Justitsministeriet skrottede det gamle våben IT-system inden det nye kørte

Udover de forsinkelser den enkelte jæger oplever, er situationen nærmest kaotisk for våbenhandlerne. Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen går ind i sagen.

- Annonce -

På et møde med Dansk Våbenhandlerforening for et par dage siden redegjorde chefen for Politiets Administrative Center (PAC) for, hvorfor situationen omkring udstedelse af våbentilladelser er kaotisk og med uoverskuelige sagsbehandlingstider. De følgende oplysninger stammer fra to af hinanden uafhængige deltagere på det pågældende møde.

Den dybereliggende årsag til problemerne er, at PACs nye IT-system ikke fungerer. På trods af dette insisterede Justitsministeriet på, at PAC tog systemet i anvendelse fra den 18. januar, hvor det gamle (men dog fungerende) system blev lukket ned. Det svarer i billedlig tale til at slukke den gamle respirator, inden man har testet om den nye fungerer.

Nu står vi så i en situation, hvor ventetiden på en del tilladelser er nærmest astronomisk, mens f.eks. tilladelser til ”sammensatte våben” (f.eks. rifler med udskiftelige piber) slet ikke bliver lavet.

Repræsentanterne for Våbenhandlerforeningen blev også informeret om, at mens PAC på eget initiativ kan dispensere for at jægere fortsat kan opbevare deres våben efter at deres tilladelser er udløbet (mens de venter på fornyede tilladelser), så er det op til Justitsministeriet at dispensere for, at jægere også må anvende disse våben på jagt.

Ifølge PAC har Justitsministeriet ikke endnu reageret på PACs opfordringer til at udstede en sådan almen dispensation. Man kan altså ende med at stå i en situation, hvor riflen må stå i våbenskabet, men ikke medbringes på jagt.

Læs også: PAC magter ikke opgaven

PAC har i øvrigt forsøgt at indkalde en hel del vikarer for at arbejde sig hurtigt igennem puklen af sager. Dette initiativ bremses imidlertid af, at en sikkerhedsgodkendelse hos PET i øjeblikket skulle tage 8 uger at gennemføre.

Store problemer i jagtudstyrsbranchen

Den kaotiske situation omkring udstedelse af våbentilladelser smitter voldsomt af på jagtudstyrsbranchen. De danske våbenhandlere har tidligere oplevet, hvordan lange sagsbehandlingstider hos Politiet bragte en del forhandlere på randen af konkurs, fordi de ikke fik betalt for solgte våben, før kunden havde fået sin tilladelse og kunne afhente våbnet i butikken.

Kloge af skade har de fleste butikker nu ændret praksis og forlanger hel eller delvis forudbetaling for våbnene, så butikken ikke skal finansiere et kæmpelager af uafhentede våben, der venter på tilladelser.

Men denne nye praksis lægger en klar dæmper på handlen. Det er ikke sjovt at skulle betale titusindvis af kroner for udstyr, man måske først kan få i hænderne om adskillige måneder. Derfor bliver kunderne afventende.

Læs også: Myndighederne kaster mere grus i våbenregistreringen

Dette smitter naturligvis også af på salget af f.eks. sigtekikkerter, ammunition, rensegrej, futteraler, skydestokke osv. Men selv salget af jagttøj bliver berørt – for hvorfor skal man som nyjæger investere i jagttøjet nu, hvis man måske ikke kan nå at komme på bukkejagt i år?

Venstres gruppeformand Thomas Danielsen vil tage sagen op med justitsministeren.

Alene hos Østjysk Våbenhandel har man p.t. mere end 400 uafhentede våben stående. Det begynder nu også at blive et rent fysisk pladsproblem. Situationen er den samme over hele landet. Det administrative kaos koster en hel branche dyrt. Import- og eksporttilladelser hænger også i systemet. I sidste ende kan det koste en hel del arbejdspladser.

Sagen ender hos justitsministeren

Jeg har forelagt denne analyse for Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen, som skriver tilbage at, “det er udenfor min fatteevne at, man kan stille både våbenbrancen og jægere i denne situation”. Thomas Danielsen vil derfor tage sagen op med justitsministeren.

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner