Millioner af dollars kastes i forskning i frygtet afmagringssyge

USA vil nu hurtigere frem i kampen mod de frygtede afmagringssyge, der dræber hjortevildt mange steder i USA og de seneste år også i Norge, Sverige og Finland. Forskning for millioner på vej.

Amerikanerne vil i de kommende år satse 70 millioner dollars på forskning i den frygtede sygdom CWD (cronic waste decease) – i Danmark kaldet skrantesyge eller afmagringssyge. Sygdommen rammer primært amerikanske hjorte, men dukkede for nogle år siden op i Norge, hvor den nu også ses med jævne mellemrum.

Læs også: Norske myndigheder overvejer massenedskydning af rener.

Afmagringssygen dukkede op i USA i 1967, hvor den konstateredes hos en sorthalehjort i den amerikanske delstad Colorado. I dag er sygdommen spredt til mindst 26 amerikanske stater, flere stater i Canada samt Norge og Sydkorea, som har importeret Wapitihjorte fra Canada.

Selvom sygdommen har været på radaren længe er der ikke sket den store forskning de seneste 20 år. Det vil amerikanerne nu rette op på. Forskningen skal indledningsvis fokusere på hvordan sygdommen kan identificeres lettere end i dag og hvordan man tester for CWD. Der skal også kigges på afmagringssygens genetik, og på vildtforvaltningens muligheder for at bremse sygdommen, der næsten altid er dødelig for ramte hjorte.

Amerikanerne ved allerede nu at CWD har en såkaldt emergent struktur. Det vil sige at sygdommen ikke er skabt af en særskilt hændelse, men er et resultat af interaktion mellem flere komplekse dele i en kædereaktion.

CWD findes i to varianter. Dels den meget smitsomme version, der findes i Nordamerika og som sås første gang i Europa i 2016, hvor den blev fundet hos vilde rener i Norge, men der er også en såkaldt atypisk eller spontan form, som har ramt elg og kronhjort i Norge samt elge i Sverige og Finland.

I Norge, der er hårdest ramt i Norden, har der allerede været iværksat flere drastiske forsøg på at komme sygdommen til livs. Blandt andet har man stort set skudt bestandene af ren væk i store områder. Alligevel ser det ud til at sygdommen dukker op igen og igen. Nordmændene vurderer at CWD spreder sig gennem renernes kropsvæsker. Bekymringen går derfor ikke mindst på, at sygdommen etablerer sig igen i de nye bestande, som bygges op i de områder, hvor renerne er skudt bort.

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Søg tilskud til forskning i vildt inden jul

Forskere der vil arbejde med jagt og vildtforvaltning kan søge midler ved Miljøstyrelsen – men kun indtil jul

Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

Observationer og spor tyder på at enlig hunulv ved Skjern har fundet en mage. Dermed tyder det på hvalpe og en ny ulveflok i området næste år.

Fortsat uvished omkring buejagt i Sverige

Myndighederne tøver med at tage en beslutning og vil nu vente på stor undersøgelse før det kan afgøres om buejagt bliver lovligt i Sverige

Skud til løbende vildt

Et kursus i drivjagt – og, om hvordan man lærer at holde hovedet koldt.

Norske grundejere og jægere nægter at deltage i massenedskydning af rener

Myndighederne har sat planer om voldsom reducering af rensdyrstammen den kommende vinter på hold. Lokale jægere vil ikke deltage i nedskydningen 
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lokal forankring, personlig service og masser af våben hos Jaktia Maribo

Trods helt nyt våbenrum og mere end 500 jagtvåben på lager er det vigtigste for en af landets ældste jagtforretninger – Jaktia Maribo - bedre kendt som Sport & Hobby – at forblive en hyggelig og lokalt forankret jagtforretning.

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.

Luftwaffes drillinger – Et slag i luften

Denne vel nok mest usædvanlige flybevæbning nogen sinde blev, efter ordre fra det tyske Luftwaffe's chef, Hermann Göring, standard på mange tyske fly under...
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner