Hold rotterne væk fra fasanfoderet

Brune rotter er et voksende problem i Danmark. Ikke bare i kloakker og dybe baggårde i skumle afkroge af landets storbyer, men lidt over hele det danske landskab.

Artiklen er sponseret af

Rottebestanden er formentlig stærkere end den har været i årtier, og årsagerne er mange. I det åbne land er adgangen til foder året rundt en afgørende faktor, og her kan fodring af fuglevildt spille en stor rolle lokalt.

Hvad er problemet?

Der er masser af brune rotter overalt i det danske landskab. De har relativ nem adgang til føde i kloakker, på lossepladser og også på markene en del af året. Problemet ude på revirene er, at vinterfodring af fuglevildt også hjælper rotterne igennem vinterens naturlige flaskehals. Det skaber grobund for voksende lokale rottebestande, og det er rigtigt skidt af mange mere eller mindre indlysende årsager.

For det første medfører en etableret rottebestand en pligt til at bekæmpe dyrene. Det foregår som regel med rottegift og den havner desværre mere eller mindre direkte i den natur, vi som jægere elsker at være en del af. Stort set alle landets ræve og rovfugle lever med rester af rottegift i kroppen, og det er naturligvis ikke noget, vi har interesse i at bidrage til.

Desuden er den brune rotte – som nok er den eneste rotteart vi har tilbage i Danmark – en invasiv art, som æder stort set alt – inklusive æg og fugleunger – og som derfor optræder som rovdyr i naturen, når lejligheden byder sig. Det er naturligvis rigtigt dårligt nyt for revirets ynglende vilde fugle, hvis en rottebestand, der hjulpet af vinterfordring, begrænser ynglesuccessen. Det vil vi ikke have. Sidst – og for en gang skyld mindst – vil en etableret rottebestand omkring foderstederne lede til et ganske betragteligt foderspild. Du skal i så fald fodre betydeligt mere. Det tager tid og koster penge. Dine penge.

Vi har med andre ord kun ulemper af også at fodre rotter, når vi fodrer fasaner og andet fuglevildt. Heldigvis er der metoder til at målrette fodringen i forhold til fuglevildtet og snyde rotterne for det gratis måltid.

Sådan minimeres rotteproblemet

At slippe for et rotteproblem ved foderpladsen handler først og fremmest om at besværliggøre rotternes adgang til foderet. Det er således en rigtig dårlig ide at fodre direkte på jorden. En foderspiral i bunden af en fodertønde, som kun doserer foder, når fuglevildtet prikker til den, er bedre. Desværre er systemet i praksis ikke godt nok.

Det har vist sig, at rotter hurtigt lærer sig at springe op på foderspiralerne og udløse en regn af foder. Derfor har Mike Hammer® udviklet et patenteret alternativ til foderspiralerne, som rotterne ikke kan overliste med samme lethed. Se den her.

MH rottesikker foderindsats fra Land & Fritid
Foto: Mike Hammer rottesikker foderindsats fra Land og Fritid

Foderindsatsen af rustfrit stål monteres under fodertønden præcis som den gammelkendte foderspiral. Foderet udløses, når fuglevildtet prikker i tre lodrette slidser – det er ikke nok at ryste den som spiralen. Åbningen i slidserne tilpasses enkelt til forskellige former for foder, hvilket sikrer minimal dosering og dermed minimalt spild. Foderindsatsens glatte overflade gør, at rotterne blot glider af, hvis de forsøger at hoppe op på den. Praktiske forsøg har påvist, at foderindsatsen virker efter hensigten og eliminerer rotternes adgang til foder direkte fra fodertønden. Et vist spild på jorden kan forekomme, når fuglevildtet æder, men der er tale om ganske små mængder og dermed under alle omstændigheder en effektiv sikring imod, at foderpladsen bliver en egentlig rotterede

Uden at garantere noget som helst vil jeg mene, at den rottesikrede foderindsats også gør det vanskeligt for f.eks. råvildt at tømme foderautomaten.

Naturvenligt, billigt og selvfinancierende

Alle ikke-giftige og målrettede metoder til at begrænse rottebestanden i naturen er per definition naturvenlige. Det er godt både for miljø og dyrevelfærd at manøvrere uden om rottegift, hvor der er mulighed for det.

Til en udsalgspris på blot 149,95 kr. tjener den rottesikre foderindsats sig hurtigt hjem. Det sker både i kraft af sparet foder, men også på grund af mindre arbejdstid med at fylde automaterne op og færre følgeskader på grund af rotter.

Fodertønde med rottesikke foderindsats
Foto: Fodertønde med rottesikker foderindsats fra Land og Fritid

Land og Fritid anbefaler:

Gå ikke glip af

Seneste artikler

Imponerende dansk guldhjort

Månedens trofæ - hjorten der overgår alle andre!

Ny salmonella spreder sig i svenske vildsvin

Prøver fra nedlagte svenske vildsvin viser, at en ny salmonellavariant spreder sig i stammen flere steder i landet.

Sådan fungerer haglbøsser og haglgeværer til jagt

Normalt skænker vi jægere ikke mekanikken mange tanker. Når blot bøssen fungerer på jagten og er relativ let at holde ren og velpudset, er vi tilfredse. Af og til kan det dog være både interessant og lærerigt lige at få lidt mere baggrundsviden.
Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.
- Annonce -
- Annonce -

Seneste magasiner

- Annonce -

Våben

Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
Våbenrum med haglvåben

De forskellige typer af haglbøsser til jagt

Vi har hver især en grund til at vælge vor bøssetype, eksempelvis over-og-under, side-by-side ’en eller halv-automaten. Vi ser nærmere på de forskellige typer haglgeværer, og hvad de kan.

1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo
- Annonce -
- Annonce -

Debat

Partier bag planer om Naturnationalparker undsiger kritiske borgmestre

Landspolitikere fra Enhedslisten og De Radikale går i rette med lokalpolitikere - fra blandt andet deres egne partier - omkring naturnationalparker

Grindedrab – en drivjagt, der ofte tager timer

Mit Jagtblad modtog i sidste uge debatindlægget ''Dyrevelfærd eller kulturmord''. Nu har Valentina Crast, Ansvarlig for kampagneudvikling og outresearch i Sea Shepherd, svaret.
unge kronhjortE i bast

Kontroversielt lovforslag om hjortejagt i høring

Det kontroversielle lovforslag om at indføre arealkrav på kronvildt jagt (lov om jagt og vildtforvaltning) i Danmark er nu sendt i høring af Miljøministeriet....
Grindehval

Dyrevelfærd eller kulturmord?

''Men hvor mange hvaler har de så reddet? Nada! Ikke en. Men de har til gengæld med deres hurtiggående både flænset flere hvalers hud op i deres helteagtige live-blodige optræden.''
- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Imponerende dansk guldhjort

Månedens trofæ - hjorten der overgår alle andre!
liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser igang

En fortælling om Irlands sorte spøgelse. Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser i gang – hver gang og hele tiden.
Rudel med kronvildt i naturen

Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

En undersøgelse baseret på sidste års jagt viser, at en del kronvildt skydes på tidspunkter hvor det er ulovligt.
- Annonce -
- Annonce -