De seneste inventeringer af los fra Naturvårdsverket for 2021 viser, at svenskerne har ca. 1250 los. Det er en stigning på 100 dyr i forhold til sidste års inventering. I sig selv ikke et skræmmende tal, men når man tager i betragtning at en enkelt los kan forventes at tage omkring 50 rådyr om året er det dårligt nyt for jægere, der får los i deres jagtrevir.
Ikke alene er lossen en dygtig jæger. Dens blotte tilstedeværelse er nok til at råvildtet til at rømme området. Der er betydelige begrænsninger på jagt på los i Sverige og hårde straffe, hvis jægere gribes i at skyde losser.
Også antallet af de meget kontroversielle ulve stiger i Sverige. Årets inventering tyder på 395 ulve i Sverige mod 365 i 2020. Det svenske Naturvårdsverket noterer sig, at ulvene i højere grad er begyndt at etablere sig i det sydlige Sverige med revirmarkerende par i både Skåne og Jönköping län. Dermed er ulvene kommet meget tættere på de områder, der især frekventeres af danske jægere.
Ulvene fortsætter med at gøre betydelige skader på tamdyr og antallet af angreb er steget to år i træk. I 2020 rapporterede svenskerne 423 angreb på tamdyr fra ulve. 334 får blev dræbt og 70 blev skadet eller forsvandt. To køer blev fundet dræbt og 11 forsvandt efter ulveangreb.
Antallet af hunde, der bliver angrebet og skadet eller dræbt af rovdyr i Sverige, varierer meget. Fra 2009 hvor 70 hunde blev dræbt eller skadede til 2020, hvor 42 hunde blev dræbt eller skadede. De fleste angreb kommer fra los, men ulvenes angreb på hundene er langt mere dødelige. En enkelt hund blev dræbt af en kongeørn.
Kontroversielle rovdyr
De voksende bestande af rovdyr i Sverige har været stærkt omdiskuterede de seneste 30 år. Generelt har genindførelsen af ulve i den svenske natur vakt mere begejstring jo tættere folk bor på de store byer, mens landbefolkningen har været skeptisk overfor los og især ulve. Debatten gøres ikke mindre skinger af et rabiat dyrerets-aktivistisk miljø, der gerne angriber jagt og jægere. Både verbalt og nogle gange også fysisk. Også en del svenske forskere påstår, at der illegalt skydes et betydeligt antal ulve i Sverige, men der er kun fundet ganske få ulovligt aflivede ulve. Antallet af ulve og losser, der må nedlægges hvert år styres stramt og straffene for at skyde rovdyr udenfor kvoterne er høje og konsekvente.
En række episoder hvor ulve har angrebet og dræbt hunde helt inde på folks gårdspladser og et opsigtvækkende angreb, hvor en flok ulve dræbte en dyrepasser i et svensk ZOO for et par år siden, virker dog til at have gjort indtryk. I april i år endte en højprofileret sag mod en gårdejer i landsbyen Koppom i Västre Värmland, som skød en nærgående ulv, med at anklagemyndigheden valgte ikke at føre en sag mod ham.
Læs også: Tredje ulvekuld i Danmark i nyere tid
Ulven, en ung han, gik ind på mandens gårdsplads og truede både hans husdyr, hans ældre mor og hans 3-årige barn. Manden jagede ulven væk med en økse, men kort efter vendte den tilbage. Derefter skød manden den. Den skadede ulv stak af, hvorefter manden i sin bil forfulgte, påkørte og skød ulven.
Gårdejeren ringede selv til politiet og fortalte om episoden, hvorefter politiet prompte kørte ud og konfiskerede hans jagtvåben og indledte en forundersøgelse med henblik på at rejse en sigtelse for brud på jagtloven.
I tidligere lignende tilfælde har sagerne trukket ud i årevis og er endt med ret alvorlige domme, men denne gang valgte politiet at lægge sagen ned, hvilket ifølge mandens advokat er et tegn på, at opfattelsen af ulve som harmløse ofre for ivrige jægere ikke er helt så fremherskende i Sverige som tidligere.
Jagttiderne på ulv, los og bjørn varierer fra år til år og styres med kvoter, der fastsættes af Naturvårdsverket. I 2021 er kvoten for ulv 27, for los 83 og for bjørn 501, hvilket er rekordhøjt.
Svenske får lever livet farligt. Alene i 2020 blev 334 får dræbt af ulve mens 70 får blev skadede eller forsvandt efter ulveangreb. Nu tyder årets inventering på, at ulvene flytter længere sydpå. Ned i et område, hvor mange danske jægere går på jagt.
Læs også: Ulv skudt i fårestald