Lyddæmpere: Velvidende om reglerne opfordrer dansk politi til brud på svensk våbenlov

Det svenske politi har udsendt officielle instrukser om, hvordan man lovligt kan indføre en lyddæmper fra Danmark til Sverige. Det danske politi opfordrer på skrift danske jægere til at blæse på disse instruktioner, men vil ikke påtage sig ansvaret, hvis jægerne på den baggrund havner i problemer i Sverige: Det er så uansvarligt, at man må knibe sig i armen et par gange for at indse, at det ikke er absurdteater…

For lidt mere end et år siden – i starten af juli 2020 – gjorde vi med et par artikler i Mit Jagtblad de danske jægere opmærksomme på, at de nye danske regler om, at lyddæmpere ikke længere kræver særskilt tilladelse, kunne give jægere der rejser til udlandet – herunder Sverige – juridiske problemer.

Og vi havde – desværre – god grund til de bange anelser. For et stykke tid siden har det svenske politi – Polisen – udsendt instruktioner til, hvordan man som dansk, finsk eller norsk jæger uden særskilt tilladelse til lyddæmper, indfører den lovligt til Sverige. Sagen er klar: Man skal have en midlertidig svensk indførselstilladelse for at få dæmperen lovligt med. De svenske myndigheder er fuldstændigt ligeglade med, om man kan eje en dæmper uden særskilt tilladelse i Danmark. I Sverige er en lyddæmper en registreringspligtig våbendel præcis som en jagtriffel eller en 9 mm pistol. Den officielle vejledning fra Polisen kan du se her:

https://polisen.se/contentassets/7bb6610789f24d738daad4c97ac5fcc3/information—tillfallig-inforsel-av-ljuddampare-fran-norge-finland-och….pdf

Et kort resume: Man skal indhente en midlertidig svensk indførselstilladelse fra det svenske politi. Tilladelsen kan ansøges online og man skal forvente mere end 6 ugers sagsbehandling. Det koster 320 SEK at ansøge – og det skal i princippet gøres hver gang, man vil have riflen med til Sverige. Indhenter man IKKE en tilladelse, men tager dæmperen med uden, så gør man sig skyldig i ulovlig våbenbesiddelse.

Læs også: Overvejer du at medbringe din nye lyddæmper til udlandet, så læs her

Da vi første gang rapporterede om de mulige problemer i forhold til indrejse til bl.a. Sverige, stod det klart at danske tilladelser til lyddæmpere specifikt til jagt i udlandet, med altovervejende sandsynlighed ville løse problemet. Jeg fik dengang at vide af Politiets Administrationscenter (PAC), at det nok var muligt at udstede sådanne tilladelser, til de jægere, som havde brug for dem. Der var sågar en dansk våbenhandler, som fik en lyddæmpertilladelse til jagt i udlandet, som der blev delt billeder af på nettet.

Kun afslag på ansøgning om tilladelse til lyddæmpere

Siden har jeg kun hørt om afslag på ansøgninger om tilladelser til dæmpere til jagt i udlandet. PAC er så venlige, at de begrunder disse afslag på skrift. Jeg har kendskab til mindst to danske jægere, som har modtaget nedenstående afslagsbegrundelse fra PAC:

“Vi bemærker, at Rigspolitiet har været i dialog med de svenske myndigheder med henblik på at orientere om ændringerne af de danske regler for lyddæmpere, som trådte i kraft den 1. juli 2020, og at dialogen har resulteret i, at praksis ved svenske toldekspeditioner er blevet ændret. Vi forventer derfor ikke, at du vil blive mødt med et krav om separat tilladelse til lyddæmperen ved indrejse i Sverige”

Det skal bemærkes, at de har udsendt disse afslag EFTER, at de er blevet præsenteret for det svenske politis officielle retningslinjer omkring midlertidig indførsel af lyddæmper til Sverige. Sverige har IKKE ændret noget som helst. Det er de officielle retningslinjer som gælder. Man SKAL have en midlertidig svensk indførselstilladelse, FORDI man ikke har en dansk tilladelse på dæmperen. PAC kan dermed ikke være uvidende om, at de direkte opfordrer danske jægere til at bryde den svenske våbenlovgivning. Jeg er aldrig før stødt på tilfælde af, at politiet i et i øvrigt civiliseret land opfordrer sine egne borgere til at blæse på nabolandenes lovgivning. Det virker mildt sagt uigennemtænkt og groft uansvarligt. Danske jægere kan komme ganske alvorligt i klemme, hvis de bare tager chancen og tager deres dæmpere med.

Jeg har kendskab til jægere, der fik lov til at vende bilen og køre tilbage til Danmark med en kraftig reprimande, da de dukkede op i tolden ved Øresundsbroen for at deklarere deres våben uden tilladelser på dæmperne. Bliver man taget på jagt er det ikke sikkert, at de svenske myndigheder er så venligtsindede. Ifølge den seneste skærpning af den svenske våbenlovgivning er der f.eks. krav om, at alle sigtede varetægtsfængsles under efterforskningen.

At det danske politi åbenbart tror, at vi kan snakke os ud af våbenlovsovertrædelser i Sverige afspejles rigtigt dårligt i deres egen adfærd på dansk jord. Jeg har f.eks. svært ved at forestille mig, at de uden videre vil acceptere, at jeg tager på jagt i Danmark med et uregistreret natsigte (det må vi i Sverige) eller kører rundt i bilen med et vikingesværd i bagagerummet (det må vi også i Sverige).

Læs også: Sådan vedligeholder du din lyddæmper

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Imponerende dansk guldhjort

Månedens trofæ - hjorten der overgår alle andre!
liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser igang

En fortælling om Irlands sorte spøgelse. Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser i gang – hver gang og hele tiden.
Rudel med kronvildt i naturen

Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

En undersøgelse baseret på sidste års jagt viser, at en del kronvildt skydes på tidspunkter hvor det er ulovligt.
Buejæger

Miljøstyrelsen forlænger tilladelse til hjortejagt med bue og pil

Forsøgsordningen med tilladelse til jagt på de tre store hjortearter er blevet forlænget med et år frem til 31. august 2022. Buejægere, der deltager i...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
Våbenrum med haglvåben

De forskellige typer af haglbøsser til jagt

Vi har hver især en grund til at vælge vor bøssetype, eksempelvis over-og-under, side-by-side ’en eller halv-automaten. Vi ser nærmere på de forskellige typer haglgeværer, og hvad de kan.

1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo

Hvad er det bedste gevær?

Hvad er det bedste gevær? Det svarer nogenlunde til at spørge, hvilken hunderace er den bedste?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner