Jyllands største våbenauktion mærker de nye tider på våbenmarkedet

Kunderne vil have bedre, men færre våben og så betyder mærker noget når der købes våben hos Lauritz.com i Vejle

Artiklen er sponseret af

Det er ikke småting, der går igennem hænderne på 27 årige Casper Ryding. Han er våbenspecialist hos auktionshuset Lauritz.com i Vejle og ser årligt flere hundrede våben, der skal vurderes til Jyllands største våbenauktion.

Stigende antal jagt og skyttevåben

Lauritz.com i Vejle har haft våben på programmet siden 2012 og antallet af indleverede jagt og skyttevåben er stigende. Auktionshuset har i dag to store bokse til våben og en tredje på vej.

”Vi sælger vel omkring 100 våben om året i øjeblikket, men jeg forventer en stigning de kommende år. Måske omkring 50 procent i løbet af 5 år” fortæller Casper Ryding. Han ser nye tendenser og interesse for nye typer våben på markedet.

”Efter finanskrisen så vi et skift på markedet. I hele Danmark sælges der generelt færre våben og samtidig er ældre våben blev sværere at sælge. Priserne på ældre våben er også faldet. Det er tydeligt at der er kommet en ny generation af jægere, som har en anden holdning til våbenejerskab” fortæller Casper Ryding.

Den unge generation

Tidligere havde mange jægere flere våben. Måske en haglbøsse til fasanjagt, en ældre model til strandjagt og en til lerduebanen. Der kunne også ligge rifler i flere kalibre hjemme hos jægerne. Sådan vil den unge generation ikke have det.

”De unge vil have en enkelt all round haglbøsse eller riffel, der kan det hele. Til gengæld skal den være dyrere og gerne lavet af en anerkendt våbenproducent. Mærket betyder noget for dem. De fleste vil have en over/under. Jeg tror, der er flere årsager til det. Dels bor flere jægere i dag i byerne. De har mindre plads. Det er også blevet mere besværligt med tilladelser, sikkerhed og håndtering af våben. Endeligt passer det ind i, at den unge generation generelt gerne vil have færre ting, men ting, som andre ved hvad er og som umiddelbart giver prestige. Vi ser det samme med møbler og indbo” fortæller Casper om den nye trend på våbenmarkedet. Det er dog stadig tyske, spanske og italienske våbenproducenter, der fylder en del på auktionshusets hylder.

Udviklingen falder sammen med, at en ældre generation er på vej til at lægge jagten på hylden og derfor skal af med ældre våben. De er ikke altid enige i den vurdering Casper Ryding kommer med.

”Det er jo en balance at vurdere våben. Sælgeren skal naturligvis være tilfreds og acceptere vurderingen. Men samtidig skal vi jo helst have prissat våbnet så der er en god mulighed for at få det solgt, der er jo også nogle gebyrer når man sælger på auktion, der tager lidt af salgsprisen. Det kræver, at jeg rammer den rigtige pris. Er den ikke helt der hvor kunden håbede, så opvejes det jo af hvor mange flere købere man får adgang til på en net auktion” fortæller Casper Ryding. Heldigvis har han været hos Lauritz.com i Vejle siden 2016 og har ret godt styr på de våben, der kommer ind.

Faktisk har han lært rigtigt meget af de mange jægere han har været i kontakt med. ”Jeg skyder selv lerduer, men går ikke selv på jagt. Derfor er det ofte rigtigt spændende at komme ud til rutinerede jægere og høre om deres jægerliv, deres våben og suge af deres erfaringer. De fleste jægere er meget engagerede i deres jagt. Det har jeg lært meget af” fortæller Casper, der forventer at tage jagttegn så snart han får tid til det. Han er smigret over at adskillige jægere i kundekredsen allerede har lavet en instruks til fruen om hvordan man henvender sig til Casper og får jagtvåben solgt korrekt, når de en dag ikke er her mere.

Flere våben de kommende år

De kommende år forventer Casper Ryding at se flere våben på Lauritz.com i Vejle. Krav om sikkerhed og færre våben på markedet har gjort at en del auktionshuse og handelsplatforme har trukket sig fra våbenmarkedet. Dermed er auktionshuset i Vejle i dag Jyllands største auktion når det gælder våben og Casper Ryding regner med at også den kommende tredje våbenboks i auktionshuset kan fyldes.

”Jeg tror vi vil se flere våben finde vej til os. 50 procent flere våben om fem år er ikke urealistisk og der er fortsat både sælgere og købere derude, så jeg ser frem til at se mange spændende og specielle jagt og skyttevåben i de kommende år” siger Casper Ryding.

Del gerne artiklen hvor du har lyst:

Gå ikke glip af

rypejagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.
Spaniels er jægerens foretrukne jaghund

Raceportræt spaniels

Standhals i elgdrevet

- Annonce -

STØT VORES SPONSORER

- Annonce -
- Annonce -

Seneste magasiner

- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.
- Annonce -
- Annonce -

Debat

Jagten i Danmark har brug for DIN støtte

Det er tid til at gøre op med unødvendigt bureaukrati, fejlslagne systemer, spildte skattekroner, uendelige ventetider og et kaos, der truer med at vælte en hel branche. Støt borgerforslaget og jagten i Danmark.

Forbud mod trofæer vinder frem i Europa

Som forventet har den britiske regering annonceret forbud mod import af trofæer fra en lang række vildarter. Regeringen mener, at forbuddet vil være med...
- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Tjurjagt med spidshund – Den nordiske slankekur

Jægeren Magnus Törkvist har fundet på en helt unik måde at tabe sig på, og han anbefaler, at man køber sig en Finsk Spidshund,...

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce -
- Annonce -