Meopta – duer det?

Den store tjekkiske virksomhed med rødder mere end 80 år tilbage, vil anerkendes for optisk kvalitet på linie med mærkerne fra den tysktalende del af Europa....

Det startede i 1933. Tjekkoslovakiet var en moderne europæisk industrination i en rivende udvikling. Ingeniør Alois Benes og fysikprofessor Dr. Alois Mazurek startede virksomheden Optikotechna for at producere mørkekammerudstyr – især forstørrelsesapparater.

Efter få år omfattede produktsortimentet et bredt udvalg af optisk udstyr – herunder kikkerter – og virksomheden var storleverandør til det tjekkiske forsvar. Kort før anden verdenskrig blev firmaet opkøbt af våbenproducenten Zbrojovka Brno, men da krigen brød ud blev hele produktionen lagt om for at forsyne det tyske krigsmaskineri.

Da den store krig var ovre, var Tjekkoslovakiet havnet på den røde side af jerntæppet, men produktionen var alligevel hurtigt i fulde omdrejninger. Fabrikken havde skiftet navn til Meopta, og var nu statsejet. I starten var produkterne i teknisk og kvalitetsmæssig forstand på højde med tilsvarende udstyr fra Vesteuropa. I løbet af 1960’erne blev den tjekkiske fabrik dog overhalet af sine vestlige konkurrenter.

Præcis som det gik for alle andre østeuropæiske fabrikater dalede Meoptas stjerne hurtigt på de købestærke markeder i vest. Den teknologiske udvikling holdt ikke trit, og derfor blev de østproducerede produkter først og fremmest solgt på grund af lavere priser.

Nye tider

Meopta blev i kølvandet på kommunismens totalkollaps omdannet til et aktieselskab i begyndelsen af 1990’erne og en pengestærk tjekkisk familie, som var emigreret til USA umiddelbart efter 2. verdenskrig skød store summer i virksomheden. Snart var den tjekkiske fabrik i fulde omdrejninger og fik masser af underleverandøropgaver for diverse stærke vesteuropæiske optikbrands, som fik produceret dele eller monteret nogen af deres produkter hos Meopta.

Meopta laver optik til mange formål

I de senere år har virksomheden etableret sig stærkt med afdelinger for civil-, industriel- og militær produktion. Der er store afdelinger i såvel USA som Tjekkiet. Maskinparken er blandt de mest moderne i verden, og store dele af den tekniske stab har en baggrund i andre europæiske optikfirmaer og de mere end 2.000 ansatte udvikler, producerer og sælger mere end nogensinde.

Den største del af produktionen er industriel optik, men den civile produktion af hånd- og riffelkikkerter har for længst overhalet den militære produktion. Sportsoptikken er med andre ord vigtig for Meopta, og fabrikken har nu klare ambitioner om at blive anerkendt i markedet som en optikproducent på det samme kvalitetsniveau som de gamle vesteuropæiske aktører. At dette ikke sker på en dag, er alle implicerede bevidste om, men kursen er klar – Meopta vil i fremtiden være kendt for god europæisk kvalitet og ikke blot som et billigere alternativ – lidt ligesom Skoda der har kastet kommunismens skygge af sig og i dag opfattes som et europæisk kvalitetsbrand.

Holder det vand?

Den største udfordring for Meopta og alle andre, som vil løfte deres brand, er naturligvis fordomme og disse kan kun gøres til skamme med intensiv markedsføring og naturligvis kun, hvis produkterne rent teknisk og kvalitetsmæssigt lever op til, hvad de lover. Vi har haft lejlighed til at teste både hånd- og sigtekikkerter samt teleskoper ude i virkeligheden. Lad det være sagt med det samme: Der er ikke noget at udsætte på hverken de tekniske løsninger, forarbejdningskvaliteten eller brugeroplevelsen.

I en blindtest ville Meopta kikkerterne helt afgjort blande sig med de væsentligt dyrere gamle europæiske brands.

Meopta Meostar R2 2-15×50

Tag f.eks. Meoptas superzoom sigtekikkert – Meostar R2 – med 6X zoom, fantastisklystransmission, vand- og ridseafvisende coating, mulighed for ballistiske kliktårne, oplyste trådkors osv. Der mangler faktisk ikke noget, og når man håndterer produktet er man ikke i tvivl om, at der er tale om kvalitetsoptik ”made in Europe”. Kvaliteten understøttes yderligere af, at læserne af Frankrigs største jagtblad Connaissance de la Chasse kårede Meostar R2 2-12×50 som årets kikkert i år. Jeg har testet Meostar R2 på skydebanen, Mats Gyllsand har brugt den på jagt. Det fungerer!

Selv har jeg desuden haft rig lejlighed til at teste et bredt udvalg af firmaets high-end håndkikkerter og teleskoper i de østrigske alper. Igen: Man er slet ikke i tvivl om, at dette er europæisk kvalitet på et niveau, som i praktisk brug er umuligt at skelne funktions eller kvalitetsmæssigt fra nogen af de mærker, vi sætter helt andre prislapper på. De tekniske løsninger er måske endnu ikke 100% på niveau med de aller-dyreste europæiske produkter, men i mine øjne matches adskilllige af de lidt billigere europæiske brands. Jeg kan ikke komme i tanke om en jagtsituation, hvor de bedste Meopta produkter ikke ville være mere end rigeligt egnede til at løse opgaven.

Meopta Meostar B1 50mm

Med de priser Meopta stadig udbydes til, må man sige, at den kvalitets- og prisbevidste jæger kan gøre en rigtig god handel. Men man skal nok ikke tænke i årevis over det, for der er ingen tvivl om, at Meopta optik vil blive dyrere efterhånden som markedet anerkender produkterne for deres faktiske kvalitet.

LÆS OGSÅ

Faktatjek: 4 myter om sigtekikkerter

Test af billige allround-kikkerter

Læs også