Ny forskning viser at ulve kan nedbringe spredningen af afrikansk svinepest

Forskere peger på at ulve ser ud til at kunne mindske mængden af virus fra den den frygtede svinepest i naturen

De kontroversielle tyske ulve kan få lidt god presse efter en ny undersøgelse viser, at ulve kan nedbringe spredningen af afrikansk svinepest. Pesten – også kendt som ASF – er udbredt i Polen, men har det seneste år også bredt sig voldsomt i det østlige og nordøstlige Tyskland.

Læs også: Hattrick på vildsvin – en ung jægers beretning fra den første drivjagt

Et af problemerne med svinepest er at vildsvin, der er døde af sygdommen, ligger tilbage i naturen, hvor de er med til at sprede virussen yderligere. Undersøgelsen viser, at ulvene både ved at jage vildsvin og ved at spise kadaverne er med til at begrænse spredningen og dermed den totale mængde af virus i naturen.

Forskere har længe været bekymrede for, om rovdyr som ulve kunne tjene som vektorer for spredningen af ​​virussen, fordi de bevæger sig meget hver dag, gerne spiser vildsvin og dermed kan sprede virussen bredt. For at teste dette analyserede forskere fra University of Gdansk og Warszawa Universitet 62 prøver af ulveafføring for at finde rester af afrikansk svinepestvirus DNA. Prøverne blev hovedsageligt opsamlet fra de dele af Polen, hvor Afrikansk Svinepest er udbredt og et problem. På baggrund af studiet sagde forskerne kort før jul:

“Vores resultater tyder på, at når ulve spiser kød fra nedlagte vildsvin, der er smittede med Afrikansk svinepest overlever virussen ikke passagen gennem ulvenes tarme. Ulvene vil dermed også kunne være med til at begrænse overførsel af Afrikansk svinepest ved at fjerne smitsomme ådsler.”

Læs også: Omgivet af vildsvin

Forskerne peger dog også på, at det ikke kan udelukkes at rovdyr, herunder ulve, nogle gange spreder virussen via deres pels eller ved at transportere dele af smitsomme kadavere rundt i terrænet.

Tyskland nåede i et trist højdepunkt i spredningen af Afrikansk Svinepest med mere end 3.000 identificerede tilfælde i 2021. Alene i forbundsstaten Brandenburg omkring Berlin blev mere end 2.200 vildsvin testet positive for virussen. De fleste i Oder-Spree-distriktet. Trods voldsomme modforanstaltninger – blandt andet hegn og total bortskydning af vildsvin i visse områder – har den frygtede virus, i løbet af efteråret spredt sig nordpå. I september blev den for første gang fundet i Mechlenburg-Vorpommern, hvor den identificeredes i både tamme og vilde svin.

I alt tre tyske forbundsstater er nu ramt af af Afrikansk Svinepest. Ud over Brandenburg er også Sachsen og Mecklenburg-Vorpommern berørt. I alle tre stater er der iværksat tiltag for at reducere antallet af vildsvin. Efter opdagelsen i Mechlenburg er virussen nu kun 3-400 kilometer fra den danske grænse.

Læs også: Klædt på til vildsvinejagt

Læs også