Norske ulve forgiftes af kølervæske og rottegift – Myndighederne vil undersøge rovdyr for gifte

De norske myndigheder har fundet gift i døde ulve et antal gange de seneste år. Nu vil Veterinærinstituttet undersøge langt flere rovdyr for gift.

- Annonce -

Det norske veterinærinstitut vil nu undersøge døde rovdyr for at finde ud af, i hvor høj grad rovdyr i Norge dør som følge af indtagelse af gift. Undersøgelsen kommer efter flere tilfælde, hvor der er fundet rester af gift i døde ulve.

Læs også: Op til 5,5 millioner kroner i bøde for at skyde ulv

I 2019 blev en hunulv fundet død. Ulven viste sig at have indtaget Etylenglykol, som man for eksempel finder i kølervæske. I 2016 blev der fundet tre forskellige typer rottegift i en død hanulv. I 2105 døde en hunulv ligeledes af rottegift.

Ulv obduceres og undersøges for gift
”Særligt når det gælder ulve, er der behov for mere systematiske undersøgelser af døde dyr”, mener Knut Madslien fra det norske veterinærinstitut, der her ses under en obduktion af en norsk ulv. (Foto: Veterinærinstituttet, Norge)

– De seneste år har vi afdækket flere forsøg på forgiftning, og store mørketal kan derfor ikke udelukkes, forklarer Knut Madslien, der er fagansvarlig for vildtsundhed ved det norske veterinærinstitut.

Spor af gift i to ud af tre rovdyr

Han påpeger, at en undersøgelse i 2019 viste spor af rottegift i 67 procent af 254 undersøgte rovdyr, hvilket tyder på et problem. Veterinærinstituttet er dog også bevist om, at forgiftningerne kan komme fra mindre gnavere, som rovdyrene spiser.

Ifølge Veterinærinstituttet skal undersøgelsen af rovdyr indledningsvis omfatte ulv, bjørn, jærv og los, men senere mener det norske veterinærinstitut, at også mink, fjeldræv, isbjørn, grævling og rød ræv bør undersøges for gift. En ”bifangst” kan være at undersøge de døde dyr for tungmetaller og andre skadelige stoffer samtidig.

Læs ogsåNyt ulvepar observeret i Oksbøl

På sigt mener Veterinærinstituttet, at undersøgelserne også kan anvendes til at kontrollere den almene helbredstilstand i de norske bestande af rovdyr.

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner