Inden jeg fortæller om min Mauser M03, vil jeg indlede denne artikel med ærlig snak. Jeg arbejder som international jagtskribent. Jagt er mit job (jeg har ingen klager i den anledning). Mine jagtreportager publiceres i mange forskellige jagtblade, og en stor del af disse reportager er fremkommet i samarbejde med nogle af verdens førende udstyrsproducenter. Mit personlige udstyr afspejler naturligvis i en vis udstrækning det samarbejde. Der forekommer hele tiden udskiftninger og tilskud til mit ”udstyrsarsenal”, så et kapitel som dette vil altid blive et øjebliksbillede af situationen i skrivende stund – dette er skrevet i foråret 2016.
Mine valg er langt fra de eneste rigtige. Der er helt sikkert masser af ligeværdige kvalitetsalternativer til det grej, jeg slæber med på jagt. Men dette er mit, og sådan er det, fordi jeg har blind tillid til netop dette udstyr. Jeg vil forsøge at formidle, hvorfor jeg har valgt, som jeg har, så du, som læser dette, forhåbentligt kan blive inspireret af mine erfaringer og prioriteringer, inden du foretager dine egne valg. Der er som sagt masser af kvalitet på jagtudstyrsmarkedet, og det vigtigste er, at man lander på en løsning, som fungerer optimalt for en selv.
MAUSER M03 – MIN REJSERIFFEL
Min foretrukne all-round rejseriffel p.t. er en Mauser M03 African PH i kaliber .300 Winchester Magnum med en vekselpibe i .375 Holland & Holland. Jeg har efterhånden haft den i et par år, og som det fremgår af tidligere udgivne rejsereportager, har den været meget i ilden. Jeg fører omhyggeligt journal med alt, hvad jeg foretager mig på jagt, og i skrivende stund har denne riffel nedlagt 152 stykker vildt i 173 skud på fire kontinenter. Kun tre af disse skud er afgivet med .375 – resten har jeg klaret med min .300-pibe.
Min riffel har bevist sit værd for mig under snart sagt alle tænkelige forhold. I silende regn, dyb sne og støvende vulkansk aske. Fra -36 til +50 grader. Den har ikke svigtet en eneste gang – når noget går galt, er det altid jordforbindelsen, det er galt med!
Der er mange årsager til, at netop denne riffel er faldet i min smag. Den er naturligvis både præcis, driftsikker og solid. Det er der også masser af andre fine rifler, der er, så det er andre egenskaber, der skiller den ud fra mængden i mine øjne. Først og fremmest skyder jeg bedre på praktisk jagt med blandede udfordringer med denne riffel end med nogen anden, jeg har haft i hænderne. Det betyder ALT – en riffel er et personligt stykke værktøj…
Denne riffel ville ikke være mit førstevalg til meget specifikke jagtformer såsom bjergjagt, jagt på ekstreme afstande, eftersøg, drivjagt, jagt på småvildt osv. Højt specialiserede jagtformer lægger op til højt specialiserede rifler. Men for mit vedkommende har jeg brug for en all-round riffel på de fleste jagtrejser. En riffel, der klarer stort set alle udfordringer tilfredsstillende.
MAUSER M03 – GENNEMTÆNKT KONSTRUKTION
Min riffel er født med en pibelængde på 65 cm. En .300 Winchester Magnum kræver et reelt tilløb for at komme op i ordentlig fart! Mauseren er med sine ca. 4,5 kg ingen let riffel, og med den lange pibe blev den desuden en anelse næsetung. Dette blev balanceret ud med et kick-stop i kolben, og selv om det gjorde riflen endnu tungere, er balancen i dette våben perfekt.
Ved skud til løbende vildt svinger riflen utroligt stabilt, og den har vist sig at være betydelig mere præcis ved fritstående skydning end nogen af mine tidligere rifler. Denne praktiske præcision skyldes nok en kombination af vægt, inerti og den usædvanligt begrænsede rekyl. Jeg ved rent instinktivt, at der, hvor centrum af trådkorset befinder sig, når skuddet går, er der, hvor kuglen træffer. Jeg har aldrig tidligere skudt med en riffel, hvor jeg med så usvigelig sikkerhed kunne se præcis, hvor skuddet traf allerede i skudøjeblikket.
Riflen kan adskilles og samles på sekunder. Systemet er enkelt og stærkt. Indskydningen holder inden for en centimeter eller to. Dette giver mulighed for hurtige kaliberskift – der er både storvildt- og småvildtriffel i et og samme våben. Det giver også mulighed for at rejse med riflen adskilt i en kort kuffert, og det er så praktisk på jagtrejser, at det er svært at klare sig uden. Alt bliver lettere med en kort ”violinkasse” fremfor en lang våbenkuffert, som, udover at være besværlig at håndtere, også klart og tydeligt signalerer ”skydevåben” til alle, som ser den.
Sikringen – eller rettere håndspænderen – er både tilpas blød, letbetjent og meget tydelig i den feedback, man får som skytte. Den kan betjenes fuldstændigt lydløst med riflen i anslag, og selv med riflen på ryggen er det utroligt enkelt at mærke efter med pegefingeren, om riflen er sikker – det er noget, jeg gør ofte uden at tænke over det. Jeg kender ikke til andre riffelkonstruktioner, som tillader samme enkle kontrol af riflens sikkerhedsstatus.
Kikkertmontagesystemet med baser integreret i låsestolen og stålmontager, der klipses på i løbet af fem-ti sekunder, er relativt dyrt, men fungerer fremragende. Reelt oplever jeg ingen træfpunktsændringer, når jeg monterer kikkerten af og på. Riflen er født med solide og velfungerende åbne sigtemidler – en god back-up, hvis optikken skulle svigte, eller hvis skudholdende bliver ekstremt korte.
ET STÆRKT SYSTEM
Krydsmagasinerne kan efterfyldes ovenfra, og de kan fastlåses i magasinbrønden, så risikoen for at tabe dem er fuldstændigt elimineret. I .300 Winchester får jeg plads til fire patroner plus en i kammeret. I den første generation af magasiner kneb det med reel plads til mere end tre skud, men dette er løst med de nye magasiner. Jeg har i alt tre magasiner i lommerne på de fleste jagtformer. Det tager højest tre sekunder at skifte …
Skæftet er forsynet med tre fastgøringspunkter til rembøjler. Et helt fremme på forskæftet, et på bagskæftets underside og et på bagskæftets side. Det sidstnævnte gør det betydeligt nemmere og mere behageligt at bære riflen på skrå, eftersom det får den til at ligge tættere ind til kroppen. Rembøjlerne er af quick-release typen, så remmen kan af- og påmonteres i en håndevending. Det er en funktion, jeg ofte benytter – f.eks. på skydebanen eller drivjagtposten, hvor remmen er i vejen.
Mauser M03 systemet er stærkt … bomstærkt! Det håndterer uden problemer selv de tungeste magnumkalibrer. Har man mod på det, er .458 Lott en standardladning i Mausers pibesortiment. Alle metaldele er lavet af stål. Det er der ikke mange rifler, der kan prale af, og selv om det ikke har nogen praktisk betydning, så øger det fornemmelsen af kvalitet og dermed ejerglæde.
PLADS TIL FORBEDRINGER
Den perfekte riffel eksisterer ikke … endnu. Mauser M03 er indtil videre den riffel, der passer mig bedst, men også her er der muligheder for en opgradering. Alle mine punkter er dog i kategorien ”nice to have” – og altså ikke strengt taget nogen nødvendighed.
Jeg kunne rigtigt godt tænke mig et justerbart aftræk i stil med aftrækket på Sauer 404. Aftrækket på min Mauser er bestemt ikke dårligt, men der findes marginelt bedre aftræk og med en enkel mulighed for justering, ville riflen kunne tilpasses forskellige jagtformer og baneskydning endnu bedre.
Et mere modulært skæftesystem, så man selv kunne veksle mellem f.eks. kunststofskæfter i forskellige former og træskæfter, ville også øge fleksibiliteten.
Ekstra store magasiner med f.eks. ti skud, ville være en velsignelse på mange former på jagt – ikke mindst drivjagter og hundyrsjagter, hvor skuddene godt kan blive for få i en fart.
Min riffel er blåneret, og det er jo en proces, som har virket fint i hundrede år – hvis man husker oliekanden. Jeg ville ikke rynke på næsen af en mere rustbestandig overfladebehandling.
KALIBERVALGET
Jeg er yderst tilfreds med .300 Winchester Magnum, som – med det rigtige valg af ammunition – dækker et meget bredt spektrum af vildtarter og jagtformer. Der er masser af energi til de større og mere skudstærke arter såsom Kamchatka-elge, kudu og blue wildebeest. Der er potentiale for høj hastighed i kombination med strømlinede og letekspanderende projektiler til lange skudhold i bjerge og åbne områder. Men kaliberen klarer også fint at nedlægge et rålam uden at splitte det fuldstændigt ad, hvis blot man vælger sin ladning med en smule omhu. Kort og godt et velfungerende all-round valg til den meget varierede jagt, jeg dyrker.
Skal jeg på jagt efter mindre arter – såsom råvildt – er en .300 Winchester Magnum helt sikkert voldsomt overkill. Med tunge, bondede kugler minimeres kødødelæggelsen dog og gør riflen fuldt ud brugbar også i denne disciplin.
Jeg har faktisk en Mauser M12 i kaliber .243 Winchester stående i skabet, men når jeg har frit valg, er det af en eller anden grund altid Mauser M03’eren, som kommer med. Der er en særlig tryghed ved en riffel, man er vant til og stoler blindt på. En skønne dag køber jeg nok en vekselpibe i 6,5×55 til den.
Præcisionen med .300-piben har jeg intet at udsætte på. Med visse fabriksladninger leverer riflen konsekvent femskudsgrupper under 20 mm/100 m. Jeg vægter præcisionen højt, og det er ikke fordi, der er behov for den på normale skudhold ud til 200 m. For mig er det mere et spørgsmål om at kunne indskyde med stor præcision og dermed være i stand til at udføre endog meget lange skud, hvis det skulle vise sig nødvendigt. Det har jeg været ude for nogle gange.
Jeg har ikke testet præcisionen med .375-piben. Jeg regner med, at den er nogenlunde lige så god. Skal jeg være ærlig, stiller jeg mig tilfreds, hvis jeg kan få den til at gå godt ud til 300 meter.
ALTERNATIVER TIL MAUSER M03
Der er tre rifler, som jeg i særdeleshed synes er gode alternativer til min egen all-round rejseriffel på hver deres måde. I sidste ende er det i høj grad et spørgsmål om smag og behag.
Den nye Sauer 404 er en gennemført riffel med de fleste af de egenskaber, som jeg sætter pris på ved min personlige riffel og et par, som jeg ville ønske Mauseren havde. Herunder i særdeleshed det modulære skæftesystem og det fuldt justerbare aftræk. Jeg hælder dog stadig til håndspænderen og pibevekselsystemet på min Mauser.
Schultz & Larsen Victory. Et helt igennem fantastisk dansk produkt i meget høj kvalitet! Gennemført ud i mindste detalje, men med nogle markant anderledes funktionsprincipper end Mauseren. Igen foretrækker jeg til dette brug Mauserens løsning på pibevekslingssystem og håndspænder, ligesom udvalget af skæfter, montager, piber og kufferter er betydeligt større for Mauserens vedkommende.
Sako 85. Jeg har altid været Sako-fan og har nedlagt rigtigt meget vildt med disse fine, finske rifler, som altid har været særdeles driftsikre og præcise. Det sidstnævnte ikke mindst i kraft af, at alle Sakoer til alle tider er født med et godt aftræk. Jeg har kun en anke: Sako er ikke et modulsystem med vekselpiber, og det har jeg brug for på min rejseriffel! Ikke fordi jeg vil skifte kaliber hele tiden, men fordi det er utroligt meget enklere at rejse med en kort kuffert.