre store hjortearter er blevet forlænget med et år frem til 31. august 2022. Buejægere, der deltager i...
unge kronhjortE i bast

Kontroversielt lovforslag om hjortejagt i høring

Det kontroversielle lovforslag om at indføre arealkrav på kronvildt jagt (lov om jagt og vildtforvaltning) i Danmark er nu sendt i høring af Miljøministeriet....
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
Våbenrum med haglvåben

De forskellige typer af haglbøsser til jagt

Vi har hver især en grund til at vælge vor bøssetype, eksempelvis over-og-under, side-by-side ’en eller halv-automaten. Vi ser nærmere på de forskellige typer haglgeværer, og hvad de kan.

1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo

Hvad er det bedste gevær?

Hvad er det bedste gevær? Det svarer nogenlunde til at spørge, hvilken hunderace er den bedste?

Klar til andejagt med Terminators haglgevær?

Smith & Wesson lancerer nyt haglvåben, der nok skal vække opmærksomhed. M&P 12 vejer kun 3,8 kilo og pløkker primært ind i det amerikanske marked for såkaldt ”homedefense”.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner