“Mine Herrer. Lad os udvikle jagtvåbenet for det 21. århundrede!”
Ifølge fabrikslegenden var det disse ord, som i 2007 satte projekt ”Merkel Helix” igang. I dag – små 10 år efter – er rettrækker riflen godt igang med at erobre sin egen niche blandt Europas jægere …
Drivjagt er gået hen og blevet europæiske jægeres favorit. Jagtbladene bugner af reportager, råd og vejledning, actionfyldte jagtfilm med døde vildsvin i massevis går som varmt brød, og skydebiografer dukker op i landskabet som svampe i skovbunden efter sommerregn. Jagtformens popularitet afspejles i en stigende efterspørgsel efter specialudstyr optimeret til hurtige skud efter hurtige mål.
Alle drømmer om at skyde tre-fire grise ud af en rotte, idet den passerer drivjagtsposten. Hastighed og kapacitet er derfor vigtige parametre, når vi tænker drivjagten ind i riffelvalget … og det er netop her, Merkel Helix i den grad har noget ekstra at tilbyde jægeren.
Gennemtænkt konstruktion
Merkel Helix er en rettrækker. Repeteringsbevægelsen består med andre ord i at rykke håndtaget tilbage og derpå skubbe det frem. Der er tale om en fuldstændig retlinet bevægelse, som overføres mekanisk til det roterende bundstykke, hvis bevægelse i riflen, takket være en smart gearing, er dobbelt så lang, som håndens repeteringsbevægelse. Den korte repeteringsbevægelse i kombination med en optimal ergonimisk placering af selve håndtaget giver en lynhurtig repetering og gør det enkelt at huse mekanikken i et lukket system, hvor intet kommer tilbage mod skyttens ansigt. Det gør det lettere at holde fokus på målet og er medvirkende til at gøre riflen til en af de absolut hurtigste på markedet.
Helix’en er konstrueret med løse magasiner, hvilket også er med til at placere våbnet højt på inkarnerede drivjægeres ønskesedler. Med et ekstra magasin eller to i lommen er fem nye skud i riflen på mindre end fem sekunder.
Riflen er – som stort set alle andre moderne tyske rifler – udstyret med håndspænder. Denne sidder på kolbehalsen – ligesom på Blaser og Sauer 404. Håndspænderen er relativt blød, da kraften overføres til slagtstiften via et indre slagstykke og ikke direkte som i andre konstruktioner. Merkels løsning giver mere ”punch” i anslaget af fænghætten, hvilket muliggør en blødere opspænding.
Præcis som de andre tyske high-end rifler kan Merkel Helix også skilles ad i en håndevending med henblik på transport i kort kuffert eller pibeskift. Processen er fuldstændigt værktøjsfri og lynhurtig. Man kan aldrig glemme eller miste det nødvendige værktøj.
På praktisk jagt med Merkel Helix
Når nye våben introduceres, har pressen sjældent mulighed for andet end at teste disse på skydebanen. Selvom disse prøveskydninger siger en masse om våbnenes funktion, får man først det fuldstændige billede, når man har haft lejlighed til at teste våbnet under forskellige forhold på praktisk jagt.
På nuværende tidspunkt har jeg ved fire forskellige lejligheder haft lejlighed til at anvende Merkel Helix på jagt og skydebane. Det drejer sig om ialt fem drivjagtsdage i henholdsvis Sverige og Bulgarien, to bjergjagtsdage i de franske alper og tre hele dage på skydebane og i skydebiograf. Jeg har nedlagt 11 stykker vildt med tre forskellige Helix-rifler, og på alle jagterne har jeg suget til mig af mine medjægeres erfaringer med samme våben. Sammenlagt er der på disse jagter og trænings/test-skydninger affyret flere hundrede skud og jaget/skudt med Helix i mere end 150 jagtdage. Der er altså tale om et ganske solidt praktisk erfaringsgrundlag, selvom jeg ikke selv ejer en Helix (endnu). Mit indtryk af Helixen har under processen ændret sig væsentligt fra mit første møde med riflen på en skydebane – for mig er det et rigtigt godt eksempel på, hvor meget den praktiske erfaring betyder i vurderingen af et jagtvåbens egnethed til jagt.
Lad mig starte med min personlige konklusion: Merkel Helix er et fantastisk effektivt våben til driv- og trykjagt. Den er også et udmærket all-round våben, og den er fuldt brugbar – men ikke det absolut bedste valg – til pürschjagt.
Perfekt drivjagtriffel
Drivjagtsegenskaberne lader intet tilbage at ønske. Riflen er lynhurtig. Betjeningen er enkel, naturlig og letlært. En af de simpleste våben at lære sig at betjene fra skulderen. Man flytter aldrig sit fokus fra målet og lærer hurtigt at skyde så stærkt, at det for naboposterne lyder som om, at man anvender halvautomat. Det tager kun et øjeblik at lade våbnet i kampens hede. Efter min mening er Merkel Helixs evne til at sende både 6 og 11 skud kontrolleret afsted kun overgået marginalt i hastighed af pump-rifler, men Helixen er på alle andre drivjagtsrelevante egenskaber pumpriflerne overlegen, så i mit sind er der ikke megen tvivl om, at dette er noget nær den bedste repeterriffel til drivjagt på markedet lige nu.
Merkel Helix præsterer den gode præcision, man som jæger bør forvente og forlange af et ordenligt all-round våben. Samtlige de Helixrifler, jeg har skudt med, har præsteret fine grupperinger i omegnen af 25-35 mm. Jeg vil gerne understrege, at ingen af disse grupper er skudt under optimale forhold, så den egentlige egenspredning har nok været lidt bedre. På bjergjagt i Alperne havde jeg held til at nedlægge muflon og gemse på henholdsvis 250+ og 200+ meters afstand – det er i sådanne situationer, at præcisionen begynder at betyde noget på praktisk jagt.
Ikke førstevalg til pürsch
Der er to tekniske årsager til, at Helixen aldrig bliver mit førstevalg til pürschjagt – i særdeleshed på pürschjagtrejser langt væk hjemmefra. Den ene er, at det ikke er muligt at kamre den første patron i fuldstændig stilhed. Riflen laver altså lidt larm, når der skal en patron i kammeret. Imellem skuddene er det fuldstændigt ligegyldigt, men jeg vil gerne have muligheden for at liste den første patron stille på plads og patronen i kammeret stille ud.
Den anden er, at riflen alt andet lige er mere kompliceret og derfor vanskeligere for mig selv at sevicere end en simpel cylinderlåsriffel, hvis der opstår et eller andet mekanisk problem. Jeg mistænker på ingen måde, at Helix er mindre driftsikker end andre gode rifler – jeg har praktiske erfaringer som underbygger, at dette bestemt ikke er tilfældet – men alle rifler giver op, hvis der kommer grus i låsen, og i den situation har jeg ikke tillid til, at mine egne evner som bush-bøssemager rækker i forhold til et system, der er mere mekanisk kompliceret end absolut nødvendigt.
Jeg tror egentlig ikke, at risikoen for at miste end skudchance på ovennævnte konti er nævneværdig, men på dyre jagtrejser går jeg altid med både livrem og seler.
Jeg har også en lille kommentar til det rent kosmetiske indtryk. Merkel Helix er en toptunet drivjagtsriffel. Et stykke værktøj, som først og fremmest er optimeret i forhold til dens funktion. De teknisk bedste materialer er valgte til riflens konstruktionsdetaljer. Det er yderst funktionelt med en optimal blanding af kunststof, aluminium, stål og træ, men det efterlader ikke rigtigt spillerum til det ”absolutte-morfar-indtryk”, som mange sætter pris på.
Jeg hører til de jægere, som også kan se skønheden i funktionalitet. På et stykke værktøj som denne riffel foretrækker jeg til hver en tid et solidt kunststofskæfte fremfor et smukt stykke valnød. Det er et spørgsmål om prioritering. Når jeg er på drivjagt, vil jeg gerne efterlade en stor stak døde grise omkring mine poster. Det hjælper valnød mig ikke til at opnå.
Kan en Helix få plads i mit eget våbenskab? Helt sikkert! Jeg ville vælge en drivjagtsoptimeret model i kaliber 9,3×62 med en relativt kort, men svær pibe. Jeg ville gå efter optimalt sving og balance med lyddæmper monteret. Havde jeg råd til det, blev sættet suppleret med en tilsvarende pibe i kaliber .308 til intensiv træning. Skal jeg være helt ærlig, kan jeg ikke få øje på noget bedre værktøj til drivjagt … og jeg elsker altså drivjagt.