Franske jægere i demonstrationer mod forbud mod fuglejagt med fælder

Følelserne gik højt da mindst 16.000 franskmænd gik på gaden protest imod indførelsen af forbud mod fangst af småfugle. Med millioner af stemmer i ryggen får de politikerne til at tøve   

Tusindvis af franske jægere gik på gaden i et antal byer for at protestere mod den franske jagtpolitik. Protesterne blev udløst af et kommende totalt forbud mod fangst af småfugle med lim og fælder. En skik som de fleste danske jægere nok finder jævnt barbarisk og unødvendig, men som i Frankrig er en tradition gennem århundreder.

Reelt blev fuglefangst forbudt allerede i 2009, men et antal franske regioner  Alpes-de-Haute-Provence , Alpes-Maritimes , Bouches-du-Rhône , Var og Vaucluse har haft dispensation til at fortsætte den traditionelle fangstmetode. Nu lukkes der ned for fangsten også der.

Læs også: Skal udsætning af gråænder til jagt forbydes fra 2022? Giv din mening til kende!

Forbuddet mod at fange småfugle blev besluttet i EU og er siden blevet indført gradvist i de europæiske lande. I år besluttede de franske myndigheder så at lukke for de sidste dispensationer i Frankrig. Ud over limpinde er småfuglejagt med net og bure også forbudt. Det mener en del franskmænd dog er et angreb på fransk kultur og tradition, og så gik de på gaden for at vise deres utilfredshed. I byen Mont-de-Marsan i det sydvestlige Frankrig samledes omkring 13.000 protesterende til en march. En af dem var 47-årige Eric, som netmediet France24 citerer for, at han er utilfreds med, at det han kalder ”talibanerne” i Paris (og Bruxelles må man formode) bestemmer for meget. Andre demonstranter påpegede, at jagt er en livsstil i området og at ”bymenneskerne” skal holde op med at blande sig i, hvordan man lever på landet.

Samtidig med protesterne mod håndhævelsen af forbuddet fik det støtte fra franske dyrerets aktivister, der påpeger, at omkring 150.000 småfugle hvert år mister livet i fælder.

Balladen melder sig rækken af konfrontationer mellem interessegrupper omkring europæisk jagt og er allerede blevet politisk.

Den franske regering har – inden næste års valg – annonceret, at man vil kigge på forbuddet en gang mere. Det kunne hænge sammen med, at der er 1,2 millioner jægere i Frankrig. Sammen med deres familier repræsenterer de mellem 4 og 5 millioner stemmer.

Læs også: På jagt i Frankrigs bjergtoppe.

Læs også