Frygt for at trækfugle spreder fugleinfluenza medfører skærpede krav – jægere bedes forsat rapportere om dødfundne fugle

Efter fund af fugleinfluenza kræver myndighederne nu overdækning på fjerkræbesætninger og anmoder om hjælp til at overvåge spredningen af den frygtede sygdom

De fund af fugle influenza som Mit Jagtblad rapporterede om for nyligt, får nu konsekvenser i landbruget. Høns, ænder, kalkuner eller andet fjerkræ skal fra denne uge enten være lukket inde eller overdækket.

Læs også: Smitsom fugleinfluenza fundet i Vadehavet – myndighederne advarer jægere i området

Påbuddet kommer efter at Fødevarestyrelsen har hævet trusselsniveauet for fugleinfluenza i Danmark fra lavt til højt. Fugleinfluenzaen blev fundet i et antal døde fugle i det sydvestlige Jylland, men sygdommen er meget smitsom.

”Med de seneste fund i vilde fugle, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til resten af landet, og efterårets fugletræk over Danmark øger risikoen for smitte til fjerkræbesætningerne. Desværre har vi i dag påvist fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sønderupsønder. Derfor er det uhyre vigtigt, at danske fjerkræejere gør alt, hvad de kan, for at sikre deres dyr mod smitte, lyder det fra kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen i en pressemeddelelse. De indførte tiltag sættes i værk for at forhindre, at smitten springer fra vilde fugle til tamme og forårsager en katastrofe i den betydelige danske fjerkræ-produktion.

De eneste undtagelser for de nye regler er fjerkræbesætninger, hvor indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre. I så fald skal besætningen ikke overdækkes, men fuglene skal være indhegnede. Også ande- og gåsebesætninger er undtaget fra reglen om overdækning, hvis man kan sikre sig, at de er utilgængelige for vilde fugle. Dyrskuer og andre samlinger af fjerkræ forbydes over hele landet.

Fugleinfluenza er yderst dødelig for fugle, men bliver kun i meget sjældne tilfælde overført til mennesker.

Myndighederne opfordrer jægere, der finder en død fugl i naturen og mistænker fugleinfluenza, til at tippe dem. Du kan melde fundet på app’en ‘Fugleinfluenza Tip’.

Læs også