Ny forskning viser at ulve kan nedbringe spredningen af afrikansk svinepest

Forskere peger på at ulve ser ud til at kunne mindske mængden af virus fra den den frygtede svinepest i naturen

- Annonce -

De kontroversielle tyske ulve kan få lidt god presse efter en ny undersøgelse viser, at ulve kan nedbringe spredningen af afrikansk svinepest. Pesten – også kendt som ASF – er udbredt i Polen, men har det seneste år også bredt sig voldsomt i det østlige og nordøstlige Tyskland.

Læs også: Hattrick på vildsvin – en ung jægers beretning fra den første drivjagt

Et af problemerne med svinepest er at vildsvin, der er døde af sygdommen, ligger tilbage i naturen, hvor de er med til at sprede virussen yderligere. Undersøgelsen viser, at ulvene både ved at jage vildsvin og ved at spise kadaverne er med til at begrænse spredningen og dermed den totale mængde af virus i naturen.

Forskere har længe været bekymrede for, om rovdyr som ulve kunne tjene som vektorer for spredningen af ​​virussen, fordi de bevæger sig meget hver dag, gerne spiser vildsvin og dermed kan sprede virussen bredt. For at teste dette analyserede forskere fra University of Gdansk og Warszawa Universitet 62 prøver af ulveafføring for at finde rester af afrikansk svinepestvirus DNA. Prøverne blev hovedsageligt opsamlet fra de dele af Polen, hvor Afrikansk Svinepest er udbredt og et problem. På baggrund af studiet sagde forskerne kort før jul:

“Vores resultater tyder på, at når ulve spiser kød fra nedlagte vildsvin, der er smittede med Afrikansk svinepest overlever virussen ikke passagen gennem ulvenes tarme. Ulvene vil dermed også kunne være med til at begrænse overførsel af Afrikansk svinepest ved at fjerne smitsomme ådsler.”

Læs også: Omgivet af vildsvin

Forskerne peger dog også på, at det ikke kan udelukkes at rovdyr, herunder ulve, nogle gange spreder virussen via deres pels eller ved at transportere dele af smitsomme kadavere rundt i terrænet.

Tyskland nåede i et trist højdepunkt i spredningen af Afrikansk Svinepest med mere end 3.000 identificerede tilfælde i 2021. Alene i forbundsstaten Brandenburg omkring Berlin blev mere end 2.200 vildsvin testet positive for virussen. De fleste i Oder-Spree-distriktet. Trods voldsomme modforanstaltninger – blandt andet hegn og total bortskydning af vildsvin i visse områder – har den frygtede virus, i løbet af efteråret spredt sig nordpå. I september blev den for første gang fundet i Mechlenburg-Vorpommern, hvor den identificeredes i både tamme og vilde svin.

I alt tre tyske forbundsstater er nu ramt af af Afrikansk Svinepest. Ud over Brandenburg er også Sachsen og Mecklenburg-Vorpommern berørt. I alle tre stater er der iværksat tiltag for at reducere antallet af vildsvin. Efter opdagelsen i Mechlenburg er virussen nu kun 3-400 kilometer fra den danske grænse.

Læs også: Klædt på til vildsvinejagt

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner