Jægere trætte af turist-afføring – turistråd havde løsningen

De fleste danske jægere forbinder de store svenske skove med fred, ro og uberørt natur, men sådan opfatter de svenske jægere ikke altid situationen. De kan faktisk finde på at synes, at der er lidt for megen menneskelig aktivitet i naturen – og især én meget menneskelig aktivitet ærgrer jægere med hunde. Folk, der går på WC i skoven på en sådan måde, at jægere og deres hunde får fornøjelsen af efterladenskaberne bagefter.

Derfor lancerer det svenske turistbureau nu en ny folder til turister og andre, der færdes i skoven. Folderen fortæller skovens gæster, hvor man går på WC i naturen.

En del griber nok sig selv i at smile og tænke. ”Det er da for langt ude”, men for mange svenske jagthundeejere er spørgsmålet faktisk vigtigt. De svenske jægere elsker drivjagter, hvor hundene slippes løs og arbejder alene i meget store områder, hvor jægerne ingen mulighed har for at kontrollere, hvad hundene spiser eller ruller sig i.

Et lille skridt på vejen mod færre ubehagelige overraskelser for jægere med hunde i skoven er således folderen og nu også “Det Brune kort” til folk, der vil bruge den svenske natur. Kortet kan erhverves via et lille kursusforløb med nogle øvelsesspørgsmål på nettet. De, der består spørgsmålene, bliver certificeret og kan downloade et bevis, der viser, at de har gennemgået uddannelsen i, hvordan man mest hensigtsmæssigt går på WC i skoven.

” Det er ikke så sjovt ved et uheld at træde i efterladenskaber i skoven. Det startede faktisk som en aprilsnar, hvor en kollegas mand, var ude at vandre og mente, at folk burde lære at tage sig af deres behov i naturen, fortæller Jenny Engström, der er pressechef i den svenske turistforening.

Ideen førte til at Turistforeningen udviklede kampagnen og i skrivende stund har 12.251 personer certificeret sig til det Brune kort.

Blandt de krav Turistforeningen stiller er, at mennesker i skoven, der absolut skal på WC bør gøre det mindst 100 meter fra nærmeste sti eller sti.

”Vi opfordrer folk til at grave et hul i jorden med en skovl og dække hullet til igen. Man må ikke begrave vådservietter i hullet, da de nemlig forgår meget langsomt i naturen. Især hvis der er fugt i jorden. For eksempel ved et vandløb,” fortæller Jenny Engström.

Det brune kort er blevet vel modtaget blandt de svenske jægere, der ikke jubler, når hunden kommer tilbage og har ”parfumeret” sig ved at rulle sig og smøre sig ind i menneskelig afføring.

Formanden for den svenske elghundeklub Hans Lantz siger: ”Læg også gerne en træstamme eller sten over, så hunde ikke kan rulle sig i dine efterladenskaber,”

En anden jæger supplerer med at ”Det er meget ulækkert, når hundene kommer tilbage med deres halsbånd fulde af lort”. Han har endda stoppet gæster i skoven og vist dem, hvordan man går på WC i naturen uden at genere andre.

”Vi havde problemer med turister, der ikke havde adgang til toilet, men satte sig her og der. Jeg viste en af ​​dem, hvordan man gør det. Fyren, jeg stødte ind i, kunne ikke noget svensk, så jeg viste, hvordan jeg sparkede mos væk, gik ned på hug så han skulle forstå – og til sidst satte jeg en sten der,” fortæller jægeren fra Dalerne.

Her kan du tage testen, der kvalificerer dig til det brune kort, så du er klar til at gå på WC i den svenske natur:

https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/allemansratten/bruna-kortet

Læs også