Kæmpeflåt fortsætter med at sprede sig i Europa

Hyalomma-flåten spreder sig voldsomt i det nordlige Italien, men den er også på vej i flere andre lande - Kæmpeflåten bliver op til to centimeter lang.

Den meget store flåt (Hyalomma marginatum) er blevet en permanent beboer i Europa. Den gigantiske flåt er oprindeligt hjemmehørende i Asien og Afrika, men den har spredt sig til flere lande i Europa. Primært trives den i det nordlige Italien, hvor den især har haft fremgang i provinsen Trieste (nær grænsen til Østrig og Kroatien). . Hyalomma marginatum forekommer også i andre dele af Italien, samt dele af Portugal, Spanien, Sydfrankrig, Kroatien og Grækenland. Flåten er også observeret i Tyskland hvor man formoder at den kommer med trækfugle.

Flåten vokser voldsomt og bliver op til to centimeter lang. Den ser godt, og i modsætningen til de danske flåter vi kender, der sidder i det høje græs og venter på at en vært kommer forbi, forfølger Hyalomma marginatum aktivt sit bytte og angriber, når byttet sidder stille.

Som nævnt kommer flåten oprindeligt fra Asien, og eksperter er usikre på, hvordan den er kommet til Europa. De fleste er dog enige om, at de seneste års varmere og kortere vintre samt andre ændringer i klimaet giver gunstige muligheder for, at den ubehagelige blodsuger kan slå sig ned i flere europæiske lande.

I modsætning til andre flåtarter lever kæmpeflåten ikke i højt, fugtigt græs. Den lever gerne i åbne områder med kort græs og sten.

 Med husdyr er der i særlig høj grad risiko for at importere Hyalomma marginatum, og de kan understøtte stor spredning af flåten, da det ikke ualmindeligt, at der findes op til 100 Hyalomma-flåter på ét dyr. Præcis som vi her ser nedlagt råvildt med massevis af flåter på. Flåtbekæmpelse på importerede husdyr udføres sjældent eller aldrig, så hvis en importeret ko er befængt, har flåterne gode muligheder for at sprede sig.

Hyalomma marginatum flåter er rigtigt gode til at tilpasse sig, og når de først har etableret sig et sted, hvor klimaet passer dem, er de svære at udrydde.

Hyalomma flåter kan overføre alvorlige sygdomme som Krim-Congo feber og flåtbåren plettet feber. I 2019 blev en mand i Nordrhein-Westfalen syg af flåtplettet feber, formentlig efter at være blevet bidt af en Hyalomma-flåt.

Flåten er ikke fundet i Danmark endnu, men vi huser som bekendt både engflåten og skovflåten. Begge kan overføre smitsomme sygdomme til mennesker og ikke mindst til jagthunde. 98 procent af alle flåtbid i Danmark er harmløse, men ubehagelige. I meget sjældne tilfælde kan flåterne overføre borreliose, tick-borne encephalitis (TBE), anaplamose (flåtfeber) eller tularæmi (harepest).

Læs også

https://magasin.mitjagtblad.dk/mit-jagtblad-nr-05-21/engflaten-den-nye-jager-i-danmark

Læs også