Katastrofe: Fugleinfluenza hos jysk fasanopdrætter

Der blev denne uge konstateret fugleinfluenza i et fasanopdræt i Jylland. Samtlige dyr ved at blive aflivet.

Et fasanopdræt med tilknytning til Schackenborg gods i Sønderjylland blev denne uge ramt af en katastrofe. Dyr i den 2.700 fasaner store besætning blev testet positiv for fugleinfluenza.

Fasanerne, der normalt opdrættes til udsætning på Schackenborg og andre steder er i gang med at blive aflivet.

De 2.700 fasaner tilhører en lokal fasanopdrætter, der har været tilknyttet Schackenborg siden 2009. Han leverer årligt omkring 5.000 fasaner til Schackenborg og producerer yderligere omkring 25.000 fasaner til andre revirer over hele landet.

Siden opdagelsen denne uge har Fødevarestyrelsen været til stede ved fasanopdrættet og administreret aflivningen af de mange dyr. Der er også oprettet en beskyttelseszone i 10 kilometers omkreds fra stedet og Fødevarestyrelsen er i gang med at kontakte alle, der har modtaget fasaner fra det berørte fasanopdræt.

”Besætningen ligger jo tæt ved vadehavet og trækfuglenes ruter, så det er sandsynligt, at smitten kan være kommet med efterårstrækkene til området og så ad den vej ind til dyrene” siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Signe Hvidt-Nielsen i en pressemeddelelse. Hun opfordrer både hobbyavlere og professionelle til at indhegne og overdække deres dyr og fodersteder samt rengøre tøj og støvler inden de går ind til fuglene.

Lokale medier spekulerer nu i om der kan have været fugleinfluenza blandt de fasaner som er udsat i området tidligere på efteråret, men det vurderer Fødevarestyrelsen ikke er sandsynligt.

”Normalt går der ikke mere end en uge fra, at en fasan bliver smittet med fugleinfluenza, og til at den udvikler symptomer. Og så skal ejeren straks tilkalde en dyrlæge, der straks indberetter det til os. Så sandsynligheden for, at der er sluppet fugleinfluenza ud i naturen samtidig med det her udbrud, er ikke stor. I hvert fald ikke, hvis fasanerne er sat ud inden 1. oktober” siger Signe Hvidt-Nielsen til avisen Jyske-Vestkysten.

Læs også