Frygtet sygdom, der er dødelig for hunde, breder sig i Tyskland

Den frygtede aujeszkys syge, også kaldet pseudorabies eller falsk hundegalskab, spredes via vildsvin og er altid dødelige for hunde.

Danske jægere, der skal på drivjagt i Tyskland den kommende tid og medbringer egen hund, skal passe ekstra på i år. I løbet af 2020 blev den frygtede Aujeszkys syge fundet flere steder i Tyskland. Sygdommen er altid dødelig for hunde, og man kan ikke vaccinere mod den.

Læs også: Klædt på til vildsvinejagt

Det seneste tilfælde af Aujeszkys sygdom blev fundet i Niedersachsen, hvor det lokale veterinærkontor konstanterede sygdommen i et nedlagt vildsvin. Der har også været tilfælde i Bayern, Hannover og flere andre regioner. Sygdommen spreder sig ofte gennem vildsvin, der kan bære virusset uden selv at dø. Ofte er der ingen ydre symptomer hos inficerede vildsvin.

Sygdommen overføres ved at jagthunde bider i nedlagte vildsvin eller ligefrem æder af dem. Når hunden først er smittet, er der ikke noget at gøre. Inkubationstiden er 2 til 9 dage og de første symptomer vil være at hunden oplever kraftig kløe i hovedregionen.

Mennesker og primater kan ikke blive inficeret med Aujeszky. Hos katte, hunde, men også ulve, kvæg eller får opstår der, efter en infektion, meget hurtigt en betændelse i hjernen og rygmarven med symptomer i centralnervesystemet. Inficerede dyr viser normalt en ændret adfærd og virker rastløse og aggressive. Efterhånden som sygdommen skrider frem, kan der opstå opkastning, diarré og savlen. I slutstadiet opstår neurologiske lidelser såsom lammelse af lemmer eller kramper. De fleste inficerede hunde omkommer inden for 48 timer efter symptomernes begyndelse. Aujeszkys syge har altid dødelig udgang for hunde.

Læs også: Månedens trofæ – Svensk guldbuk

Hos vildsvin (grise), som er den egentlige hovedvært, er Aujeszkys sygdom en latent infektion, som reaktiveres, især under stress. Pattegrise dør dog normalt inden for få dage.Fakta  • Aujeszkys syge kaldes også pseudorabies eller falsk hundegalskab.

  • Sygdommen skyldes et herpesvirus.

  • Hovedværten er altid svin, med sygdommen kan overføres til bla. kvæg, hjortevildt og hunde.

  • Sidste tilfælde af Aujeszkys syge i svin Danmark blev konstateret i 1991.

  • Siden da har Danmark været erklæret fri for sygdommen.  
- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Menneskestemmer skræmmer vildtet mest

Ny undersøgelsen fra det svenske landbrugsuniversitet (Sveriges Lantbruksuniversitetet - SLU) viser at det, der skræmmer vildtet mest, er menneskestemmer.

Skoven giver til sidst

En anderledes jagt – når eventyret er lige om hjørnet, og man er klar til at forsøge alt.

Det svenske jægerforbund vil have natsigter til vildsvinejagt op til genovervejelse

Efter en række spektakulære hændelser under jagt med natkikkerter bør lovliggørelsen af natudstyr revurderes, mener jagtkonsulent.

Tyskland runder 400.000 jægere og sætter rekord

Flere og flere går på jagt i Tyskland, men tallene viser en klar forskel på jægerkorpset i nord og i syd

Lokkemidler til vildsvin

Hvordan skaber man den bedste ”griserestaurant” i sit jagtområde? Det kan du blive klogere på her.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Det svenske jægerforbund vil have natsigter til vildsvinejagt op til genovervejelse

Efter en række spektakulære hændelser under jagt med natkikkerter bør lovliggørelsen af natudstyr revurderes, mener jagtkonsulent.

Haglbøssens taktiske rolle

Er din haglbøsse potentielt farligere, end du forestiller dig? Er det rimeligt, at den skal opbevares under lås og slå? Læs her om haglbøssens brug som taktisk våben!

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner