Massakre på vildtet på de tyske veje – et større dyr dræbes hvert andet minut

Mens trafiktrykket i Europa og ikke mindst i Tyskland stiger, så stiger antallet af dyr dræbt i den tyske trafik lige så markant

Nye tal viser, at flere hundrede tusinde dyr sidste år, mistede livet på de tyske lande og motorveje. Det har ikke alene en effekt på vildtet og bestandene, men koster den tyske stat og forsikringsselskaberne millioner i oprydning og erstatninger.

Mere end 750 større, vilde dyr dræbes hver dag på de tyske veje. Det svarer til, at et stykke vildt dræbes på vejene hvert andet minut. Det viser de tyske forsikringsselskabers fællesorganisations opgørelse over antallet af registrerede vildtulykker i 2020. Opgørelsen fra Gesamtverbandes der Deutschen Versicherungswirtschaft (GDV) opererer med et samlet antal vildtulykker i Tyskland på 272.000 i 2020.

Vildtulykkerne udløser gennemsnitligt et erstatningskrav på 3.100 Euro –lidt over 23.000 kroner. Det ekstreme antal ulykker, involverende vildt, udløste dermed i 2020 en samlet regning til de tyske forsikringsselskaber på omkring 850 millioner Euro – Næsten 6.5 milliarder danske kroner.

Læs også: Tyskland runder 2.500 vildsvin med svinepest

Faren for at påkøre vildt er dog ikke ligeligt fordelt over hele året. ”Risikoen er særlig høj i april og maj og fra oktober til december. Så bilister bør være særligt forsigtige i de kommende uger,” siger Anja Käfer-Rohrbach, der er vicedirektør for GDV.

Selvom udbetalingerne for 2020 var cirka 5 procent højere end året før, var der faktisk endnu flere påkørsler i 2019. Da registrerede de tyske forsikringsselskaber fællesorganisation nemlig 295.000 vildtulykker på vejene. Det lidt lavere tal for 2020 skyldes sandsynligvis Corona epidemien, der betød langt færre biler på vejene i 2020. I det lys er antallet at påkørsler i 2020 faktisk påfaldende højt. Til tallet skal yderligere lægges, at vildtpåkørsler og ulykker med køretøjer uden kaskoforsikring ikke indgår i de tyske forsikringsselskabers statistik. Derfor må der uofficielt lægges et relativt højt antal ikke rapporterede ulykker med vilde dyr til de kendte tal.

I Danmark påkøres der årligt mellem lidt mere end 12.000 stykker hjortevildt på vejene. Selv når der tages højde for forskellen i mængden af biler på vejene, er antallet af påkørsler markant lavere end i Tyskland. Det skyldes ikke mindst, at Danmark ikke har en bestand af vildsvin.

Læs også: Rød muntjac fundet i Tyskland

Læs også