Ny salmonella spreder sig i svenske vildsvin

Salmonellavariant dræber svenske vildsvin. Myndighederne mistænker, at den er kommet ind i landet med importeret dyrefoder under den voldsomme tørke i Sverige i 2018

Prøver fra nedlagte svenske vildsvin viser, at en ny salmonellavariant spreder sig i stammen flere steder i landet. I visse områder er 18 procent af dødfundne vildsvin inficerede mens 11 procent af de nedlagte vildsvin testes positive for salmonellaen.

Varianten Choleraesius kan føre til døden for inficerede dyr, men dræber ikke alle de ramte vildsvin. Mennesker, der smittes med den ubehagelige salmonellavariant, får normalt mave og tarmproblemer, men Choleraesius kan også give mennesker blodforgiftning.

Den svenske SVA – Sveriges Veterinärmedicinske Anstalt – følger salmonellaudbruddet tæt, men understreger, at jægere ikke skal være bekymrede over smitten.

”Jægerne skal være opmærksomme og holde en god hygiejne når de slagter vildsvin. Gør man det skal man ikke være nervøs omkring Choleraesius salmonella.”

..siger Jonas Malmsten, der er veterinær og forsker ved SLU (Sveriges Landbruksuniversitet). Han opfordrer alle jægere til at rapporterer dødfundne vildsvin til SVA så der kan tages prøver af dyret. Symptomerne på Salmonella Choleraesius hos vildsvin ses efter 2-7 dage og er diarre, høj feber, manglende appetit, generel svækkelse, vejrtrækningsbesvær og blårøde misfarvninger i huden. Dødeligheden blandt de ramte vildsvin kan være høj og især yngrer dyr (under 4 måneder) rammes hårdt.

Choleraesius har ikke været observeret i Sverige i mere end 40 år, men i sommeren 2020 blev salmonellavarianten konstateret i en skånsk besætning af tamgrise. Siden har den spredt sig. Især i Skåne og Södermansland. SVA har iværksat et prøveprogram for at få styr på udbredelsen af den ubehagelige salmonellavariant og lagt ud i Södermansland og Skåne. På sigt er det ambitionen, at der skal tages prøver i alle svenske Län (regioner) der har en fast stamme af vildsvin.

Det er usikkert hvordan den farlige salmonellavariant er kommet ind i Sverige, men en teori er, at den er ankommet med udenlandsk foder importeret under den voldsomme tørke i 2018. Hvis udbruddet ikke kan standses, kan det blive en bremseklods for de svenske myndigheders ambitioner om at gøre det lettere for almindelige forbrugere at få tilgang til vildsvinekød fra jægerne.

Læs mere om Cholaesius salmonella på SVAs hjemmeside:

https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/salmonella-hos-vildsvin/

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Fjortenenderen

At jagtens væsen er universelt og tidløst er denne spændende fortælling fra 1920´erne af den ungarske kirurg, Stefan von Thurn-Rumbach, om en krævende jagt på en Karpatherhjort i Rumænien et fint eksempel på.

Stigende antal vildsvin nedlægges i Norge

Skal man dømme efter antallet af nedlagte vildsvin i Norge så vokser bestanden stabilt. Sidste sæson blev endnu et rekordår.

Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.
Franske jægere i demonstration

Franske jægere i demonstrationer mod forbud mod fuglejagt med fælder

Følelserne gik højt da jægere og lokale flere steder i Frankrig gik på gaden i protest imod indførelsen af forbud mod fangst af småfugle. Med millioner af stemmer i ryggen får de politikerne til at tøve   

Buejagt – tættere på

En beretning om fede oplevelser på nært hold og forøget hjerterytme.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Sådan fungerer haglbøsser og haglgeværer til jagt

Normalt skænker vi jægere ikke mekanikken mange tanker. Når blot bøssen fungerer på jagten og er relativ let at holde ren og velpudset, er vi tilfredse. Af og til kan det dog være både interessant og lærerigt lige at få lidt mere baggrundsviden.

Synlig patriotisme

En ny trend breder sig blandt amerikanske våbenproducenter og våbenejere.

Undersøgelse viste kun små forskelle mellem effektiviteten af blyholdig og blyfri riffelammunition

Mere end 500 dyr blev nedlagt da Miljøstyrelsen testede om der er forskel på effektiviteten af blyholdig og blyfri ammunition inden udfasningen af blyholdige projektiler i 2023
Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner