Partier bag planer om Naturnationalparker undsiger kritiske borgmestre

Landspolitikere fra Enhedslisten og De Radikale går i rette med lokalpolitikere - fra blandt andet deres egne partier - omkring naturnationalparker

Den politiske ballade omkring de kommende naturnationalparker tog torsdag en drejning mod det skarpere, da miljøordførerne fra Enhedslisten og De Radikale gik i rette med flere jyske borgmestre, som har udtrykt bekymring eller direkte modvilje mod naturnationalparker i deres kommuner.

” Jeg synes, det er lidt tidligt, at man er ude med en kritik. Vi har haft eksperter til at udpege de områder, hvor der er potentiale for at kunne sikre biodiversitet. Nu vil der komme en proces, hvor der i de områder, der er udpeget, vil være en inddragelse af borgere og lokale organisationer, så vi netop kan få ryddet nogle af de myter af vejen, der måtte være til det her, siger Peder Hvelplund, der er miljøordfører for Enhedslisten.

Peder Hvelplund opfatter naturnationalparkerne som en bunden opgave for at løse det han kalder en ”biodiversitetskrise”.

Læs ogsåThisted siger klart nej til natur-nationalpark

– Det er åbenlyst, at det, der er brug for, er store sammenhængende arealer, hvor naturen får lov til at råde.” siger Hvelplund.

Generelt er der få, der ikke er med på tanken om at mere støtte til miljø og biodiversitet – ikke mindst i jægerkredse, men en del steder rundt omkring i landet er der bekymring om hvorvidt lokale interesser og perspektiver kommer til at fylde nok i planlægning og forvaltning af de nye parker.

Det gælder blandt andet borgmester Leon Sebbelin (Radikale) fra Rebild kommune. Kommunen er et af forslagene til placering af fremtidige naturnationalparker, men borgmesteren er ikke begejstret over tanken og siger torsdag til Jyllands Posten.

”En del af vores skov er udlagt som urørt skov, mens der produceres supercertificeret træ i meget af resten. Træ, der kan bruges til at fortrænge beton i byggebranchen. Derfor siger vi nej til at omlægge til naturnationalpark, hvor man ikke må producere træ.”

Læs også: Kontroversielt EU oplæg om forbud mod jagt i Natura 2000 områderne skrottet

Den melding er hans partifælle Zenia Stampe ikke helt på linje med. Hun håber at mere dialog kan flytte de bekymrede borgmestre.

”Vi skal i gang med en dialog med de lokale aktører i de udvalgte områder, og i stedet for at melde fra på forhånd kunne det have været rart at have den dialog. Det kan godt være, at nogle af de bekymringer, som borgmestrene har, at dem kan man tage højde for i de enkelte naturnationalparker. Det er ærgerligt, at vi ikke får muligheden for at skabe disse fanatiske områder, bare fordi vi ikke har haft dialogen, siger den radikale miljøordfører.

Enhedslisten og De Radikale har lavet en aftale om Naturnationalparker med Socialdemokratiet, SF og Alternativet. To parker – Fussingø og Gribskov – er i øjeblikket i de sidste faser af planlægningen, mens regeringen ønsker ti mere. Miljøministeriet har derfor netop udsendt en bruttoliste med 23 mulige naturnationalparker over hele landet.

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Fjortenenderen

At jagtens væsen er universelt og tidløst er denne spændende fortælling fra 1920´erne af den ungarske kirurg, Stefan von Thurn-Rumbach, om en krævende jagt på en Karpatherhjort i Rumænien et fint eksempel på.

Stigende antal vildsvin nedlægges i Norge

Skal man dømme efter antallet af nedlagte vildsvin i Norge så vokser bestanden stabilt. Sidste sæson blev endnu et rekordår.

Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.
Franske jægere i demonstration

Franske jægere i demonstrationer mod forbud mod fuglejagt med fælder

Følelserne gik højt da jægere og lokale flere steder i Frankrig gik på gaden i protest imod indførelsen af forbud mod fangst af småfugle. Med millioner af stemmer i ryggen får de politikerne til at tøve   

Buejagt – tættere på

En beretning om fede oplevelser på nært hold og forøget hjerterytme.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Sådan fungerer haglbøsser og haglgeværer til jagt

Normalt skænker vi jægere ikke mekanikken mange tanker. Når blot bøssen fungerer på jagten og er relativ let at holde ren og velpudset, er vi tilfredse. Af og til kan det dog være både interessant og lærerigt lige at få lidt mere baggrundsviden.

Synlig patriotisme

En ny trend breder sig blandt amerikanske våbenproducenter og våbenejere.

Undersøgelse viste kun små forskelle mellem effektiviteten af blyholdig og blyfri riffelammunition

Mere end 500 dyr blev nedlagt da Miljøstyrelsen testede om der er forskel på effektiviteten af blyholdig og blyfri ammunition inden udfasningen af blyholdige projektiler i 2023
Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner