Nordtyske jægere protesterer mod ny jagtlovgivning

Oplæg til ny jagt-lovgivning i Mechlenburg-Vorpommern fik de lokale jægere på gaden til stor demonstration i protest en række af de påtænkte ændringer.

 Det er ikke kun i Danmark, at jægerne oplever en tid med mange ændringer, nye prioriteringer og nogle gange en dårlig tone når det gælder samspillet mellem jagt og anden naturforvaltning. Mange steder i Europa har jægere de seneste år været på gaden i protest mod udviklingen eller myndighedernes optræden.

Denne uge kom turen til det Nordlige Tyskland hvor 1.500 jægere samledes i protest mod manglende indflydelse på forvaltningen af jagt og vildt i delstaten Mechlenburg-Vorpommern og mod et oplæg til ny jagtlovgivning i delstaten. De 1.500 frustrerede jægere samledes ved delstatsparlamentet i Schwerin med skilte, der blandt andet slog fast at ”jægerne er det rigtige grønne” og lignende slogans.

Den konkrete årsag til protesterne er et nyt forslag om forvaltning af statsskov og vildt i Mechlenburg-Vorpommern og en række andre delstater i Nordtyskland, som jægerne mener giver jagten alt for lidt plads og indflydelse. Forslaget blev fremlagt i delstatsparlamentet i tirsdags af delstatens socialdemokratiske Landbrugsminister Till Backhaus. Han var selv blandt talerne under demonstrationen, men blev mødt med buh-råb og fløjter.

Mere sympati vakte formanden for det tyske Jægerforbund Helmut Dammann-Tamke, der også talte og sagde blandt andet sagde at ”Landdistrikterne føler sig generelt ikke taget alvorligt af politikerne”. Han var også overrasket over at der lægges op til en ny, speciel uddannelse for jægere, der skal jage ulv. ”Det er rigeligt at jægerne har bestået den obligatoriske, statslige jagtprøve” mente jægerformanden.

Blandt de Mechlenburgske jægeres krav i relation til den nye jagtlov var:

Opretholdelse af de nuværende regler om minimum 12 års jagtleje-periode.

Jagttegnsafgifterne må kun anvendes til at støtte og udvikle jægt og jægere.

Opretholdelse af lige regler for jagt i statsskove og på privat område.

Regler for minimums-afskydning i statsskovene skal ikke standardiseres som planlagt, men fortsat bestemmes efter lokale træsorter og forhold.  

Faste jagttider for ulve.

Ingen uindskrænket nattejagt på klovvildt. Sidste år var der også jæger-demonstrationer flere steder i Frankrig, England og Italien over, ulve, konkret ny lovgivning eller den generelle udvikling omkring jagt og jægere.

Læs også