Op til 5,5 millioner kroner i bøde for at skyde ulv

Luxembourg går all-in, når det gælder strafudmåling for dem, der ikke kan respektere, at ulven er fredet.

Den konstante ballade om de voksende ulvestammer rundt omkring i Europa er ikke ude af  mediernes spalter ret længe ad gangen. Nogle gange er der også grund til at spærre øjne og ører op, når nyhederne tikker ind.

De fleste danske jægere er bekendt med, at eksempelvis i Sverige er strafferammen for ulovligt at aflive en ulv i den høje ende. Nu melder Luxembourg sig også ind blandt lande, hvor man kan forvente at hammeren falder hårdt, hvis man ikke kan respektere, at ulven er fredet.

Læs også: Dommer sætter en stopper for ulvejagt 

Ulve har ellers ikke været set i Luxembourg i mere end 100 år, men i 2017 blev det første dyr dokumenteret i Holzem-Garnich-området. Året i 2018 blev der igen observeret ulv i det lille land, og i 2020 var der en ulveobservation i Niederanven-området. For nylig var der gevinst igen, da en bilist nær byen Wincrange tog billeder af et ulvelignende dyr med et kamera fra bilen. Ud fra billederne kan dyret uden tvivl identificeres som en ulv.

Bøde og fængsel for at skyde ulv

Det voksende antal observationer har vakt debat, og for nylig ledte det til et spørgsmål i det Luxembourgske parlament. Her kunne den grønne miljøminister Carole Dieschbourg meddele, at der bliver gået til vaflerne, hvis nogen formaster sig til at skyde en ulv.

Loven i Luxembourg giver mulighed for at straffe synderen med en bøde på 750.000 Euro (mere end 5,5 millioner kroner) samt mellem otte dage og 6 måneders fængsel. Skytten skal nok ikke regne med at kunne tjene bøden ind på at lave klemmer, mens han/hun sidder inde.

Ulve observationer i nabolande

Imens er ulven tilsyneladende taget på udlandsferie. En ulv blev sidste uge set i den belgiske region Clervaux tæt på grænsen til Luxembourg. Eksperter mener, at det er den Luxembourgske ulv, der er smuttet over grænsen.

Læs også: Ny forskning viser, at ulve kan nedbringe spredningen af afrikansk svinepest

Den tyske delstat Saarland er heller ikke langt fra Luxembourg. Delstaten har en ikke ubetydelig bestand af ulve og siden 2017 en ulveforvaltningsplan. Planen ser ud til at være relevant for ifølge tal fra det tyske ulveregistrerings center DBBW (Dokumentations- und Beratungsstelle des Bundes zum Thema Wolf) er der nu også faste ulveflokke med unger i Saarland.

Læs også