Hvert år laves der en såkaldt Faldvildtrapport over dødfundne og indleverede dyr i Danmark. Igen i 2023 blev der fundet mange døde dyr i naturen, som viste sig at være smittede med fugleinfluenza. Fundene skete især på strande flere steder i landet, og i 2023 blev ikke alene fugle men også sæler og en enkelt ræv fundet smittede af den ubehagelige sygdom. Det kan ses af faldvildtrapporten, som Miljøstyrelsen finansierer via jagttegnsmidler.
Faldvildtordningen betyder, at alle, der finder dødt vildt, kan indsende det til obduktion og undersøgelse. Dermed får myndigheder og forskere et godt indblik i de sygdomme, der florerer i de vilde bestande af dyr i Danmark. Faldvildt inkluderer;
- Dødfundne vilde dyr
- Strandede havpattedyr
- Dyr nedlagt ved jagt med tegn på sygdom
- Faldvildtundersøgelserne udgør den såkaldte passive overvågning af vildtsygdomme i Danmark og bygger på borgernes hjælp med indsamling af dyrene
I løbet af 2023 obducerede og undersøgte dyrlæger ved Københavns universitet 964 stykker indsendt faldvildt. Heraf var 176 landpattedyr, 73 havpattedyr og 63 fugle.
Som i tidligere år var der mest råvildt blandt de indleverede dyr, og det sygdomsbillede, der populært kaldes råvildtsygen med voldsom diarre og afmagring, var stadig det mest udbredte sygdomsproblem hos råvildt. Af de 70 indleverede rådyr havde mere end halvdelen diarre, og i 20 tilfælde var dødsårsagen diarré og afmagring. En del var dog også døde af lungeinfektion forårsaget af lungeorm og svælgbremser.
Blandt ræve blev der også fundet en del sygdomme, som kan påvirke bestandene. Det drejede sig ud over ræven med fugleinfluenza også om fransk hjerteorm, hundesyge og ræveskab. Der blev også fundet to harer med harepest. Det er en sygdom som også kan smitte mennesker, og som anses som alvorlig. Siden harepest første gang blev fundet i Danmark i 2012, er der i alt fundet 10 tilfælde her i landet.
Også i 2023 blev der fundet forgiftede fugle. Mens det tidligere først og fremmest er gået ud over rovfugle, er der i 2023 dræbt flere forskellige fuglearter i et bestemt område af Aalborg. Fuglene var forgiftet med stoffet Chloralose, som blandt andet findes i musegift til indendørs brug. Ifølge faldvildtrapporten har giften slået mere end 300 fugle ihjel i området. Sagen er meldt til politiet, men er fortsat uopklaret.
Antal undersøgte dyr: 964 stk. Heraf
- 176 landpattedyr
- 73 havpattedyr
- 63 fugle
Derudover 263 trafikdræbte, jagtskudte eller regulerede vilde dyr (især mink, ræv og hare) indsendt til overvågning og projekter ved Københavns Universitet. Yderligere 389 vilde dyr blev modtaget til overvågning og projekter ved Aalborg Universitet.
Du kan læse rapporten her:
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://mst.dk/media/jiafiyks/2024_faldvildt-rapport-for-2023.pdf