Norske ulve forgiftes af kølervæske og rottegift – Myndighederne vil undersøge rovdyr for gifte

De norske myndigheder har fundet gift i døde ulve et antal gange de seneste år. Nu vil Veterinærinstituttet undersøge langt flere rovdyr for gift.

- Annonce -

Det norske veterinærinstitut vil nu undersøge døde rovdyr for at finde ud af, i hvor høj grad rovdyr i Norge dør som følge af indtagelse af gift. Undersøgelsen kommer efter flere tilfælde, hvor der er fundet rester af gift i døde ulve.

Læs også: Op til 5,5 millioner kroner i bøde for at skyde ulv

I 2019 blev en hunulv fundet død. Ulven viste sig at have indtaget Etylenglykol, som man for eksempel finder i kølervæske. I 2016 blev der fundet tre forskellige typer rottegift i en død hanulv. I 2105 døde en hunulv ligeledes af rottegift.

Ulv obduceres og undersøges for gift
”Særligt når det gælder ulve, er der behov for mere systematiske undersøgelser af døde dyr”, mener Knut Madslien fra det norske veterinærinstitut, der her ses under en obduktion af en norsk ulv. (Foto: Veterinærinstituttet, Norge)

– De seneste år har vi afdækket flere forsøg på forgiftning, og store mørketal kan derfor ikke udelukkes, forklarer Knut Madslien, der er fagansvarlig for vildtsundhed ved det norske veterinærinstitut.

Spor af gift i to ud af tre rovdyr

Han påpeger, at en undersøgelse i 2019 viste spor af rottegift i 67 procent af 254 undersøgte rovdyr, hvilket tyder på et problem. Veterinærinstituttet er dog også bevist om, at forgiftningerne kan komme fra mindre gnavere, som rovdyrene spiser.

Ifølge Veterinærinstituttet skal undersøgelsen af rovdyr indledningsvis omfatte ulv, bjørn, jærv og los, men senere mener det norske veterinærinstitut, at også mink, fjeldræv, isbjørn, grævling og rød ræv bør undersøges for gift. En ”bifangst” kan være at undersøge de døde dyr for tungmetaller og andre skadelige stoffer samtidig.

Læs ogsåNyt ulvepar observeret i Oksbøl

På sigt mener Veterinærinstituttet, at undersøgelserne også kan anvendes til at kontrollere den almene helbredstilstand i de norske bestande af rovdyr.

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Bukkepral i Ringsted

Efter to års pause kunne den traditionsrige bukkepral på bukkejagtens premieredag endelig gennemføres hos Hubertushuset i Ringsted.

Jagten i Danmark har brug for DIN støtte

Det er tid til at gøre op med unødvendigt bureaukrati, fejlslagne systemer, spildte skattekroner, uendelige ventetider og et kaos, der truer med at vælte en hel branche. Støt borgerforslaget og jagten i Danmark.

Svenskerne vil halvere antallet af ulve

Politisk flertal for en markant mindskning af den svenske ulvestamme – årets inventering tyder på mere end 450 ulve i Sverige. Målsætningen skal være minimum 170 individer
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?

Politiets fejlslagne våbenregister meldt til Ombudsmanden

Det skandaløse våbenregistreringssystem hos Rigspolitiet virker fortsat ikke og imens venter tusindvis af jægere på tilladelser. Butikker og jagtrejsebureauer taber formuer.

PAC kommenterer på Mit Jagtblads artikel om IT-system og forsinkelser

Ole Astrup Aldershvile, enhedschef for tilladelser i Politiets Administrative Center, har sendt os en række uddybende kommentarer til en artikel vi bragte den 28. januar. Dem videregiver vi naturligivs gerne.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner