Nordjysk ulv er helt ny i Danmark

DNA-test viser, at ulv i Lille Vildmose er indvandret fra kobbel i Nordtyskland 

Den hanulv, der flere gange er set i Lille Vildmose i Nordjylland, er nu identificeret. Det er en helt ny ulv, der ikke tidligere er konstateret i Danmark.

Opdagelsen er sket efter at afføringsprøver fra ulven har givet mulighed for at sikre dens DNA-profil. Prøverne der blev taget i august måned, viser at ulven stammer fra et ulvekobbel, der er kendt som Grabow koblet og har etableret sig mellem Hamborg og Berlin i det nordlige Tyskland. Hanulvens forældre ynglede første gang i 2019, hvilket betyder, at den nordjyske indvandrer tidligst er født i 2019 og senest i 2020. Da der på billeder og videooptagelser fra Lille Vildmose-reviret ses et dyr, der udviser et helt igennem typiske udseende for en etårig ulv, er den formentlig født i 2020.

Vurderet ud fra observationer og billeder fra vildtkameraer, er hanulven sandsynligvis indvandret til Danmark senest i april 2021, hvor der var to observationer af ulv i Himmerland den 20. april. Begge gange sås ulven omkring Rold Skov og Lille Vildmose. Senere, den 30. maj, blev ulven filmet i Tofte Skov.

Læs også: Skånes første ulveflok med hvalpe har etableret sig en time fra København

Efter alt at dømme er ulven nu stationær inden for det 4000 hektar indhegnede område i den sydlige del af Lille Vildmose, hvor den ses regelmæssigt.

Med fundet af den nye danske ulv vurderes det øjeblikkelige antal ulve i Danmark til omkring elleve voksne samt et ungekuld på mindst fire. Foruden den nye ulv drejer det sig om fire tilsyneladende stationære, enlige ulve: En i Råbjerg-reviret i Nordjylland (indvandret i november 2017), en i Klosterhede-reviret i Vestjylland (indvandret ved årsskiftet 2019/2020), en i Skjern-reviret i Vestjylland (danskfødt, 2019), en i Oksbøl-reviret i Sydvestjylland (danskfødt, 2019). Derudover ser det ud til, at en hanulv, der har været stationær i Hovborg-reviret i det sydlige Midtjylland siden maj 2020, er vandret videre. Dens nuværende opholdssted er usikkert, men regnes for at være i Danmark. Dertil er yderligere en hanulv set i Vestjylland og Nordjylland i september 2021.

Læs også: Danske ulve skal GPS mærkes

Til disse, enlige, ulve skal lægges to ulvepar i henholdsvis Ulfborg-reviret i Vestjylland (etableret i maj 2020) og Hovborg-reviret i det sydlige Midtjylland (etableret i december 2020). Hos ulveparret i Ulfborg-reviret er der i år ikke observeret hvalpe, mens Hovborg-parret har et kuld på mindst fire hvalpe. Da ulve jo strejfer en del, er der tale om et estimat.

Den nationale ulveovervågning opfordrer alle, der ser ulv, til at melde det på: ulv@nathist.dk således, at ulven kan indgå i overvågningen.

Læs også