Flere ulve på vej mod danske jægere

Mens tusindvis af danske jægere forbereder sig på den svenske bukkepremiere den 16. august og de efterfølgende måneders jagter i det sydlige Sverige, fortsætter bestandene af rovdyr i vores naboland med at vokse - og det er ikke mindst i det sydlige Sverige, at antallet af los og ulv stiger markant.

De seneste inventeringer af los fra Naturvårdsverket for 2021 viser, at svenskerne har ca. 1250 los. Det er en stigning på 100 dyr i forhold til sidste års inventering. I sig selv ikke et skræmmende tal, men når man tager i betragtning at en enkelt los kan forventes at tage omkring 50 rådyr om året er det dårligt nyt for jægere, der får los i deres jagtrevir.

Ikke alene er lossen en dygtig jæger. Dens blotte tilstedeværelse er nok til at råvildtet til at rømme området. Der er betydelige begrænsninger på jagt på los i Sverige og hårde straffe, hvis jægere gribes i at skyde losser.

Svensk buk
De eftertragtede svenske bukke fortrækker med det samme, hvis de opdager at der er los i området. En los kan tage op til 50 stykker råvildt om året. Foto: Thomas Jerichow

Også antallet af de meget kontroversielle ulve stiger i Sverige. Årets inventering tyder på 395 ulve i Sverige mod 365 i 2020. Det svenske Naturvårdsverket noterer sig, at ulvene i højere grad er begyndt at etablere sig i det sydlige Sverige med revirmarkerende par i både Skåne og Jönköping län. Dermed er ulvene kommet meget tættere på de områder, der især frekventeres af danske jægere.

Ulvene fortsætter med at gøre betydelige skader på tamdyr og antallet af angreb er steget to år i træk. I 2020 rapporterede svenskerne 423 angreb på tamdyr fra ulve. 334 får blev dræbt og 70 blev skadet eller forsvandt. To køer blev fundet dræbt og 11 forsvandt efter ulveangreb.

Antallet af hunde, der bliver angrebet og skadet eller dræbt af rovdyr i Sverige, varierer meget. Fra 2009 hvor 70 hunde blev dræbt eller skadede til 2020, hvor 42 hunde blev dræbt eller skadede. De fleste angreb kommer fra los, men ulvenes angreb på hundene er langt mere dødelige. En enkelt hund blev dræbt af en kongeørn.

Kontroversielle rovdyr

De voksende bestande af rovdyr i Sverige har været stærkt omdiskuterede de seneste 30 år. Generelt har genindførelsen af ulve i den svenske natur vakt mere begejstring jo tættere folk bor på de store byer, mens landbefolkningen har været skeptisk overfor los og især ulve. Debatten gøres ikke mindre skinger af et rabiat dyrerets-aktivistisk miljø, der gerne angriber jagt og jægere. Både verbalt og nogle gange også fysisk. Også en del svenske forskere påstår, at der illegalt skydes et betydeligt antal ulve i Sverige, men der er kun fundet ganske få ulovligt aflivede ulve. Antallet af ulve og losser, der må nedlægges hvert år styres stramt og straffene for at skyde rovdyr udenfor kvoterne er høje og konsekvente.

En række episoder hvor ulve har angrebet og dræbt hunde helt inde på folks gårdspladser og et opsigtvækkende angreb, hvor en flok ulve dræbte en dyrepasser i et svensk ZOO for et par år siden, virker dog til at have gjort indtryk. I april i år endte en højprofileret sag mod en gårdejer i landsbyen Koppom i Västre Värmland, som skød en nærgående ulv, med at anklagemyndigheden valgte ikke at føre en sag mod ham.

Læs også: Tredje ulvekuld i Danmark i nyere tid

Ulven, en ung han, gik ind på mandens gårdsplads og truede både hans husdyr, hans ældre mor og hans 3-årige barn. Manden jagede ulven væk med en økse, men kort efter vendte den tilbage. Derefter skød manden den. Den skadede ulv stak af, hvorefter manden i sin bil forfulgte, påkørte og skød ulven.

Gårdejeren ringede selv til politiet og fortalte om episoden, hvorefter politiet prompte kørte ud og konfiskerede hans jagtvåben og indledte en forundersøgelse med henblik på at rejse en sigtelse for brud på jagtloven.

Mange får dræbes hvert af af ulve
Svenske får lever livet farligt. Alene i 2020 blev 334 får dræbt af ulve mens 70 får blev skadede eller forsvandt efter ulveangreb. Nu tyder årets inventering på, at ulvene flytter længere sydpå. Ned i et område, hvor mange danske jægere går på jagt. Foto: Thomas Jerichow.

I tidligere lignende tilfælde har sagerne trukket ud i årevis og er endt med ret alvorlige domme, men denne gang valgte politiet at lægge sagen ned, hvilket ifølge mandens advokat er et tegn på, at opfattelsen af ulve som harmløse ofre for ivrige jægere ikke er helt så fremherskende i Sverige som tidligere.

Jagttiderne på ulv, los og bjørn varierer fra år til år og styres med kvoter, der fastsættes af Naturvårdsverket. I 2021 er kvoten for ulv 27, for los 83 og for bjørn 501, hvilket er rekordhøjt.

Svenske får lever livet farligt. Alene i 2020 blev 334 får dræbt af ulve mens 70 får blev skadede eller forsvandt efter ulveangreb. Nu tyder årets inventering på, at ulvene flytter længere sydpå. Ned i et område, hvor mange danske jægere går på jagt.

Læs også: Ulv skudt i fårestald

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Imponerende dansk guldhjort

Månedens trofæ - hjorten der overgår alle andre!
liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser igang

En fortælling om Irlands sorte spøgelse. Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser i gang – hver gang og hele tiden.
Rudel med kronvildt i naturen

Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

En undersøgelse baseret på sidste års jagt viser, at en del kronvildt skydes på tidspunkter hvor det er ulovligt.
Buejæger

Miljøstyrelsen forlænger tilladelse til hjortejagt med bue og pil

Forsøgsordningen med tilladelse til jagt på de tre store hjortearter er blevet forlænget med et år frem til 31. august 2022. Buejægere, der deltager i...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
Våbenrum med haglvåben

De forskellige typer af haglbøsser til jagt

Vi har hver især en grund til at vælge vor bøssetype, eksempelvis over-og-under, side-by-side ’en eller halv-automaten. Vi ser nærmere på de forskellige typer haglgeværer, og hvad de kan.

1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo

Hvad er det bedste gevær?

Hvad er det bedste gevær? Det svarer nogenlunde til at spørge, hvilken hunderace er den bedste?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner