Nyt ulvepar observeret i Oksbøl

Medarbejdere og frivillige i ulveovervågningen har set det nye par. Forskere tvivler på, om de når at få hvalpe allerede i år.

Ifølge Miljøstyrelsen er der sandsynligvis et nyt ulvepar i Jylland. Dermed vil der være tale om det tredje etablerede ulvepar i Danmark.

De to ulve blev observeret første gang sammen den 9. marts af to medarbejdere fra Oksbøl øvelsesterræn. Siden er ulveparret ligeledes blevet set af frivillige fra den nationale ulveovervågning. Hannen er kendt i forvejen og født i Danmark i 2019, mens det ikke er sikkert hvor hunnen kommer fra. Faktisk er det ikke bekræftet 100 procent, at der er tale om en han og en hun, men forskere vurderer, at det er stærkt usandsynligt at to hanner ville slå sig sammen.

 Læs også: Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern 

”Det er lidt ud fra en udelukkelsesmetode. To hanulve ville aldrig slutte sig sammen, medmindre de er brødre. Vi tror ikke på, at der er dukket en ukendt bror op til den hanulv, som vi i forvejen kender. Så derfor er det nærmest helt sikkert, at den nye er en hunulv, og altså har vi et muligt ynglepar i Oksbøl,” fortæller videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum, Aarhus, Kent Olsen til landbrugsavisen.dk.

”Vi er i gang med at undersøge DNA-prøver, der kan bekræfte ulvenes køn, men dem får vi først svar på om en månedstid”, forklarer Kent Olsen.

Det tredje ulvepar i Danmark

Er der tale om et nyt ulvepar, så vil det være det tredje ynglepar i Danmark. De to andre par findes i Hovborg og Skjern. Her er der de seneste år kommet hvalpe. Om det samme vil ske i år, er endnu usikkert. Men Kent Olsen er sikker på, at Oksbøl er et velvalgt sted til at stifte en ulvefamilie.

 Læs også: Op til 5,5 millioner kroner i bøde for at skyde ulv 

”Set ud fra et ulvesynspunkt er det et perfekt sted, de har etableret sig. Der er fredeligt og der er store arealer, hvor offentligheden ikke har adgang. Lige så vigtigt så er der store hjortebestande, og det er dem, ulvene lever af;” forklarer han.

Hvalpe i år?

Spørgsmålet er så, om de to ulve har mødt hinanden for sent til, at der kommer hvalpe ud af det i år. Meget tyder på, at de to ulve ikke har været sammen ret længe, og forskerne fra Danmarks Ulveovervågning mener, at de to måske har mødt hinanden for sent til, at der kommer afkom ud af forbindelsen i år. Parringstiden er nemlig slut nu. Den ligger i slutningen af februar og begyndelsen af marts.

Hvis parret har nået det, og hunnen er blevet drægtig, vil familieforøgelsen ske efter cirka ni uger. Det vil i givet fald betyde, at hvalpene kommer til verden i Oksbøl-området i slutningen af april eller begyndelsen af maj.

 Læs også: Dommer sætter stopper for ulvejagt 

Læs også