Et efterskole ophold, mange timers arbejde på nabo godset og et helt nyerhvervet jagttegn. Dét beretter Jonas Andersen på 16 år om i denne læserhistorie.

Den første buk er noget særligt

Alle med interesse for jagt og især bukkejagt, har altid sagt til mig, at det er noget ganske særligt, at skyde sin første buk. Ja ja har jeg hver gang tænkt, men hvordan særligt? Nu ved jeg hvad de mente, for nu har jeg selv haft oplevelsen og det er noget ganske særligt. Det er en kæmpe stor oplevelse.

På jagt med skytten

Riffeltegnet kom i hus d. 6. juni 2021 og jeg skød min første buk d. 23. juni 2021. Jeg var på efterskole på Nordfyn og havde gennem hele skoleåret hjulpet til på et gods ved siden af skolen. Som tak for min hjælp gav de mig mulighed for, at skyde en af deres bukke. Sikke en mulighed at få for mig, der er den første i i familien med jagttegn. En aften kørte skytten og jeg derfor rundt i terrænet for, at se efter de forskellige bukke. Vi spotter en fin seksender. Vi får sneget os ind på ham, men desværre giver han ikke skudmulighed. Han står i nogle høje brændenælder og her bliver han stående indtil “lukketid”. Det betyder jo, at vi må afsted igen.

Vi prøver igen

Morgenen efter er vi ude igen. Jeg er klar kl. 04.30. Denne gang leder vi samme sted efter bukken. Vi finder ham og han står fint, men jeg når ikke at afgive skud. Han lunter væk og det var den chance. Afsted igen næste morgen samme tid – det er sjovt nok ikke noget problem, at skulle op kl. 4 om morgenen, når det bare er for at komme på jagt.

Denne morgen tager vi igen ud til samme sted og sidder og venter. Mens vi venter kan jeg godt mærke trætheden, men pludselig er han der. Væk er trætheden. Vi sniger os ind på ca. 105 meter, får sat skydestokken op, riflen lagt op og finder ham i kikkerten. Han står lidt skråt, men jeg vurderer at jeg kan afgive skud. Jeg skyder derfor og han løber små 20 meter og falder derefter død om. Puha det var et stort øjeblik og bukkefeberen nåede stort set ikke at indfinde sig. Da vi kommer hen til ham er han forendt. Det var en flot seksender – sikke en debutbuk.

Så til alle jer, der endnu ikke har skudt jeres første buk. I kan godt tro på dem, der siger, det er noget ganske særligt.

Glæd jer. Af Jonas Andersen.

Læs også:

Jagt forbi – Morfars sidste buk
Bukkejagt igennem nye øjne