Hvert år måler det tyske landbrugsministerium tilstanden i de tyske skove og udgiver en rapport om situationen. Årets rapport er ikke opmuntrende læsning for selvom eksperterne vurderer at skovene er i en smule bedre stand end sidste år fortsætter de tyske skove med at have det rigtigt skidt.
I en årrække har skovene været påvirkede af lange perioder med tørke og varme og allerede har lidt betydelig skade af det ”nye” vejr. Ifølge rapporten der udgives af det tyske Landbrugsministerium er fire ud af fem tyske træer syge eller svækkede og kæmper med alt for høje niveauer af blad- og nåletab. De tyske grantræer har det værst og deres kroneudtyndingsrate er påfaldende høj.
I forbindelse med præsentationen af den tyske rapport luftede den tyske minister for Landbrug og Fødevarer Cem Özdemir alvorlig bekymring over skovenes tilstand
»Klimakrisen har vores skov fast i sit greb, langvarig tørke og høje temperaturer i de senere år har efterladt varige skader. Kun hvert femte træ er stadig helt sundt. Skoven er ved at blive en permanent patient. Kun 20 % af træerne har stadig en vital krone,” sagde Özdemir, føderal minister for fødevarer og landbrug om rapporten.
For bøg er andelen af væsentlig kronetynding steget med et procentpoint til 46 % – for egetræ steg den med fire procentpoint, fra 40 % til 44 %. Kun fyrretræerne ser ud til at have det lidt bedre og deres kroneudtyndingsprocent er faldet fra 28 til 24 %.
En enkelt ting giver dog lidt lys for enden af tunnelen. Grundvandsniveauerne ser ud til at kunne komme sig som følge af regnåret 2023 og foråret 2024, der har været meget vådt.
Ifølge eksperter fra det tyske Helmholtz Center for Miljøforskning kan det give bedre startforhold for skoven i det kommende år, da det mindsker risikoen for tørke.
Alligevel er der fortsat bekymring i Tyskland, da miljø-eksperterne påpeger at lige så hurtigt som jordmagasinerne af vand kan komme sig. Lige så hurtigt kan de få problemer igen, hvis der ikke kommer normal regn i løbet af sommeren.
Landbrugs og Fødevareminister Özdemir beskriver den tyske skov som en “allieret i kampen mod klimaændringer. Den fjerner den klimaskadelige kuldioxid fra luften og binder den i årtier og århundreder. Samtidig påpeger ministeren, at skoven er afgørende for biodiversitet og sikrer rent vand og ren luft.
Den føderale regering har budgetteret med 250 millioner euro (næsten 1,9 milliarder kroner) til at beskytte de tyske skove i 2024.